ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Анорексия – как да я разпознаем и има ли успешно лечение

Анорексия е заболяване на психиката, което унищожава тялото

При анорексия страдат психиката и физиката.

Анорексия невроза или само анорексия се обяснява най-просто като вид хранително разтройство. На практика, обаче, заболяването има дълбок психологически корен, който се свързва с погрешна представа за собствения външен вид.

Хората, които страдат от анорексия, са вманиачени от това да отслабнат още и още, без да осъзнават, че теглото им в даден момент започва да граничи с анормалното. В началото всичко е стремеж за по-красива фигура, но постепенно темата за килограмите дотолкова определя начина на живот, че всичко се върти около това с колко по-малко количество храна може да се преживее.

И колкото по-малко е тази храна, толкова по-доволен от постижението си е пациентът. Да, пациент, защото в един момент манията за слабо тяло се превръща в болестно състояние.

Често лицата с анорексия гладуват до пълно изтощение. Комбинират ограниченията с прекомерни тренировки, прием на хапчета за отслабване, лаксативи или диуретици. Стига се дори до ежедневни клизми с цел максимално намаляване на телесното тегло. Този цикъл буквално обсебва ежедневието им и се превръща в нещо повече от мания.

Какво провокира анорексията невроза?

Видът на тялото е всичко за анорексика!

Все още няма единна дефиниция за това кои са причините, които отключват анорексия невроза. Редица изследвания, както медицински, така и психологически, търсят отговор на този въпрос, като се опитват да сглобят картината на заболяването.

Според някои проучвания, редица генетични компоненти стоят в основата на предразположеността на човек към анорексия. В миналото този фактор се е пренебрегвал тотално. Днес се смята, че някой ген или гени, разположени в хромозомата 1Р, определят чувствителността на всеки човек към анорексия невроза.

Съществува и теория, според някоя дисфункция в онази част на мозъка, която регулира метаболитните процеси, допринася за развитието на точно този тип хранително разстройство. Тя се допълва и от схващането, че наличието на дисбаланс в мозъчните химикали, които участват в сигнализацията и мозъчните процеси или иначе казано невротрансмитерите, може да има връзка със заболяването.

Психологическите наблюдения заключават, че проблеми с храненето от детска възраст, цялостна тенденция за ограничена консумация на храна, както и външен натиск за перфекционализъм, също могат да отключат анорексия.

Преобладаващата част от изследователите, които разглеждат темата, се обединяват обаче около схващането, че не бива родителите да се обвиняват директно за това, че детето им е развило анорексия невроза. Десетилетия назад това е била основната теза, която към днешна дата подлежи на различен прочит.

Как се разпознава анорексия невроза?

Да се постави диагноза анорексия невинаги е лесна задача, защото хората, които са осъзнали проблема си, правят всичко възможно, за да го скрият. Може би не е правилно да използваме израза „осъзнали проблема си”, тъй като именно тези лица не възприемат прекомерната си слабост за проблем. А напротив. Те отричат наличието на здравословен дисбаланс и се фокусират върху продължаващата загуба на телесно тегло.

Често до потвърждаване на заболяването се стига, едва когато настъпи криза или не се стигне до сериозно усложнение.

Дори в такава ситуация обаче – когато дори животът им да е изложен на риск, лицата с анорексия са склонни да изопачат истината и да не посочат реалните измерения на загубените килограми. В такъв момент с медицинския персонал най-добре е да разговаря близък човек, който има директен поглед върху промените във физиката и психиката на болния.

Именно най-близките са тези, които първи могат да разпознаят болестта. Прекомерният интерес към диети и ограниченото хранене са първи признак, на който трябва да се обърне внимание.

Специалистът, на свой ред, следва да разпознае болестта, придържайки се към няколко основни критерия:

  • категоричен отказ да се поддържа телесно тегло, включващо се в минималните граници за възраст, пол и височина (поддържане на тегло под 85% от разумното);
  • изразен страх от наддаване на килограми и натрупване на мазнини, въпреки обстоятелството, че теглото е под нормата;
  • самооценка, основаваща се на телесното тегло;
  • липса на 3 последователни менструални цикъла при жените.

Психически и поведенчески симптоми, които издават анорексия

Болните от анорексия свързват всичко с храната.

Въпреки че страничният наблюдател открива наличието на проблем по прекомерната загуба на тегло, то по-близките хора забелязват редица промени в поведението и психиката на болния от анорексия. Ето кои са най-често срещаните симптоми на заболяването:

  • чести депресивни състояния и отказ от комуникация;
  • прекомерна чувствителност при взаимодействие с останалите;
  • проблеми със съня, които водят до лесно изморяване през деня;
  • понижаване на внимание и възможността за концентрация;
  • обсебване от мисълта за самата храна, както и за нейното ограничаване и други.

Медицински белези на анорексия невроза

Преобладаващата част от здравословните неразположения и усложнения при хората с анорексия, са провокирани от прекомерната загуба на тегло. Ето кои са най-чести поражения:

  • проблеми със сърцето и кръвоносната система – при хората с разглеждания тип хранително разстройство често се наблюдава необичайно забавяне на сърдечния ритъм – брадикардия, както и редица други нарушения – аритмия. Кръвното налягане също е под определените като нормални граници. Когато сърцето е подложено на глад и лишения, това води до намаляване на работоспособността като цяло;
  • стомашни проблеми – болката в корема се появява често при хора, които системно гладуват. Освен това се появява запек, намалява се драстично скоростта, с която тялото абсорбира храната. В допълнение, приемът на лаксативи нанася още поражения върху стомашно-чревния тракт;
  • проблеми за жлезите с вътрешна секреция – при недохранване тотално се променя хормоналния план в организма. Най-забележимо е това по липсата на месечен цикъл;
  • влошена бъбречна функция и предизвикан от това недостиг на калий в организма;
  • нарушен електролитен баланс;
  • загуба на костна плътност;
  • високи нива на общия холестерол;
  • анемия.

Анорексия невроза – жертвата може да си ти

Преобладаващата част от жертвите на коварната болест анорексия са от женски пол. Най-често заболяването пуска своя корен в ранно юношество, но са възможни и проявления при малки деца и при възрастни. Млади жени от бялата раса са сред най-честите пациенти с това хранително разстройство.

Експерти допълват, че някои професии създават изкуствена среда за развитие на анорексия. От танцьори, модели, актьори и дори от някои спортисти се изисква да са прекалено слаби, което дава тласък на тревожното състояние.

Внимание! Анорексия при децата

Отказът от храна може да е първи признак за анорексия при децата.

Споменахме вече, че е възможно анорексията да започне да се развива в ранна детска възраст. Именно поради това на родителите е ролята да следят отношението на наследниците им към храната и да не определят анормалното им поведение като прищявка. Няколко са белезите, към които специалистите насочват вниманието на родителите, що се касае до риска от хранително разстройство при децата.

Те са следните:
  • следене на калориите – първи сигнал, че се случва нещо нередно в усещането на подрастващите към храната, е броенето на калориите във всяка храна. Това провокира стремеж да се яде колкото е възможно по-малко с цел и калориите да са по-малко;
  • погрешна представа за тялото – ако детето започне твърде много да обръща внимание на дадено несъвършенство във външния си вид, то вероятно е скоро да насочи цялата си енергия към „поправянето на дефекта”;1
  • дрехи голям размер – ако детето започне да се облича с широки дрехи, сякаш се опитва да се скрие в тях, това индикира смущения във възприятията за собствената фигура;
  • нервност и депресия – въпреки че се смята, че пубертетът е време, през което тийнейджърът е перманентно изнервен и недоволен, родителят може да разпознае кога настроението е провокирано не от възрастта, а от глад и нехаресване на отражението в огледалото;
  • изтощителни тренировки – в пряка връзка с анорексията е и подлагането на прекалено тежки, изтощителни тренировки. Целта е да се изгорят максимален брой калории;
  • отслабващи продукти – ако въпреки невръстната си възраст, детето започне да се интересува и да иска да приема лаксативи или други препарати с цел намаляване на телесното тегло, то това е индикация, че е близо до сериозно хранително разстройство.

Основната задача на всеки родител е да следи за доброто физическо и психическо състояние на наследниците си. При индикация, че детето е предразположено към анорексия или друг проблем, свързан с отношението към храната, трябва да се вземат необходимите мерки и то своевременно.

Ако детето е притеснено от излишни килограми, най-доброто което може да се направи, е да се потърси съвет от страна на диетолог. Причината се крие в това, че колкото и да се опитвате да обясните, че няма необходимост да отслабва на този етап от живота си, едва ли дъщеря ви или синът ви ще се съгласи и ще се откаже.

Да! Мъже също страдат от анорексия

Въпреки че и ние се спряхме на обстоятелството, че преобладаващата част от пациентите с анорексия са жени, не бива да се пренебрегва влиянието на болестта и върху мъжкия пол.

Според различни статистики около 15% от засегнатите от разглежданото хранително разстройство са именно мъже. Няма ясна изразена разлика в симптоматиката на болестта.

Сред честите причини, водещи до изкривено виждане за храната и външния вид при т.нар. иначе „силен пол”, са стресът, неуспехите в личен план, пренатоварване, вечно съревнование с другите или с образа в огледалото.

Митове за анорексия невроза

Преди да се насочим към онази част от материала, в която ще разгледаме възможните пътища за лечение на анорексия невроза, ще се спрем и на най-популярните погрешни схващания, свързани с болестта. Това е от съществено значение, защото в голяма част те създават погрешна представа за пътя, който трябва да се извърви, за да се върне човек към нормалния начин на живот.

Ето кои са 3-те най-чести заблуди, в които мнозина вярват:

*болните от анорексия НЕ ЯДАТ НИЩО;
*анорексия невроза НЕ СЕ ЛЕКУВА;
*всички болни от анорексия са НЕЧОВЕШКО СЛАБИ!

НЕ Е ВЯРНО!

Може би са от части или при отделни етапи от развитието на болестта тези твърдения могат да се нарекат верни. Иначе – те създават погрешна представа за лечението на болните от анорексия.

Лекува ли се анорексия невроза? Да!

Ако се установи навреме, анорексията е лечима при по-голямата част от пациентите. Смята се, че близо 50% от хората, които са имали проблеми с отношението към храната и храненето, успяват да се върнат към предишното си аз. Нямат трайни психологически или физическо увреждания, свързани с гладуването и отказа от храна.

Може би при около 30% от страдащите от хранително разстройство, възстановяването е видимо. Но те продължават да бъдат на лечение или да се връщат към лечението в моменти на слабост, когато отново има риск от връхлитане на болестта.

За жалост, при около 20% от болните заболяването хронифицира и остава до живот. Смъртността сред тази група пациенти е висока. Заради настъпили необратими медицински усложнения или заради самоубийство тази част от болните бива победена от анорексията.

Комплексен подход за лечение на анорексия

Болният трябва да промени възприятията за себе си.

Това, което трябва да се има предвид, когато темата е за лечение на болен от анорексия, гласи, че той няма сам да пожелае да се лекува. Почти всеки анорексик смята, че в момента, в който реши, че слага край на диетите, ще възстанови нормалното си отношение към храната. Това обаче е непосилно. При този род хранително разстройство се наблюдават дълбоки биохимични промени в мозъка, които трудно се коригират.

Тук идва ролята на близките и на комплексния подход за лечение.

Ще отбележим, че съветите, които даваме по-долу, зависят строго от конкретното състояние на пациента.

Ако налице са животозастрашаващи усложнения, то неизменно първо се прави необходимото за стабилизиране на състоянието. След това започва дългият път към възстановяването.

Консултация с психиатър

Една от първите стъпки, която трябва да се извърви, е до кабинета на психиатъра. Там гласност трябва да получат настроенията, мислите и нагласите, довели до психологическия аспект на болестта.

Не трябва да се смята, че всичко ще се случи изведнъж, напротив. Пътят е дълъг и труден, изисква воля и търпение. Прилагат се разнородни терапии – индивидуална, когнитивна, поведеченска, групова или семейна, докато се открие коя дава най-добри резултати при всеки отделен пациент.

Често се стига и до приема на антидепресанти или на препарати, които се използват за стабилизиране на настроението. Някои медикаменти като Zyprexa, Risperdal, Seroquel, които традиционно се използват за лечение на шизофрения и други ментални разстройства, намират приложение и при лечението на анорексия.

Възвръщане на теглото  

Едновременно с психиката, се лекува и физиката. Ако няма сериозни здравословни смущения, то тогава задачата е възстановяването на разумното тегло.

Ако анорексикът е ограничил тотално приема на храна, то захранването трябва да започне бавно и внимателно. В болнични условия това често се случва по венозен път или чрез тръби, като следи се внимателно приемът на калории.

Следва се конкретно назначена схема. В повечето случаи първо се включват в менюто протеини, за да се възстановят мускулите. Следват храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, които укрепват имунната система. И така до пълното възвръщане към разумното хранене.

Важно е увеличаването на количествата храна да става бавно. Храненията през деня да са чести и на малки порции. В началото храната трябва да е лесносмилаема. Препоръчително е да е вкусна, ароматна, поднесена по атрактивен начин.

Сред храните, които се препоръчват, намират място следните:

  • ябълки – стимулира храносмилането;
  • пикантни храни – храните с нелюти подправки стимулират апетита;
  • чесън – повиишава секрецията на стомашни сокове.

Важно! ЦИНК

Сред препаратите, които намират приложение за общото укрепване на организма, са и тези, които съдържат цинк. Освен че спомага за активизиране на естествените защитни сили, веществото подпомага възвръщането на теглото, възстановява ноктите, косата и кожата, подобрява състоянието на костите. Използва се и за преодоляване на амнероята, която се развива заради недохранването.

Цинкът подобрява и психическото състояние, като намалява тревожността и проявленията на депресията.

Алтернативното лечение при анорексия

Както вече споменахме, при анорексия невроза се прилага комплексен подход на лечение. Трябва да се възстанови както физиката, така и психиката на пациента. В много случаи на помощ в този нелесен процес идва и алтернативната медицина.

Трябва да се има предвид, че алтернативното лечение не може да бъде водещо при тежки проявления на болестта. То е по-скоро съпътстваща терапия, която има обаче редица ползи:

  • редуцира усещането за тревожност;
  • подобрява настроението;
  • контролира депресивните помисли;
  • възвръща апетита;
  • подпомага храносмилането;
  • възстановява двигателната активност.

Сред най-популярните алтернативни методи, приложими при пациенти с анорексия, се извеждат следните:

Акупунктура

През последните години все по-голяма става популярността на метода при различни хранителни разстройства. Въпреки че няма категорични твърдения как действа при пациенти с анорексия, смята се, че акупунктурата редуцира депресията и усещането за тревожност;

Ароматерапия

Действието на този метод е насочено към овладяване на основните предпоставки, довели до анорексия. Приложението му подпомага преодоляването на ниското самочувствие, безпокойствието, депресията и изкривената самооценка.

Някои етерични масла, които се използват в ароматерапията, имат допълнителни свойства – възбуждат апетита и повишават количеството на отделените храносмилателни сокове. Конкретно при анорексия се препоръчват масло от кориандър, масло от мандарина, лавандулово масло, лимоново масло, масло от канела и други.

Анорексия се лекува с етерични масла.

Ще ви споделим част от писмо на наша читателка, която преди няколко години ни разказа за тежката битка на сестра й с анорексията. Д.К. споделя, че наред с всички останали терапии, сестра й се е възстановила в голяма степен и благодарение на ароматните масла.

Ето част от писмото:

„… Терапевтът, с когото се свързвахме тогава, ни каза, че използва много аромати, но конкретно при Симона (б.р. името е променено) ще обърне най-голямо внимание на маслото от роза. То възбужда апетита, намалява гаденето и болката в корема. Освен това успокоява и възвръща настроението.

Та при този терапевт нашите я водеха всяка седмица по няколко пъти. Правеше й масажи (ще отбележа, че когато започна, тя вече беше качила няколко килограма, защото не знам колко е подходящо при съвсем изкльощавели момичета). Използваше 50 мл зехтин, в който се накапват 15 капки масло от роза. Знам пропорцията, защото след като Симона вече не го посещаваше, майка ми често я разтриваше.

От съветите на терапевта съм запомнила и това, че масло от роза може да се добавят към водата в инхалатор, към водата във ваната или в най-обикновена ароматна лампа. Точните количества съм забравила, но за себе си съм убедена, че този човек има съществена роля за това Симона днес да е сред нас…”.

Натуротерапия

Основната роля на натуротерапията при лечението на анорексия е възстановяване на нарушения баланс на витамини и минерали в организма. Именно поради това се препоръчва приема на натурални хранителни добавки, съдържащи следните полезни вещества:

витамини и минерали – за общо укрепване;

омега-3мастни киселини – за подобряване на имунитета и неутрализиране на възпалението;

коензим Q10 – за укрепване на мускулите;

креатин – за възстановяване на мускулите;

пробиотици – за нормалното функциониране на храносмилателната система.

Препоръчваме: ИНОЗИТОЛ!

Инозитол се препоръчва и при анорексия!

Конкретно измерение на добавките, които са подходящи за възстановяване при анорексия, е ИНОЗИТОЛ. Става дума за продукт, който има редица ползи както върху мозъка и нервната система, така и върху физическото укрепване.

Инозитол представлява витамин В8 или иначе казано – изходното вещество на фосфолипидите. Ролята му е съществена за преминaване на хранителни вещества през клетъчната мембрана и за обработването на мазнините.

Приложението на Инозитол се препоръчва при редица заболявания – от проблеми с холестерола и диабет, до аутизъм, проблеми със съня и анорексия. Приемът му подобрява предаването на сигнали между невротрансмирети, отговарящи за апетита, стреса, съня и настроението.

Повече за действието на хранителната добавка можете да прочетете ТУК!

Освен изброените по-горе основни добавки, натуротерапията включва и приема на изпитани лековити растения. Ето кои са най-популярните билки и рецепти, приложими за лечение на анорексия невроза. Първата част от списъка се препоръчва за възбуждане на апетита, подобряване на храносмилането и преодоляване на неразположенията, свързани с връщането към нормалното хранене.

Хранителните разстройства се повлияват трудно.
Корен от аир

Билката се използва под формата на настойка. 1 к.л. от нея се накисва в 250 мл хладка вода и се оставя за през нощта. На сутринта се кипва и се прецежда. Съхранява се в хладилник, като полученото количество се изпива на 3 пъти по около час преди хранене. Добре е да се притопля леко преди прием.

Листа от орех

1 с.л. листа от орех с връх се залива с 250 мл гореща вода. Сместа се оставя да се охлади, след което се прецежда. Съхранява се на студено, като се изпива на 3 приема през деня.

Бял равнец

1 ч.л. от билката бял равнец се залива с 200 мл гореща вода. В термос или съд с капак се оставя да кисне до час, след което се прецежда. Изпива се наведнъж, като добре е да се пие възможно най-топла поне 3-4 чаши на ден, приготвени по тази рецепта. По този начин ще се подобри храносмилането и ще се увеличи секрецията на стомашни сокове.

За преодоляване на психическия аспект на болестта се препоръчват още:
корени от валериана – използва се за овладяване на напрежението и изнервеността. Приготвя се, като 1 к.л. от билката се залива с 400 мл гореща вода. След като изкисне за час, лекът се прецежда и се приема на гладно;

босилек – намира приложение при стрес, нервно пренапрежение, ниска самооценка. Прилага се, като 1 с.л. листа и стръкове сушен босилек се попарят с 350 мл гореща вода. След час отварата се прецежда и се приема на гладно.

За финал: съветваме болните от анорексия!

В края на материала ще дадем няколко насърчителни съвета за всички онези момичета и момчета, които страдат от разгледаното по-горе хранително разстройство. Но които правят опити да се върнат към разумния живот:

*Избирайте дрехи, които са удобни и ви карат да се чувствате добре. Не се срамувайте от фигурата си и не се увличайте от чуждото мнение!

*Не се вманиачавайте в идеята колко грама или килограма от теглото си трябва да възвърнете за седмица или месец. Не бива период без промяна да ви обезсърчава. Важно е, че вървите в правилна посока!

*Не робувайте на снимките в интернет, в списанията или на екрана! Всички знаем, че те са резултат от достиженията на съвременната технология. Не са реални!

*Грижете се за себе си и за тялото си. Нов парфюм, лосион за тяло или маникюр ще ви се отразят идеално!

*Не забравяйте активността – спорт, хоби или друго любимо занимание. Нека ежедневието ви енергично и изпълнено с движение.

Източници:

http://www.nedc.com.au/anorexia-nervosa

Anorexia Nervosa

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *