ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За здрава кръв и здрави кръвотворни органи: погрижете се с тези билки и добавки

Билки, храни, добавки ни помагат да се грижим за кръвотворните органи

Кои са кръвотворните органи? Колко от вас могат да дадат веднага отговор на този въпрос?

От здравето на кръвотворните органи зависи цялостното ни здравословно състояние!

Вероятно броят на знаещите не е голям, а причината е, че обръщаме внимание на тази част от организма си само ако имаме конкретен проблем.

В материала по-долу ще се опитаме да синтезираме най-важното за същността на органите, които влизат в тази група, ще дадем насоки за това как най-ефикасно можем да се грижим за тях, за да запазим баланса в тялото си. А и за да се предпазим от редица заболявания.

Кои са кръвотворните органи?

Като за начало, ще дадем отговор на въпроса, който зададохме по-горе? Кои са онези елементи, които изграждат нашия кръвотворен апарат?

Кръв

На първо място в списъка поставяме кръвта, защото тя съставлява близо 1/14 от теглото на всеки един от нас. Средно на 1 килограм от телесното ни тегло се падат по 70 мл кръв.

Най-често кръвта се разглежда като течна тъкан, състояща се от плазма (течната част) и формени елементи, които на практика са клетъчната съставка. Самият процес на кръвотворене (хемопоеза) представлява размножаване, диференциране и узряване на кръвни клетки. Резултатът е образуването на функционално годни клетки на кръвта. Те излизат от слезката, лимфните възли, тимуса и костния mозък и навлизат в лимфата и периферната кръв.

Костен мозък

Костният мозък е разположен в дългите кости и кухините на костното вещество с гъбеста структура. Разделя се на червен и жълт. При възрастни индивиди червеният костен мозък се открива в прешлените, в ребрата, гръдната кост, черепните кости, както и в епифизите на някои дълги кости. Жълтият, на свой ред, се намира в каналите на дългите кости.

Докато червеният костен мозък участва в хемопоезата, то жълтият е резервен, който при необходимост се преобразува в червен.

Тимус

Тимусът има съществена роля по отношение на имунните процеси в организма, като в същото време произвежда и лимфоцити. Самият тимус се състои от 2 симетрични дяла, които са разположени непосредрествено един до друг и са прикрепени чрез свободна съединителна тъкан.

Лимфни възли

Представляват органи, разположени по хода на лимфните съдове. Най-често са групирани на няколко места в тялото. Размерите им варират.

Слезка (далак)
Слезката има роля в процеса на хемопоеза!

Слезката е лимфоидният орган с най-големи размери, който освен останалите функции, участва и в процеса на производството на кръвни клетки. По-точно изпълнява ролята на филтър, като улавя фрагментирани еритроцити, дегенерирали левкоцити и други части. В същото време задържа значително количество кръв, което се освобождава и включва в общото кръвообращение при необходимост.

Какво знаем за процеса на хемопоеза?

По своята същност процесът на хемопоеза започва в първия месец от бременността. Първоначално се осъществява в жълтучното мехурче, а след това поетапно в черния дроб, слезката и костния мозък. В края на бременността и след самото раждане – в червения костен мозък. След 5-ата година червеният костен мозък, който до този момент се е намирал във всички кости на скелета, е изместен в тръбестите кости от жълт. След 20-годишна възраст хемопоезата се осъществява в разположения в прешлените, ребрата, тазовата и гръдната кости, както и в епифизите на бедрената и раменната кост червен костен мозък.

В началните етапи процесите на кръвотворене започват в костномозъчните синуси. Това са извънсъдови пространства, в които клетките на хемопоетичната система и други клетки образуват подходяща микросреда.

Процесът на образуване на зрели кръвни клетки започва от своеобразни техни предшественици, които са с неограничена способност за делене. Това им позволява да се делят многократно, да зреят и да се диференцират, докато в края на процеса не се образуват зрели вече кръвни клетки.

Трябва да отбележим, че съществена роля за хемопоезата имат хемоцитобластите. Това са недиференцирани стволови клетки, които са предшественици на всички видове кръвни клетки.

Заболявания на кръвта

Тъй като кръвта е онази част от кръвотворната система, която най-често е в обсег, ще чуваме най-често за заболяванията, които поразяват този от елементите в процеса на хемопоеза.

Най-общо  болестите на кръвта могат да бъдат разделени на 2 големи групи. Първата обхваща заболяванията на белите кръвни телца, а втората – на червените кръвни клетки. Трябва да се има предвид, че без значение за какво състояние става дума, болестите на кръвта са изключително опасни и към тях трябва да се подходи с нужното внимание. Някои от срещаните сравнително често са хемофилия, тромбоцитопения, еритремия, левкимия и други. Може би най-разпространена е анемията, затова и върху нея ще се спрем малко по-обстойно.

Анемия е заболяване, което се характеризира с намален брой еритроци – червени кръвни клетки, в резултат на което хемоглобинът намалява. Разграничават се няколко разновидности, като някои от тях не влошават здравословното състояние и не изискват специално третиране.

Броят на червените кръвни телца при анемия е занижен!

Желязодефицитна анемия, например, е състояние, което се характеризира с повишена сърдечна честота, световъртеж, слабост, умора, усещане за сухота в устата.

Апластичната анемия, на свой ред, се причинява от недостатъчно производство на кръвни клетки в костния мозък. Това може да се дължи на прием на някои лекарства, на автоимунни или инфекциозни заболявания. Като признак за болестта се посочват появата на необясними синини по тялото, задух, кървене на венците и кръвотечение от носа, умора и други. В тежка форма апластичната анемия може да доведе до летален изход.

Възможна е и анемия, която има наследствен характер. Пример е сърповидно-клетъчната анемия, при която в резултат на нарушения при производството на червени кръвни телца може да се стигне до прекъсване на притока и увреда на някои органи.

В зависимост от това за коя форма на заболяването става дума, се прави и избор на най-подходящата терапия – медикаментозно лечение, кръвопреливане, трансплантация.

Как да укрепим кръвотворните органи?

Ако вече сте проумели кои са органите, които вземат участие в процеса на хемопоеза, то без съмнение сте осъзнали и важната им роля за организма. Както всички останали органи и системи, които изграждат човешкото тяло, така и кръвотворните органи „страдат” в резултат на заболявания, напрегнато ежедневие, неправилен начин на живот. Много от оплакванията, които всеки от нас има, се дължат именно на проблеми с производството на кръв. Умора, студени крайници, нервно напрежение или отслабена имунна система – тези и още признаци могат да се разглеждат като сигнал за затруднения в хемопоезата. Именно поради това идва момент, в който е добре да укрепим елементите в този процес. Народна медицина, домашни, рецепти, хранителни добавки са варианти, чрез които е възможно да спомогнем за здравето на кръвотворните органи.

Добавки, важни за здравето на кръвотворните органи

В редовете по-долу ще се спрем на някои от най-препоръчваните хранителни добавки с доказан положителен ефект върху здравето, що се отнася до правилното функциониране на кръвотворните органи. Това, което прави впечатление, е разнородният им състав. Но ефектът им е насочен в една и съща посока – да укрепят организма чрез достатъчното производство на кръв, чрез пречистване на кръвта или чрез подобряване на вискозитета. Спрели сме се върху 1 продукт от всяка категория, за да представим конкретното действие. Ако решите, можете да изберете из многообразието от добавки друга със сходни или различни посоки на действие.

Хемоактив 
Хемоактив е продукт за укрепване на кръвотворните органи!

Сравнително нов продукт, който обаче за кратко време бележи сериозен ръст в продажбите, е Хемоактив. Става дума за българска разработка с изцяло натурален състав, чието действие е насочено към поддържане на нормалното състояние на кръвотворния апарат. Приемът на Хемоактив  е изключително подходящ при нервно пренатоварване, при физическо и психическо изтощение.

„От около месец сутрин и вечер приемам по 1 капсула Хемоактив FE. Въпреки че на листовката пише, че за да има ефект, трябва да се пие по-дълго време, при мен явно заради това, че приемам подобни добавки от преди, действието е по-скоростно.

Тъй като страдам от анемия от дете, пия какви ли не бъркочи, откакто се помня. Правя си у дома чайове, гледам да се храня с подходящи храни, но си купувам и добавки, като избирам такива с естествени съставки. Редувам ги за по-добър ефект. Така попаднах на Хемоактив FE. Аптекарката каза, че от скоро им е наличен, и аз реших да го пробвам. Засега съм доволна!”

Мнението е на потребител с никнейм Kilimandjaro_80, на което попаднахме във форум, в който често се обсъждат подходящи хранителни добавки при различни здравословни проблеми.

Състав на Хемоактив

Хемоактив  изцяло попада в критериите на потребителя, който цитирахме по-горе. Съдържа изцяло натурални съставки – бъз на прах, гъба кладница на прах, сушени плодове от къпина, лозови листа и плодове от облепиха. Освен това в състава му влиза оптимално количество витамини, сред които витамин С, витамини от група В. А във всяка 1 капсула от добавката има и 7 г желязо, което е от изключително значение за тези, които страдат от железен дефицит.

Препоръчителният прием на продукта е за период от няколко месеца. На ден се приемат по 2 капсули – сутрин и вечер с достатъчно количество вода. В зависимост от предпочитанията добавката може да се приема преди, по време или след хранене. Важно е да се следи да не се предозира.

Единственото ограничение за прием, което производителите дават, е да не се използва от лица, който имат доказана непоносимост към някоя от съставките. Във всички останали случай Хемоактив може да се използва като надеждно средство за преодоляване на смущенията в кръвотворния апарат. Продуктът е подходящ при анемия и липса на желязо, в периоди на бързо израстване при децата, при обилна менструация, както и за бременни и кърмещи жени. При ниско кръвно налягане и за възстановяване след прекарана болест или операция Хемоактив също има доказани ползи.

Синтривал

Синтривал е още една добавка, която се препоръчва за по-добър кръвоток. Предлага се под формата на таблетки, действието на които е насочено към подобряване на състоянието на тромбоцитите и към регулиране на кръвотока. Активната съставка на продукта е екстракт от сърцевината на домата. Извлича се от сърцевината на зрели домати и съдържа редица полезни съединения.

Препоръчва се най-вече при хора, при който кръвта може да е вискозна под влиянието на редица фактори. В групата на лицата, които е подходящо да приемат Синтривал, влизат тези, които са изложени на стрес, обездвижени и с понижена работоспособност, както пушачи и жени, които използват орални контрацептиви.

Сел Клийнър

Сел Клийнър е хранителна добавка, действието на която е насочено към пречистване на кръвта и лимфата. Препоръчва се за изчистване от замърсената от шлаки и отлагания кръв, която циркулира в тялото; против образуването на тромбове; при слаб имунитет; при често повтарящи се хронични възпаления; при проблеми с хормоналния баланс; при умора и скованост.

Сел Клийнър под формата на хранителна добавка се предписва при хора, които често са изложени на стрес, при нередовно хранене или често случаи на интоксикация, при заболявания на сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система, както и при метаболитни разстройства и други. Съдържа екстракти от домат, котешки нокът, корен от глухарче, коприва и червена детелина.

Силна кръв

„Силна кръв“ пречиства кръвта!

„Силна кръв” е билков чай, който се препоръчва при алергии и срив на имунната система. Има ясно изразен кръвоочистващ ефект, дължащ се на комбинацията от полезни вещества. Съдържа корени от коприва, плод от бъз, шипки и листа от къпина, както и билката петопръстник.

Редовният прием на „Силна кръв” пречиства тялото от шлаки и други наслагвания, като по този начин прави организма устойчив по отношение на вируси и инфекции.

Билки за пречистване на кръвта и укрепване

Ако решите, че искате в натурален вид да приемате онези билки и полезни растения, които се препоръчват за укрепване на кръвта и подобряване на състоянието на целия кръвотворен апарат, то следващата част от материала ни е точно за вас.

Ще ви предложим изпитани домашни рецепти, действието на които е насочено в 2 основни посоки. От една страна, да се пречисти кръвта от всички шлаки и отпадни продукти, от друга, да се подсили и укрепи кръвта и кръвотворния апарат.

Отвара от коприва

Копривата е може би най-популярната билка, когато стане дума за проблеми с кръвта. Високото съдържание на желязо в растението с парещи листа го превръща в натурален лек при някои форми на анемия. Под формата на отвара обаче то с успех може да се използва за пречистване на кръвта.

Приготвянето на това домашния лек е лесно и бързо. 1 с.л. изсушена билка се залива с чаша гореща вода. Оставя се да се запари за 15 минути и след прецеждане отварата е готова. В същата пропорция може да се приготви и по-голяма доза, защото за да е пълен ефекта от пречистването, необходимо е на ден да се изпиват по 3-4 чаши запарка, приготвена по тази рецепта.

Отвара от бял равнец

За пречистване на кръвта действа и отварата от бял равнец. На ден се изпиват по 3 чаени чаша – сутрин, на обяд и вечер, приготвени от 1 с.л. билка и 1 ч.ч. гореща вода. Билката се запарява за поне 20 минути, след което се изпива бавно на малки глътки.

Отвара от розмарин

При проблеми с кръвта с успех може да се приема и отвара от розмарин. За около 10 минути се запарява 1 с.л. билка в 150 мл гореща вода. Дозата се разделя на 3 части, които се изпиват на приблизително равни интервали през деня. Действа не само пречистващо, но и изключително тонизиращо за целия организъм.

Рецепта на Петър Димков за пречистване на кръвта
Билки помагат за пречистване на кръвта!

Лечителят Петър Димков е оставил рецепта за домашно пречистване на кръвта с 12 билки. Към днешна дата рецептата не само че не е забравена, но се споделя и коментира изключително често в различни електронни издания на здравна тематика. Ще си позволим да цитираме мнението на Стоянка Димова, в което тя е публикувала рецептата на Димков:

„От край време зная тази рецепта. Тя е на обичания Димков и е не само успешна, но златна. С нейна помощ се пречистват и душата, и тялото. Приготвя се, като в подходящ съд се смесват по 30 г от следните лековити растения:

  • камшик;
  • борови връхчета;
  • жълт кантарион;
  • коприва;
  • жълт равнец;
  • живовляк от тесния;
  • листа от дива ягода;
  • листа от малина;
  • миризлива лазаркиня;
  • листа от орех;
  • касис – и листа, и плодове;
  • червена хвойна само зърна.

След като добре разбъркам всичко, 2 с.л. от билките добавям към 500 мл гореща вода. Връщам на огъня за 5 минути и оставям да изстине. Билките се прецеждат и отварата се изпива по 3 пъти на ден – по 1 чаша преди храна сутрин, на обяд и вечер.

Лечителят ни е казал, за да „обновяване” и „засилваме” кръвта си редовно, всеки сезон 10 поредни дни да пием от отварата.”, пише Стоянка.

Тинктура от коприва

Под формата на тинктура копривата може да се използва и за цялостно укрепване на организма и кръвотворните органи, както и за лечение на някои от видовете анемия. Приготвя се, като с почистени, измити и нарязани на ситно корени от коприва се постaвят в стъклено шише. Необходимо е билката да стигне до нивото на гърлото. Съдът се допълва с домашна ракия и се оставя на топло място за 14 дни. След прецеждане, от тинктурата се пият по 8 капки дневно, разделени на 2 приема. Разрежда се в малко количество вода или друга напитка.

Лек с глухарче

При анемия или други болести на кръвта се препоръчва лековита смес с корени на глухарче. За целта пресни корени от глухарче се измиват и почистват. Запичат се във фурната, след което се смилат до получаването на прах. Смесват се с мед, за да се получи лековита каша. На ден се консумират по 3 с.л. от лека преди трите основни хранения.

Лек с аир

При проблеми с кръвта се препоръчва 2 ч.л. корени от аир да се залеят с 500 мл вода. Оставят се за през нощта, а на сутринта лекът се прецежда. Преди прием леко се загрява на водна баня, но не бива да завира. На ден се изпиват по 2 ч.ч. на гладно.

Бъдете обаче внимателни. Преди да предприемете каквото и да било лечение с помощта на народни рецепти, уверете се какъв точно е здравословният ви проблем. Посетете специалист, който да постави диагноза и да ви ориентира за това коя е подходящата терапия.

Храната за здравето на кръвотворните органи

Едва ли някой ще се изненада от твърдението, че храната е от съществено значение за здравето и на органите, които вземат участие в процеса на хемопоеза. Именно поради това препоръчително е в менюто ни редовно да присъстват блюда, благодарение на които кръвта в организма ни е в оптимално съотношение качество – количество. Ето за кои храни става дума:

Храната е от съществено значение!
  • черен дроб – естествен източник на желязо, който е задължителен при анемия и ниски стойности на хемоглобина. В черния дроб се съдържа и веществото хепарин, което има профилактичен ефект по отношение на тромбоза и сърдечен удар;
  • мазна риба – този продукт е от значение за здравето на цялата сърдечно-съдова система. Мазнините в тлъстата риба контролират нивата на холестерол в кръвта, а тауринът, който също се съдържа, нормализира нивата на кръвното налягане;
  • зеле – както обикновено бяло зеле, така и броколи са незаменим източник на фолиева киселина, която има съществена роля за производството на кръвни клетки. Останалите витамини в листния зеленчук също имат незаменими ползи – витамин К играе роля по отношение на кръвосъсирването, а витамин Р укрепва стените на кръвоносните съдове;
  • цитрусови плодове – високото съдържание на витамин С в цитрусите е от съществено значение за пълното усвояване на желязото от организма. Освен това, целулозата контролира холестерола, а витамин А и важните органични киселини регулират нивата на кръвната захар;
  • орехи – уникалният състав превръща орехите в незаменима „храна за кръвта”. Калий, желязо, магнезий, витамини и мазнини са все полезни вещества, който подобряват състоянието на кръвта;
  • мед – по отношение на кръвта с най-много ползи е медът от елда, в който се съдържа изобилие от полезни вещества. В това число влизат така важните желязо и органични киселини;
  • цвекло – естествен кръвообразуващ продукт, който подобрява синтеза на еритроцити и укрепва стените на кръвоносните съдове.

За финал

В края на този текст ще ви даден няколко основни насоки за това какво е добре и какво не е добре да правим, за да бъде кръвта ни с необходимото качество, а ние на свой ред да бъде здрави.

За начало, ще посочим, че консумацията на храни и приемът на добавки със съдържание на желязо е от съществено значение. По този начин ще ограничим риска от развитие на често срещаната към днешна дата желязо дефицитна анемия. Ще преборим отпадналостта и световъртежа, които пък ниските стойности на хемоглобина провокират.

От съществено значение за състоянието на кръвта ни е чистият въздух и спокойствието.

В същото време, стресът, заседналото ежедневие, полуготовата храна, голямото количесво мазнини, злоупотребата с алкохол и цигари влошават цялостното здравословно състояние, в това число и здравето на кръвотворните органи.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319544.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666375/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *