Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При ужасен запек: събрахме най-ефикасните слабителни средства

Запек. Лечение на запек: добавки, лекарства, свещички, билки. Лечение в домашни условия. Запек при бебета и деца. Хроничен запек. Запек причини.

Помощ! Запек!

Запек по-често е проблем на жените, твърди статистиката. Под запек най-общо се разбира трудно изхождане, съпроводено с напрягане и изхвърляне на твърда фекална маса.

Ако посещавате тоалетната по голяма нужда по-рядко от 3 пъти седмично, то вие също попадате в рисковата група.

Въпреки че причините за запек са много и разнородни, ето какво може да предприемете в общия случай. Започваме с хранителни добавки, които облекчават процеса на изхождане:

Бодилакс

В основата на Бодилакс е изпитаната рецепта на проф. д-р Петър Манолов. Изцяло натурален продукт, който съдържа растителни екстракти, регулиращи моториката на стомашно-чревния тракт. Действа активно върху функцията на дебелото черво, като спомага за преодоляване на хронична констипация (запек), хроничен колит, хемороидална болест. Допълнителен плюс на добавката е ефектът, който има върху наднорменото тегло.

Бодилакс е продукт с доказан ефект!

Ако решите да използвате Бодилакс, ще усетите още един положителен ефект – намален стомашен дискомфорт в резултат на по-малко газове и колики.

Действието на самия продукт се дължи на биологично-активните вещества в състава му. Когато преминават през стомашно-чревния тракт, те абсорбират течности от тъканите и по този начин увеличават обема на чревно съдържимото. В същото време, етеричните масла в композицията провокират дразнене на рецепторите, което води до очистване.

Сред полезните вещества, на които Бодилакс дължи гарантирания си успех, са кори от зърнастец, корени от ревен, плодове от резене и анасон, още ленено семе и казанлъшка роза. На ден се приемат по 2 капсули от добавката след хранене.

Освен големият брой коментари, съдържащи благодарности към рецептата на проф. Манолов, в интернет пространството е пълно и с независими материали, даващи положителна оценка за революционния продукт против запек. Позволяваме се да копираме част от публикация на електронното издание на „24 часа”:

Вентролакс

В състава на добавката Вентролакс отново намират място екстракти от растения, познати с ползите си за храносмилателната система – зърнастец, алое вера, ревен, сена. Продуктът се използва при запек и с цел цялостно подобряване на функцията на стомашно-чревния тракт.

Биопрон Ай-Би Симбио + фибри

Биопрон Ай-Би Симбио + фибри е още една хранителна добавка, която се препоръчва при нередовен стомах. Комбинацията между фибри, инулин и живи бактерии подпомага дейността на червата и улеснява чревната проходимост. Продуктът се предлага под формата на сашета, които се разтварят във вода. Препоръчва се по време на приема им да се консумират повече течности от обикновено.

Гастро комплекс

Гастро комплекс се препоръчва за здрава и силна храносмилателна система. В състава му влиза комбинация от лечебни китайски гъби, които активно се справят с чревни смущения. Самият продукт действа ефикасно не само при запек, но и при други проблеми, свързани с храносмилането, каквито са възпаления на стомаха и дебелото черво, язви на стомаха, хемороиди и други.

В комплекса от лечебни гъби влизат херициум, копринус, кориолус, рейшии, шиитаке и още, като препоръчителната дневна доза е 2 приема по 2 таблетки 30 минути преди храна.

Ябълкови фибри

Вариант за справяне със затрудненото изхождане е и приемът на фибри. В подходяща форма те се откриват в продукта Ябълкови фибри – таблетки за дъвчене. Самите таблетки освен че са лесни за прием, но са и с приятен вкус. Това трябва да ви насърчи и улесни да си набавяте достатъчно количество фибри, защото недостигът им е сред основните предпоставки за затруднения в тоалетната. Когато попаднат в храносмилателния тракт, неразтворимите фибри от добавката увеличават обема на задържаните изпражнения и спомагат за тяхното извеждане от тялото. Нещо повече – подпомагат улавянето на токсините и канцерогенните елементи, които са постъпили в храносмилателната система с храната, и насърчават тяхното изхвърляне. Нивата на лошия холестерол също се понижават, тъй като фибрите не позволяват пълното разграждане на всички консумирани мазнини. Всички тези полезни ефекти в комбинация с по-добрата перисталтика са достатъчно условие да включите в ежедневието си Ябълкови фибри в таблетки за дъвчене.

Трифала

Трифала е хранителна добавка, която служи за натурална детоксикация и редовно освобождаване на стомашно-чревния тракт. В състава на продукта влизат уникални плодове – амла, бехада харада, които действат пречистващо за организма, ускоряват метаболизма и тонизират кожата. Най-мощното е действието на харада – на практика това е безотказно естествено средство за детоксикация на тялото.

Трифала е източник също така на витамин С, на полезни минерали и антиоксиданти като бета каротин, калций, магнезий, фосфор, мед, цинк и други.

Псилиум фибри
Псилиум фибри с успех се справя с проблемното храносмилане!

За подобряване на функциите на храносмилателната система и конректно при запек се препоръчват и Псилиум фибри. Конкретният продукт на Equilibra, върху който ние се спираме, съдържа фибри от живовляк, които спомагат за по-пълноценното, ефективно и лесно преминаване на храната през храносмилателната система. Освен при проблемно изхождане, продуктът помага още при редица стомашно-чревни проблеми и разстройства, при лениви черва, нарушена перисталтика, метеоризъм и други.

Ефектът си добавката дължи на свойството на фибрите да набъбнат, след като попаднат във водна среда. За кратко време те се преобразуват в гел, който улеснява изхвърлянето на отпадните продукти от храносмилането и токсините.

Колофибрин

Още една добавка, която съдържа фибри от псилиум, но в комбинация и с пектин, е Колофибрин. Тя действа по сходен начин. Препоръчва се при запек и нередовен стомах. Приемът й подпомага перисталтиката и прави изхождането по-лесно.

Лаксафаст

В състава на Лаксафаст влизат екстракти от 3 растения, познати с ефикасността си при констипация. Става дума за каскара, зърнастец и кафяви водорасли. Комбинацията между тези натурални елементи съдейства за по-добра перисталтика на червата и за по-лесна дефекация. Препоръчва се и за цялостно регулиране на функциите на дебелото черво.

Санилакс

Добавката Санилакс се препоръчва при различни форми на нередовен стомах, като подпомага функционирането на стомашно-чревния тракт в цялост. Може да се приема при хронична констипация, при запек, предизвикан от медикаменти, при запек, свързан със синдрома на дразнимото черво, при запек, от които страдат тежко болни, както и невъзможно изхождане заради хемороиди.

В състава на Санилакс влиза билката сена, която е позната от край време със слабителния си ефект. Действието й се допълва от сена, лотос, ревен, зърнастец и други полезни растения.

Лекарства

Ако приемът на някоя от изброените по-горе хранителни добавки не ви донесе търсенето облекчение, то можете да прибегнете и до медицинско изделие. Разликата между двата вида препарати може да се конкретизира в това, че докато добавките се препоръчват с цел цялостно регулиране на функциите на храносмилателната система, то лекарствените препарати имат моментен ефект. Повечето от тях действат еднократно, за да се постигне моментно облекчение и изчистване на чревно-съдържимото. Сред често използваните са следните продукти:

Мукофалк

Мукофалк е медицинско изделие, приложимо при хроничен запек, както и при заболявания, при които е желателно изпражненията да са с по-мека консистенция и да се ограничат напъните на дебелото черво. Като пример могат да се посочат анални фисури, хемороиди, неразположения, свързани с оперативна интервенция в зоната на ректума.

Продуктът не бива да се приема от деца под 12-годишна възраст, както и при непоносимост към някои от видовете живовляк. Прекомерна твърдост на изпражненията, болки в корема, позиви за повръщане, промяна в работата на дебелото черво за период от над 2 седмици също са предпоставки Мукофалк да се приемат само след лекарско предписание.

Молаксол

Молаксол е медикамент, който може да се прилага при продължителен запек. Действа ефективно и при т.нар. фекално задръстване – състояние, при което запекът е изключително силно изразен. Активното вещество на препарата увеличава обема на изпражненията, като привлича вода и омекотява изпражненията. По този начин дефекацията става по-бърза и лесна.

Трябва да се има предвид, че Молаксол следва да се използва за не повече от 2 седмици. В случай на фекално задръстване, продуктът не бива да се използва за период, по-дълъг от 3 последователни дни, като дозата е до 8 сашета, приети в рамките на 6 часа.

Дуфалак
Дуфалак често се използва при запек!

Сред най-често използваните продукти със слабително действие е Дуфалак, който се предлага под формата на сироп в сашета. Действието е насочено към стимулиране на перисталтиката на дебелото черво и по-ефикасното изхвърляне на съдържимото в него.

Обстоятелството, което прави препаратът предпочитан, е възможността той да се прилага при деца и бременни жени. В състава му влизат лактулоза и производни захари, сред които галактоза, лактоза, фруктоза. Не съдържа допълващи вещества.

Дуфалак може да се приема директно или разреден във вода. Препоръчително е това да стане бързо и да се случва по едно и също време през деня.

Като противопоказания за прием на препарата се посочват някои възпалителни заболявания на червата, електролитни нарушения, диабет и други.

Свещички

Вариант за облекчение при запек е и поставянето на свещички. Най-често те се използват при бебета и малки деца, когато приемът на други препарати е невъзможен или неподходящ. Налични в аптечната мрежа обаче са и редица супозитории, приложими при възрастни. Сред най-популярните препарати са:

Глицерин Монтавит супозитории

Глицерин Монтавит супозитории се използват за лечение на запек, като омекотяват изпражненията и подпомагат изхождането. Приложими са при болезнени анални оплаквания, например при хемороиди и анални фисури. Използват се и при лежащо болни пациенти.

Действието на самите супозитории е в няколко посоки. Насърчават рефлексът на изхождане чрез активизиране на лигавицата на дебелото черво, като в същото време омекотяват изпражненията и подпомагат тяхното преминаване през дебелото черво.

Глицерин Монтавит супозитории се поставя в ануса, като се очаква началото на изхождането да започне след около 1 час.

Мелилакс

Мелилакс е препарат на основата на мед, който едновременно подпомага изхождането и има предпазен ефект. Употребата му води до освобождаване на дебелото черво, без да настъпи раздразнение на ректалната лигавица.

Действието си продуктът дължи на комбинацията между нектарен мед и манов мед, които са преминали през специална обработка. Поставя се в ануса при спазване на указанията в упътването, като в случай на упорит запек могат да се приложат до 2 дози едновременно.

Флоражин Ева Кю

Флоражин Ева Кю са супозитории, които се прилагат нередовна дефекация. Имат локално действие, без да съдържат елементи със слабителен ефект. Не предизвикат привикване, като могат да се използват по време на бременност, при кърмене, катко и при пациенти в напреднала възраст, лежащо болни и други.

Бизакодил

Бизакодил супозитории е лекарствен продукт със слабително действие, който стимулира перисталтиката на дебелото черво. Действието си дължи на свойството да активизира нервните окончания, разположени в чревната лигавица.

Бизакодил се използва за краткотрайно симптоматично лечение на коснтипация, когато перисталтиката на дебелото черво е отслабена, когато се налага очистване на червета преди интервенция и други.

Билки

Не на последно място при проблемно изхождане помагат билките. За голяма част от употребяваните лековити растения при запек вече стана дума – те влизат в състава на добавките, които се препоръчват при констипация и отложена дефекация. Все пак ще се спрем върху тях и в тази част на текста:

Майчин лист

Майчин лист или сена може би е най-популярната билка със слабително действие. Тя влиза в състава на голяма част от продуктите за разхлабване. Действието й стимулира чревната перисталтика, като не позволява абсорбирането на течности от дебелото черво, което е сред основните причини за втвърдяване на изпражненията.

Ако решите да облекчите запека със сена, най-добре си пригответе студен извлек. За целта 1 с.л. листа от билката се заливат с 250 мл вода, препоръчително е да е със стайна температура. Оставя се да престои цяла нощ, след което се изпива наведнъж – най-добре на гладно или вечер преди лягане. В повечето случаи и в зависимост от тежестта на конкретния случай дефекацията настъпва в срок от 5 до 10 часа след приема на извлека от сена.

Трябва да се има предвид, че не е препоръчително сена да се използва от бременни жени, от такива, които кърмят, както и от малки деца.

Важно е билката да не се използва като средство за ежедневно изхождане, тъй като продължителният й прием може да доведе до закърняване на чревните мускули, още до хипотония, диария, дехидратация и други.

Зелен чай
Зелен чай помага при запек!

Полезно растение с доказан ефект при запек е и зеленият чай. Неведнъж сме споменавали колко ползи за здравето крие ароматната билка. Така че ако търсите начин лесно и ефективно да пречистите храносмилателната си система, можете да опитате да приемате ежедневно по няколко чаши от зелен чай. Всяка доза се приготвя, като супена лъжица от растението се запари с чаша гореща вода.

Алое

Място сред популярните натурални лекове при запек намира и алое вера. Билкарите дори съветват, че не бива да се приема сок от алое вера неконтролируемо и в големи количества, защото това може да доведе до раздразнение на стомаха и диария.

С цел освобождаване на чревно съдържимото, както вече стана дума, се приема сок от листата на алое. При възможност – нека бъде пресен и концентриран.

Лен

Когато изброяваме растенията, които се препоръчват при проблемно изхождане, няма как да пропуснем лен. В случая той е подходящ под формата на ленено семе – продукт с мощно слабително действа. Веществата, които се съдържат в лена, активизират отделянето на секрети в храносмилателната система, като по този начин осигуряват пълноценното й функциониране. Допълнителен плюс на лененото масло в битката със запека е, че по при консумацията му не се усещат каквито и да било болки или стомашен дискомфорт.

Живовляк

В голяма част от добавките, които се продават с цел регулиране на функциите на храносмилателната система и редовно изхождане, се съдържат различни видове живовляк. Причината се крие в това, че растението е естествен полезни вещества, насърчаващи дефекацията.

Ако решите да приемате живовляк, то домашен  лек при запек се приготвя, като 1 с.л. от билката се запари с чаша гореща вода. При необходимост на ден могат да се приемат до 2-3 дози.

Ревен

Не на последно място с действие против констипацията се отличава и билката ревен. Приготвя се по посочената по-горе схема. Това, което го прави чест избор като природно слабително средство, е обстоятелството, че не води до смущения на апетита, а действа стимулиращо по отношение на храносмилателната система. Без притеснение отвара от ревен може да се използва и при деца, като очакваният очистителен ефект е налице около 10 часа след приема.

Лечение на запек в домашни условия

В редовете по-долу ще ви предложим още няколко конкретни рецепти, които можете да използвате за домашно лечение на запек:

  • ­всяка сутрин на гладно се консумират препечени житни трици, разбъркани с малко количество мед. Порцията за деня се приготвя непосредствено преди консумация;
  • всяка сутрин на гладно се приема отвара, приготвена от няколко розови листа, накиснати в гореща вода за 20 минути. По желание може да се добави малко количество мед;
  • няколко сладки бадема се смилат на каша и се разреждат с малко вода. Сместа се изпива на гладно, има силно очистващо действие;
  • 2/3 от стъклена бутилка се запълват с нарязан на ситно кромид лук. Съдът се допълва с ракия и се оставя за 10, като ежедневно се разклаща. След 10-ия ден се извлекът се прецежда и от него се приемат ежедневно по 10 капки, разтворени в малко вода, преди обяд;
  • в случай на тежък запек сутрин на гладно се гълта 1зърно суров бял боб. Следващите няколко часа не се консумира храна;
  • всяка вечер преди сън е изпиват по 100 мл прясно изцеден сок от тиква. Към сока може да се добави малко вода;
  • глава червено цвекло се почиства и нарязва на едри парчета. Вари се в малко количество вода за 20 минути в тенджера под налягане и се изяжда преди лягане;
  • ежедневно се консумира прясно изцеден сок от моркови – по няколко чаши на ден поне час след храна.

Запек при бебета и деца

Няма как да не се спрем и върху неразположението, предизвикано от запек, при бебета и малките деца. В зависимост от възрастта и храната се посочват различни критерии за редовно изхождане, но факт е, че при много малчугани дефекацията е спорадична и трудна. Ето кои са най-често приложимите методи за подпомагане на изхождането:

  • Бебета и деца често страдат от запек!

    упражнения – смята се, че това е най-лесният и в същото време безобиден вариант за подобряване на храносмилането и насърчаване на изхождането. Подходящите упражнения варират в зависимост от възрастта – от раздвижване при най-малките, през гимнастика и разходки за по-големите. „Каране на колело” може би е най-резултатната активност;

  • масаж на корема – прилага се най-вече при бебета, за да се стимулират движенията на червата. Освен положителният ефект по отношение на запека, масажът облекчава коликите и намалява задържаните газове;
  • топла вана – прилага се преди масажа, за да повиши ефекта от него;
  • пробиотик – полезните за храносмилането бактерии в пробиотиците са начин да се преодолее и възпрепятства запекът при най-малките;
  • течности – от съществено значение против запек при най-малките е добрата хидратация. По този начин се активизира чревната перисталтика и се подобрява храносмилането;
  • семена от копър – измитан метод за справяне с храносмилателните проблеми при бебета, а и при малките деца е чаят от семена от копър. Те провокират плавно движение на мускулите в храносмилателния тракт и по този начин намаляват газовете и насърчават изхождането;
  • сини сливи – високото съдържание на фибри в сините сливи ги прави естествен продукт с разхлабващ ефект. При най-малките полезните свойства на сините сливи са достъпни под формата на сок;
  • кафява захар – смята, че кафявата захар също може да се използва с разхлабващ ефект, тъй като има свойството да омекотява изпражненията и да активизира чревната перисталтика. Достатъчно е ½ ч.л. от нея да се добавя към няколко лъжички преварена вода.

Запек при възрастни. Хроничен запек

Когато не става дума за деца, а за възрастни запекът може да се разглежда като инцидентно явление или като хроничен запек, при които за период от няколко седмици или по-дълго изхожданията са редки и трудни.

В тежки форми състоянието може да доведе до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности, да предизвика психически и физически дискомфорт.

Като основни признаци за хроничен запек се сочат следните:

  • изхождане по-рядко от 3 пъти в седмица;
  • изхождания, съпроводени с изтощително напъване;
  • твърда фекална маса или във форма на буци;
  • усещане за препълване на правото черво, в резултат на което дефекацията е невъзможна;
  • усещане за невъзможност да се изпразни чревно съдържимото.

Добре е да се посети лекар, ако забелязвате, че са настъпили промени в навиците ви за изхождане, или ако е налице някои от симптомите по-горе.

Причини за запек

Сред най-честите причини за запек, в това число и за хроничен запек, могат да се изведат следните:

  • неправилен хранителен режим – ако дневното меню не съчетава необходимите за организма количества белтъчини, мазнини и въглехидрати, то страда цялото тяло. Наличието на фибри в храната е основно изискване за редовното изхождане, като не бива да се подценява и добрата хидратация;
  • затруднено придвижване на чревно съдържимото – в тази група са обединени различни причини за запек, каквито са тумори, дивертикули и други;
  • влошена чревна перисталтика;
  • прием на медикаменти;
  • бременност – смята се, че 2 на всеки 3 бременни жени страдат от различна форма на констипация през месеците на износване. Като основна причина за това се посочват хормоналните изменения по време на бременността;
  • липса на физическа активност;
  • някои заболявания – редица болести, в това число неврологични, ендокринни и други, предизвикват проблеми с изхождането;
  • промяна в ритъма на живот – и не на последно място. При много хора дефекацията е рутина, която се затруднява от най-малкото изменение в дневния ред, било то по-ранно ставане, пътува и прочие.7

Източници:

https://www.webmd.boots.com/digestive-disorders/constipation

https://www.nhs.uk/conditions/constipation/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *