Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Премахване на целулит – съвети, упражнения, хранене и продукти

Премахване на целулит не се постига САМО с отслабване. Тук ще ви запознаем с упражненията, храните и продуктите за премахване на целулит.

премахване на целулит
Целулитът трябва да се разглежда като заболяване!

Целулитът трябва да се разглежда като заболяване!

Целулитът всички ние асоциираме с излишни килограми. На практика обаче дерматологичният проблем има много по-дълбока същност. Той представлява заболяване на съединителната тъкан, което в най-голяма степен се свързва с проблеми с кожата, а не с теглото.

Да, при множество излишни килограми мастните депа стават много по-ясно забележими, но по своята същност целулитът е патологично състояние на кожата, появата на което се провокира от естрогена и от ензима колагеназа.

Антицелулитен крем STOLZ
АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРЕМ – победа срещу целулита!

Важно! Ето какво представлява целулитът!

Ако искате да схванете същността на проблема „целулит”, то насоката е следната. Причините са появата му се крият в хиподермата – онзи подкожен слой мазнини, който е разположен най-дълбоко. Той е изграден преобладаващо от мастни клетки, изпълнени с мастни капки и влакна, оформени от съединителна тъкан. Именно от тези влакна зависи еластичността и здравината на кожата.

В зависимост от местонахождението й, подкожната тъкан има различна дебелина. В челото са седалището и коремът, където слоят е най-плътен, следвани от бедрата, гърдите и други.

Именно хиподермата и по-точно съединителната тъкан в нея страда, когато в организма протичат ендокринни нарушения или се наблюдава смущение в ензимните процеси, недостиг на кислород на локално ниво и други. Тези рискови фактори нанасят директни поражения, които намират израз под формата на целулитни депа.

целулит лечение
Излишните килограми не са единствената причина за целулит!

За развитието на целулит съществена роля играе и вредното въздействие на свободните радикали в организма, появили в резултат на въздействието на оксидативния стрес.

Като рискови фактори следва да се посочат още редица патологични процеси, сред които дегенерацията на хилауроновата киселина, на колагена, още увредата от различен характер на клетките и влошената пропускливост на клетъчните мембрани. Именно нарушенията в пропускливостта на клетъчните мембрани води до задържане както на течности, така и на отпадни метаболитни продукти, преобладаващата част от които са с белтъчен характер.

Ефектът от всички изброени по-горе процеси (и не само от тях!) е един и същ. Налягането в тъканите се увеличава, а с това се достига до състояние на хипоксия. Иначе казано – драстично се понижава съдържанието на кислород в тъканите. Това води до деформиране на повърхността на кожата, тя става неравна, получават се изпъкнали и хлътнали места. Именно това представлява целулитът.

Кои са най-честите причини за появата на целулит?

Както вече стана дума, не бива като основна причина за развитието на целулит да се разглежда само и единствено натрупването на излишни килограми. По-скоро зависимостта между наднорменото тегло и неравната кожа има вторичен характер – появява се във връзка с някои от по-долу изброените основните причини за целулит. Ето кои се сочат за водещи:

Целулитът се корени дълбоко в мастните клетки!

*мигриране на мастни клетки, които се разполагат в зоната между кожата и подкожната тъкан;

*уголемяване на пространствата на съединителната тъкан – именно в тези разширени зони се разполагат клетки от по-долния кожен слой. Именно наличието на въпросните клетки кара кожата да изглежда неравна, защото те са плътно обградени от съединителна тъкан.

*влошено кръвоснабдяване на мастните клетки – при забавен кръвоток от и до мастните клетки в проблемната зона там по-лесно се задържа продукти, отделени в резултат на метаболитните процеси;

*увреда на лимфните съдове на кожата – когато дренирането не се осъществява по правилен начин, между самите мастни клетки се задържат голямо количество течности и токсини, което прави неравностите още по-отчетливи;

*стрес – що се отнася до образуването на целулита, стресът е пагубен за кожата. Той провокира отделянето на адреналин, който на свой ред води до свиване на съдовете на кожата и до влошено кръвоснабдяване.

Жените – основната жертва на целулита

За мое огромно съжаление, а предполагам и за съжаление на цялата по-красива част на човечеството, жените са основната жертва на целулита. Малко са тези от дамите, които успяват да избягат от прегръдката на т.нар. портокалова кожа. Супермодели, танцьорки, спортистки, жени, които са по природа слаби или които се подлагат на непрестанно на изтощителни диети – при близо 90% от представителките на нежния пол в един момент кожата придобива неприятните неравности.

При дамите целулитът се появява под формата на вертикални снопове с голям обхват, най-често в зоната на задните части, бедрата, но още по ръцете или корема. Всички онези части от тялото на дамите, в които се намира резервен слой мазнини, са изложени на риска в един момент да се сдобият с неравности по кожата.

Мъжете – целулитът е рядкост

В изключително редки случаи се говори за целулит при представителите на силния пол. Причината се крие в това, че при мъжете подкожните мазнини се различават драстично по устройство и разположение от тези при дамите.

При силната половина от човечеството самата клетъчна форма е предпоставка за граничещ с нула риск от развитието на целулит. Причината се крие в това, че преградите на клетките, които изграждат подкожните мазнини, се пресичат взаимно. По този начин се получават многоъгълни клетъчни камери. Това, в комбинация с удебелената кожа при мъжете, възпрепятства складирането на мазнини под кожата и последваща деформация на клетките.

Все пак, ако се стигне до образуването на целулитни депа, то те представляват диагонални снопове в малки по обхват зони.

Целулит – кои са основните видове?

Както преобладаващата част от заболяванията, така и целулитът може да се разграничи в няколко основни вида. В голяма степен видът, към който спада разглежданият дерматологичен проблем, зависи от причините, довели до появата му. Хормонални промени, колебания в телесното тегло, естествените процеси на стареене са сред факторите, които в една или друга степен оказват влияние за появата на целулит.

По своята същност целулитът бива следните основни видове:

Компактен целулит
целулит по задните части
От вида целулит зависи и лечението!

Наблюдава се втвърдяване или фиброза на съединителната тъкан, разположена в подкожните мазнини. До това състояние се стига при влошена лимфна циркулация.

В повечето случаи компактен целулит се развива при жени в напреднала възраст. Смята се, че това е разновидността на проблема, която най-трудно се поддава на лечение, тъй като се акумулира дълбоко в тъканите и то прекалено продължителен период от време.

Възможно е при дамите, които страдат от компактен целулит, засегнатата кожа да е чувствителна на допир, дори болезнена в отделни ситуации.

Воднист целулит

Воднистият или още порестият целулит се характеризира с това, че преобладаващата част от несъвършенствата по кожата се дължат на задържани течности. При тази разновидност течностите са повече отколкото мазнините.

За тази форма на целулит се твърди, че има наследствен характер и че води до нарушение на общия синхрон на тялото. Причината се крие в това, че целулитните депа се образуват по бедрата на жени с подчертано слаб торс. По този начин се стига до несъразмерност между отделните компоненти на тялото.

Локален целулит

За разлика от разгледаните дотук видове целулит, локалният целулит има повърхностен характер. Той се наблюдава най-вече при иначе слаби жени.

Неприятното е, че всички опити да се премахне тази форма на дерматологичния проблем, свързани с ограничено хранене или физическо натоварване, завършват с неуспех.

Разпространен целулит

Разпространеният целулит в повечето случаи също е проблем на жени, които нямат множество излишни килограми. Характерното за тази разновидност е, че в целулитните депа преобладават мазнини за сметка на течности.

Въпреки че много дерматолози смятат, че са в състояние да определят типа целулит само след обстоен преглед, често белезите на отделните видове се припокриват. Това води до погрешно диагностициране, а оттам и до неправилен подход за лечение.

Точното определяне на типа на дерматологичното заболяване е от съществено значение за подбора на адекватна схема за премахване на целулита. Ако сте опитвали всевъзможни съвети за справяне с т.нар. портокалова кожа, а не е имало ефект, то причината може да е именно това – не сте попаднали на схема, подходяща при вашата форма на заболяването.

Как се премахва целулита?

Стигнахме и до същността на настоящия материал, а именно как е възможно да възвърнем здравия и красив външен вид на кожата си в най-проблемните зони.

Въпреки че по своята същност целулитът е форма на подкожна мазнина, хранителният режим и тренировките не са достатъчно условие за премахването му.

Да, физическото натоварване повишава тонуса на мускулите, ускорява изгарянето на мазнините и подобрява кръвообращението, но няма никакъв директен ефект върху целулита.

На свой ред, здравословната диета, която е бедна на мазнини, съдържа антиоксиданти и течности в изобилие, може да спомогне за ограничаване на риска от появата на нови снопове целулит. Не може обаче да редуцира тези от неравностите, които вече са факт.

Все пак истината за успешното, макар и трудно справяне с целулита, се крие някъде из комбинацията именно между тези фактори – тренировки, диета и продукти и процедури против целулит.

Ето какво подбрахме за вас!

Хранене срещу целулит

Първото и основно условие е да се заредите с търпение и постоянство. Няма средство, което да ви отърве от целулита от днес за утре, още по-малко ограниченията в храненето. В зависимост от вида целулит обаче е препоръчително да се спазват следните особености в хранителния режим:

При целулит, провокиран от задържане на тености

Ако страдате от тази форма на кожния проблем, засегнати са ханша и бедрата. От особено значение тук е да се спазва хранителен режим, при които солта е ограничена. Освен това, трябва да се избягват млечните продукти и по-точно млечния казеин. Важно е да не се приемат храни, към които се наблюдава непоносимост, за да не се стига до допълнително задържане на течности. Препоръчителен е приемът на добавки, съдържащи витамини С, Е, К и Р.

При целулит, свързан с прекомерно наличие на мазнини

За да се ограничи тази форма на целулит и да се неутрализират пораженията по кожата, трябва стриктно да се следи и да се ограничи дневният прием на калории. Целта е не се позволява на организма да натрупва телесни мазнини. Важно е в диетата да преобладават плодовете и зеленчуците, както и продукти, съдържащи протеини. В това число влизат риба и морски дарове, пилешко месо, постно червено месо, яйца, нискомаслени млечни храни. В другия край на списъка, а именно храните, които трябва да се избягват, са съдържащите бяло брашно, наситени мазнини, захар.

Целулит, дължащ се на злоупотреба с въглехидрати

Образува се по бедрата и корема, като често има наследствен характер. Дължи се на стесняване на колагеновите фибри, предизвикано от излишък на въглехидрати в организма. Именно поради това от менюто трябва да се извадят съдържащите захар и рафинирани брашна храни, още картофи, сладки плодове.

Кои са храните, полезни при целулит?

Тъй като на няколко пъти споменахме, че препоръчително е плодовете и зеленчуците да преобладават при диетичен режим, целящ справяне с целулита, сега ще посочим ползите на всеки отделен продукт.

Плодове:
  • портокали и грейпфрути – оказват положително въздействие върху кожата заради високото съдържание на витамин С;
  • ананаси – спомагат за ревитализиране на кожата;
  • манго – препоръчват се за по-добро кръвообращение;
  • банани – изобилието на калий спомага за освобождаване на тялото от задържаните течности;
  • ябълки – високото съдържание на фибри, антиоксиданти и пектин помага за детоксикация на храносмилателната система;
  • горски плодове – съдържащите се в тях антиоксиданти елиминират свободните радикали в организма;
  • диня – ликопен, антиоксидант, съдържащ се в динята, подобрява кръвообращението и действа диуретично.
целулит по бедрата
Храненето е от съществено значение за елиминиране на целулита!
Зеленчуци:

От зеленчуците можете да заложите на следните:

  • спанак, моркови, карфиол, чушки, домати – в тях се съдържа веществото лецитин, което заздравява кожата, освен това са източник на изобилие от антиоксиданти;
  • лук, краставици, аспержи, целина – имат доказан диуретичен ефект, като по този начин подпомагат изхвърлянето на задържаните течности;
  • леща и бобови храни – незаменим източник на фибри;
  • грах и броколи – спомагат за възстановяване на възпаленията на съединителната тъкан;
  • аспержи – източник на фолиева киселина, която е незаменима в битката със стреса.

Тренировки против целулит

Втората крачка по пътя към елиминиране на целулита е физическото натоварване. Ползите от него са в две посоки. От една страна, провокира енергоразход, а от друга, спомага за оформяне и скулптуриране на зоните с целулит. По своята същност фитнес тренировките и цялостната програма за физическо натоварване се изграждат на основата на локалност и време за постигане на резултатите.

Продукти срещу целулит

Цялостната стратегия за елиминиране на целулита завършва с избора на подходящи продукти за елиминиране на целулита. Без тяхната употреба няма как да се постигне изравняване на външния вид на кожата, но не бива да се възприемат като панацея. Те са по-скоро парченце от пъзела в битката с проблемната кожа.

В търговската мрежа съществува истинско изобилие от продукти, които могат да покрият потребностите на всяка дама, страдаща от неприятните неравности по кожата. Някои са предназначени за премахване на целулит без значение от вида, други са насочени към конкретна форма на заболяването, поразило съединителната тъкан. Една група действа хидратиращо, друга – дрениращо и прочие.

Ето кои са сред популярните групи продукти, приложими в битката с целулита.

Крио-продукти против целулит
Крио-продукти помагат срещу целулит!

В тази група влизат продукти, които имат т.нар. леден ефект. Въпросното действие е насочено към ускоряване на периферното кръвообращение, като по този начин предотвратява задържането на вода.

Пример за крио-продукт против целулит е антицелулитният крио-гел с алое вера на Equilibra. Той съдържа студено-пресовано алое вера, карнитин, кофеин, какао,боровинка и азиатска центела. Редовната употреба на крио-продукта осезаемо заглажда портокаловата кожа, тонизира я и в същото време прави тъканите по-компактни.

Самият продукт се нанася двукратно през деня – сутрин и вечер – върху засегнатите зони в посока отгоре надолу, като важно е кожата да е здрава.

Около 15 дни са нужни за хидратирането на кожата. След около 45 дни настъпва и видимо подобрение на засегнатата от неравности кожа.

Продукти с етерични масла против целулит

Антицелулитният крем Победа срещу целулита е пример за продукт с високо съдържание на етерични масла. По своята същност той представлява синергична смесица от етерично-маслени съставки от 3 растения от рода на чаеното дърво – австралийско чаено дърво, бяло дърво и чаено дърво. След нанасяне в проблемните зони етеричните масла проникват в кожата и активизират метаболизма, подобряват циркулацията на кръвта и лимфата и подпомагат освобождаването на токсините. В същото време има мощен противовъзпалителен и възстановяващ ефект върху кожата.

Продукти за отслабване с действие с целулита
Продукти за отслабване се използват и срещу целулит!

Другата основна група продукти, които се препоръчват за справяне с портокаловата кожа, се използват за цялостно отслабване.

Подобен продукт са водораслите за отслабване. Комбинацията между спирулина, кафяви водорасли, бяла бреза и азиатска центела спомага за цялостното регулиране на теглото, за изгаряне на мазнините и освобождаване на целулита.

Дренирането е съществено при целулит!

„Всичко започна след раждането. Тялото ми тотално заби. Освен че не можех да отслабна с нито един килограм, ми се появи и целулит в неподозирани зони. Имах дори под мишниците. Жив късмет извадих, че първо купих Дрена Линеа – това ми предложи аптекарката, това купих. Пих за няколко месеца според указанията, преди да се появи някакъв ефект. Но в крайна сметка „отбъгнах се”. Както чета за жени, на които нищо не помага, аз съм живо чудо. Вече си влизам в дънките преди бременността, а целулит имам малко и то само по бедрата…”, пише потребител orange_fruit.

С всичко, което споделихме дотук, имахме една цел – да ви убедим, че целулитът е нещо повече от портокалова кожа. То е заболяване на съединителната тъкан, към което трябва да се подходи с нужното внимание.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465.php

http://www.healthcommunities.com/cellulite/symptoms.shtml

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *