ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фоликулит – какво представлява и как се лекува успешно

Фоликулит: Лечение. Домашно лечение и билки. Мазила. Антибиотик. Причини и видове фоликулит. Фоликулит симптоми. Фоликулит по главата, по лицето, по краката. Фоликулит и акне.

Фоликулит – ето какво представлява!

Фоликулит е заболяване, което засяга космения фоликул. Най-често се причинява от бактерии и се смята за разновидност на повърхностна пиодермия. Протича под формата на остра гнойна лезия, която обхваща фоликула на косъма и води до появата на възпалителен инфилтрат, наподобяващ папула с яркочервен цвят. При палпация (допир или натиск) папулата предизвиква болка. При отваряне на формацията може да се стигне до отделяне на гной, до ерозия или да се превърне в образувание с твърда кора. Дъното на получилата се ерозия наподобява фуния.

Фоликулит – домашно лечение и билки

Първото и най-важно условие за лечението на фоликулит е поддържането на висока лична хигиена. Следват съветите за укрепване на имунитета и за лекуване на всички съпътстващи инфекции.

Предлагаме ви и няколко конкретни съвета за домашно лечение на фоликулит:

  • за първата рецепта необходими са 200 г листа от дива роза, 200 г обикновена шипка и 100 г коприва. Съставките се смесват и 1 с.л. от тях се залива с 200 мл гореща вода. Оставя се за 20 минути под капак и след филтрация се използва за компреси;
  • противовъзпалително действа и отвара от глухарче. Приготвя се от 1 с.л. от билката – листа и корени и 200 мл гореща вода. След като се охлади, отварата се използва за компреси;
  • за вътрешен прием за приготвя отвара от репей. За приготвянето се използва 1 с.л. сушен корен от репей и 500 мл вода. Отварата се вари за 15 минути на тих огън. След като се охлади, се прецежда и се изпива на няколко пъти през деня;
  • за поддържане на чиста кожа в засегнатите от фоликулит зони се препоръчва ежедневно кожата да се почиства с разтвор от 1 ч.ч. хладка вода, към която са добавени 3 с.л. чист ябълков оцет.

Лечение на фоликулит – мазила

Вече казахме, че фоликулитът е възпалителен процес, който може да обхване различните нива на космения фоликул. В зависимост от дълбочината на гнойния процес се образува гнойно мехурче с центриран косъм (пустула) или папула с инфилтрат, от която изтича гной.

За лечението на подобни образувания често се използват и т.нар. мазила, като ефектът от приложението им варира в зависимост от състоянието на конкретния пациент. Ето кои са някои от най-познатите:

Фуцидин крем

Фуцидин крем е антибиотик за локално приложение, който се използва при различни форми на фоликулит. Има висока ефективност по отношение на един от основните причинители на състоянието – стафилококовата бактерия, като прониква и действа дълбоко в кожата.

Фуцидин наподобява стероидните медикаменти, но няма тяхната стероидна активност. Възможно е да се прилага при бременни жени и малки деца, като продължава да действа при гной и секрети.

Освен Фуицидин крем, продуктът може да се открие и под формата на унгвент. Конкретно при фоликулит се използва първата форма, защото тя е приложима при лезии със секреция, върху лицето и кожните гънки. Препоръчва се употреба по 2-3 пъти на ден за период до 10 дни, като се смята, че това е достатъчно за елиминиране на симптоми. При необходимост лечението може да продължи и по-дълго.

Ин дерма

Лосионът Ин дерма се използва приоритетно за лечение на псориазис, но е приложим и при други форми на кожно възпаление. Иновативната му формула подобрява здравето на кожата в дълбочина. Може да се използва при хора с чувствителна или загрубяла кожа, като я тонизира, подхранва и омекотява.Това повишава в цялост кожния имунитет и ограничава риска от възпаления.

Ин дерма се прилага и при фоликулит!

ин дерма при фоликулит

Ин дерма може да се използва с цел да се насърчат възстановителните процеси в кожата при фоликулит, да се намалят дразненето и сърбежа, да се постигне усещане за подхранена кожа.

След щателна проверка на коментарите за продукта в интернет пространството, попаднахме на редица мнения на пациенти с фоликулит, които са доволни от употребата на Ин дерма. Най-често се цитира комбинацията на антибиотично лечение с локално приложение на лосиона. Ето какво пише Михаела:

„Приемах антибиотик по схема, след като посещение при неопитна козметичка ми докара страшно възпаление на космите на краката. Въпреки че след медикамента червенината и пъпките изчезнаха, кожата ми не беше същата. Тогава случайно споделих с приятелка, която знам, че лекува псориазис. Тя ме насочи към Ин дерма и съм страшно доволна. Външният вид на краката ми се възстанови напълно и сега не ме е срам да се съблека по пола или къси панталонки.”

Акне аут

Серията на Биотрейд Акне аут често се препоръчва при фоликулит заради противовъзпалителното си действие. Важното при нея е да се спазва схема на приложение и да се комбинират няколко продукта с цел както да се не допуска ново кожно възпаление, така и да се ограничат последиците при вече налично такова.

Флуцинар N крем

Флуцинар N крем се използва за лечение на разнородни кожни възпаления. Приложим е както при алергични реакции, така и при хиперкератоза и бактериални инфекции. Активната съставка флуцинолон ацетонид има мощен противовъзпалителен, антиалергичен и съдосвисващ ефект, като бързо облекчава сърбежа. Прониква лесно в кожата и се отличава с продължително действие.

Неомицин сулфат

Неомицин сулфат се прилага за лечение при инфекции, предизвикани от грам положителни и грам отрицателни бактерии. Ако се използва под формата на крем, се използва за лечение на фоликулит и други кожни заболявания.

Адвантан крем

Адвантан крем е кортикостероид за локално приложение с противовъзпалително действие. Потиска алергичните реакции, сърбежа и останалите оплаквания, предизвикани от кожни възпаления.

Лечение на фоликулит – антибиотик

Освен методите за домашно лечение и лекарствените продукти за локално приложение, при фоликулит често се налага и прием на антибиотик. Задължително се прави антибиограма, за да се установи кой медикамент би имал лечебен ефект при конкретния пациент. Въз основа на получените резултати се предписва препарат със съдържанието на някой от следните антибиотични вещества:

  • миноциклин;
  • тетрациклин;
  • рифампицин;
  • ципрофлоксацин;
  • диклоксацилин;
  • фузидинова киселина.

При необходимост и при тежки форми на възпаление лечението се допълва от орален прием на кортикостероиди.

Причини и видове фоликулит

Бръсненето е сред основните причини за фоликулит!

По своята същност заболяването фоликулит има много разновидности. Заради обстоятелството, че често срещани са само няколко, информацията за тях е най-обширна и достъпна. Ние също се разгледаме онези видове фоликулит, от които наистина е възможно да заболеете. Но ще дадем най-обща информация и за останалите разпознаваеми видове.

Трябва да се има предвид, че при някои пациенти и при конкретни форми на болестта оплакванията преминават само за няколко дни чрез прилагането на елементарни мерки в домашни условия. Ако обаче симптомите не отшумят в рамките на 3-4 дни и още повече – ако се задълбочат, до задължително е да се посети специалист, който да назначи адекватно лечение.

Псевдофоликулит

Най-често състоянието, което се нарича псевдофоликулит, се появява по брадата на мъжете след бръснене. При жените също не е изключено развитието му, като то се свързва с прилагане на кола маска, с епилация или бръснене на краката, подмишниците или интимната зона. След отстраняване космите, които са под повърхността на кожата, започват да растат и да се извиват, в резултат на което проникват във фоликуларната среда или заобикалящата ги кожа. Получава се т.нар. реакция чуждо тяло, при което самите косми стават силно податливи на заразяване с бактерии, най-често със Staphylococcus aureus.

Така се стига до разглежданата форма на фоликулит. Основнтие й признаци са наличието на подкожни косми с телесен цвят, червените фоликуларни папули или пустули, причиняващи болка или дразнене. При повторно бръснене или друг метод за обезкосмяване образувалите се лезии често кървят, а в резултат на повторното разраняване се получават и белези.

Като усложнения, които могат да обхванат брадата при мъжете и епилираните зони от тялото при жените, се посочват следните:

  • хиперпигментация;
  • образуването на белези;
  • времена или трайна загуба на окосмяване;
  • хронична инфекция, предизвикана от дълбоко инфектиране на космените фоликули.
Бактериален фоликулит

Основният белег за развитието на бактериален фоликулит е наличието на папули с малки бели връхчета. Самото заболяване представлява гнойно възпаление на кожата, което в някои случаи обхваща нейните придатъци и по-рядко лигавиците. Стрептококите и стафилококите са основните причините на състоянието. Съществена роля за развитието на тази форма на заболяването имат и редица външни фактори, сред които замърсяване, състояние на кожата, макро или микротравми, цялостно състояние на имунната система и други. Най-общо разглежданите възпалителни процеси могат да се разделят на стафилодермии и стрептодермии, смесени или нетипични инфекции.

Сикоза или хроничен стафилококов фоликулит е разновидност на бактериалния фоликулит, която се появява най-често при мъжете и поразява окосмената част на брадата и над горната устна. Характеризира се с наличието на папули, които лесно преминават в гнойни мехури. След няколкодневен период на развитие те се разпукват и образуват коричка.

Самото възпаление има хроничен характер, като периодично се появяват нови мехури.

Фурункул, още цирей или дълбок стафилококов фоликулит, е друга разновидност на болестта, която протича значително по-тежко. Среща се при страдащи от имунен дефицит, анемия или диабет. Развитието на болестта стартира с появата на червенина и гнойно мехурче, като тъканта около него е болезнена и отекла. Възпалението обхваща космения фоликул в дълбочина, засегнати са локалните лимфни възли, а температурата на тялото се повишава. След няколко дни циреят се разрушава и се оформя структура, наричана жило. Постепенно жилото се изхвърля и започва процес на оздравяване.

Най-често засегнат от фурункули е зоната на врата, но се появяват още по крайниците и другите части от тялото.

Сред останалите форми на заболяването са:
  • фоликулит
    Причините за фоликулит са разнородни!

    кандидозен фоликулит – провокира се от инфектиране с гъбичката кандида на космения фоликул. Среща се при мъже, който се бръснат често, както и при лежащо болни пациенти;

  • херпесен фоликулит – отново се свързва с бръснене – при мъжете в зоната на лицето, а при жените – в интимната зона;
  • фоликулит при сифилис – при болни от сифилис е възможно възпаление на космените фоликули в резултат на водещото заболяване. Характерен симптом е зачервяването на няколко фоликула в последователност. За да се излекува тази форма на болестта, наложително е първо да се лекува полово-преносимата инфекция;
  • псевдомонас фоликулит – причинява се от бактерията псевдомонас. Тази форма на болестта се развива след посещение на басейни или използването на вана. Именно поради това често се нарича и “hot tub”. Причинява се от вода в плувните помещения, при която не са регулирани съдържанието на хлор и киселинността на водата;
  • грам-отрицателен фоликулит – развива се при пациенти с имунен дефицит, които са били третирани с антибактериални медикаменти. Основен признак е рязкото влошаване на общото състояние на пациента;
  • питироспорум фоликулит – причинител на тази форма на заболяването са гъбичките питироспорум, които се срещат при тропически и субтропичен климат. Засяга гърба, лицето и шията, като причинява обрив, зачервяване на възпалените космени фоликули;
  • гонореен фоликулит – обхваща интимната зона при мъжа и жената. При изследване на лезиите се открива високо съдържание на гонококи;
  • професионален фоликулит – появява се при хора с професии, при които редовно се използват дразнещи кожата химикали. Най-често са поразени ръцете, лицето и други открити зони от кожата;
  • клептов фоликулит – причинява се от ухапване от кърлеж. Лечението е продължително, като първо трябва да се излекува основното заболяване;
  • еозинофилен фоликулит – среща се при HIV позитивни пациенти и други.

Симптоми на фоликулит

В зависимост от това каква е причината за заболяването и каква е неговата разновидност, се извеждат и разнородни симптоми. При някои форми на болестта пустулите са с малки размери, при други могат да достигнат до 0,5 мм в диаметър, да предизвикват дразнене и болка при допир. По принцип около самото образувание кожата е възпалена, има розов или червеникав отенък. Около третия ден след обявата си абсцесите се обелват, а върхът им се покрива с кафеникава кора. Може да се появи пигнемнтация.

Ако пациентът страда от т.нар. дълбока форма на фоликулит, размерът на възпалените пустули може да достигне до 1 см в диаметър. Самите червени възли могат да секретират и да са болезнени. На повърхността им най-често има абсцес, перфориран от косъм или косми. Необходими са дни, за да се отвори по естествен път абсцеса и да се покрие с кора. Едва след това може да се очаква утихване на възпалителния процес и скрива на възела.

Като конкретни симптоми, без значение за коя форма на фоликулит става дума, могат да се посочат болезненост, дразнене и сърбеж. При някои пациенти се стига до увеличаване на лимфните възли, разположени в близост до възпалението. При други – основното оплакване се появява след реалното преминаване на възпалителния процес. Става дума за белезите, пигментацията и неравностите по кожата, които остават след преминал фоликулит.

Фоликулит по главата

Ако фоликулит се появи по главата, то най-голямата опасност е от оплешивяване. Най-често се говори за фоликулит декалванс, който е форма на алопеция. Основните му характеристики са зачервяване, подуване и появата на пустули в основата на космения фоликул. Възпалителните процеси, които протичат, водят до плавно загиване на самия фоликул, а оттам и до косопад.

По-често засегнати от тази форма на заболяването са представителите на силния пол, като за рисков период се смята от края на пубертета до късната средна възраст. Самите пустули обхваащат вертекса, тила, но същата разновидност на фоликулит се е възможно да се открие по брадата, подмишниците, интимната зона, ръцете и краката. В засегнатата област се образуват перна с кръгла или овална форма, които са загубили окосмяването си. На фоликулите на малкото останалите косми, се откриват пустули.

Въпреки че съществуват редица теории, за основна причина за фоликулит, който може да доведе до оплешивяване, се смята бактерията Staphylococcus аureus. Тя произвежда токсини, които активират определени клетки в имунната система на човешкия организъм и предизвикват имунна реакция.

Фоликулит по лицето

фоликулит по лицето
Фоликулит често се появява по лицето!

Основно фоликулит по лицето се появява в резултат на бръснене при мъжете. По-често заболяването се развива, ако брадата е гъста, къдрава, четинеста или кожата е загрубяла и косъмчетата не успяват да излязат на повърхността й. При бръснене, обратно на посоката на растеж, също често се появява нежеланата реакция.

Специалистите посочват, че при т.нар. псевдофоликулит най-добрата тактика, която може да се приложи, е превенцията. Става дума за това, че при наличието на обрив или отделни възпаления добре е бръсненето да се отложи. Подновяването трябва да е след цялостно възстановяване на кожата и то в щадяща форма. Като съвети, които могат да се дадат, се посочват употребата на хидратиращ продукт по време и след процедурата и бръснене на често, но без голяма интензивност.

Фоликулит по краката

Фоликулитът, появил се по краката, пък е проблем, който основно тормози жените. Често наличието на подкожни косми се бърка със заболяването фоликулит, но при някои дами двете състояния вървят ръка за ръка.

Причината за появата и на двете загрозяващи кожата на краката състояния е допуснати грешки по време на епилация.

Няма да се спираме обстойно на този проблем, защото вече сме дали добри насоки за справянето с него. Можете да ги прочетете ТУК! Ще се спрем само на съвета, че ако не настъпи скорошно подобрение на външния вид на краката, добре е да се потърси мнението на специалист, който да назначи подходяща терапия. Проблемната кожа на краката може да се превърне в проблем за жените със сериозни естетичн измерения.

Фоликулит и акне

Не на последно място – често се прави асоциация между фоликулит и акне, защото и двете кожни заболявания водят до появата на възпаление. Пъпките, зачервяването, отока са признаци и на двете състояние.

Вече обяснихме какво е и какво провокира фоликулита. Сега само ще посочим, че по своята същност акне е болестно състояние на кожата, което се появява най-често през годините на съзряване. Често се нарича „младежки пъпки” и отшумява с времето. Наличието му провокира появата на черни точки и гнойни пъпки, в резултат на запушените пори на мастните жлези по лицето, деколтето или гърба. Неприятното е, че въпросните образувания също оставят белези, подобно на пустулите при фоликулит.

Усложнения при фоликулит

Ще приключим темата за заболяването фоликулит с кратък поглед върху най-често срещаните възможни усложнения. Въпреки че самият кожен проблем не поставя здравето и живота в опасност, налице са определени обстоятелства, при които е възможно драстично влошаване на цялостното здравословно състояние.

Фурункул, карбункул и абсцес са трите стадия на влошаване на фоликулита.

Първите – фурункул и карбункул – представляват инфекция на космения фоликул в дълбочина, която може да еволюира до абсцес.

Фурункул

Фурункул е остро възпаление на космения фоликул, при което засегнатите са мастната жлеза и разположената в близост тъкан. Най-често подобни образувания се появяват в зоната на предмишницата, бедрото, седалището и лицето, като наличието им се свързва със секреция на гной. Дължат се в повечето случай на заразяване с бактерия. Възможно е на няколко места на тялото да настъпи едновременно развитие на фурункули или да се наблюдава рецидивиране с течение на месеци.

Като предразполагащи фактори за появата им се посочва повишеното потене, триенето, наличието на съпътстващи заболявания, в това число и кожни, занижена лична хигиена или прием на кортикостероиди.

Карбункул

Карбункул е по-тежката форма на състоянието, което протича с гнойно-некротичн възпаление на космения фоликул. Засяга няколко фоликула едновременно, както и техните мастни жлези и прилежащата тъкан. Води до значително влошаване на общото здравословно състояние.

Причината за развитието на карбункул отново е бактерия – била тя златист стафилокок, ентерокок, стрептокок или друга. Появява се при хора с отслабена имунна система, при пациенти с анемия, диабет, левкемия. По-предразположени са мъжете, при които възпалението се локализира по врата, гърба, седалището, бедрата.

Абсцес

При наличието на фурункули или карбункули може да се стигне и до развитието на абсцес. Той се появява както на мястото на травмата, така и на чуждото тяло. Първите признаци са зачервяване и подуване, следва увеличаване на размера и появата на кухина, съдържаща гной. Първата крачка е дренирането на секретите, след което се прилага антибиотично лечение.

Източници:

https://www.medicinenet.com/folliculitis/article.htm

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-folliculitis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *