ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стрии – събрахме изпитани рецепти и новаторски технологии за премахването им

Стрии – тук ще намерите съвети за това какво да правите и какво да не правите!

Стриите са истинско изпитание!

Стрии!!! Да, навярно точно толкова оглушителен е бил възгласът ви, когато сте видели за първи път яркорозовите линийки по кожата си.

Макар с откриването на всяка следваща цепнатина тонът да е бил по-тих, по всяка вероятност неприятното усещане е било подобно.

Факт е, че понякога не обръщаме достатъчно внимание на кожата си до момента, в който пораженията са толкова големи, че се премахват трудно, ако въобще успеем да се справим с тях.

Най-често в жертва на стриите се превръщат тези, които са влезли в неравностойната битка с излишното тегло. Рязкото отслабване, както и предшестващото го напълняване, са благоприятни условия за появата на дълбоките розови линии по кожата. В желанието си да горим мазнини и да правим мускулна маса, редовно ни се случва да забравим, че най-големият орган в човешкото тяло има същата голяма нужда от грижа.

При спазване на хранителен режим с ограничения и лишения кожата също страда. До нея не достигат достатъчно витамини, като в същото време губи и така необходимия й колаген. Ако спазвате диета само за седмица например, на кожата ще й отнеме поне месец, за да се възвърне изразходваните елементи и еластичността си. А всяка промяна в теглото, на горе или на долу, може да доведе до разкъсване и до трайни поражения.

Стрии – какво представляват и къде се появяват?

По своята същност стриите са разкъсвания на кожата, съпроводени от подкожни кръвоизливи. Непосредствено след появата си те имат розов или наситено лилав цвят. След време изсветляват. Със зарастването се запълват със съединителна тъкан. А в крайния си вариант са релефни, в светъл цвят, който драстично се отличава спрямо тена.

Самите разкъсвания се появяват в дермата – онзи слой от кожата, който е разположен по средата и се отличава с най-голяма еластичност. Именно благодарение на дермата кожата запазва формата си. В зависимост от това каква точно е степента на разтегливост се определя рискът от нацепване на кожата и най-вероятната посока, в която стриите ще се разпространят.

Както вече стана дума, колебанията в теглото и диетите са сред основните причини за появата на стрии. Бременността също се смята за рисков период в това отношение. Най-вече ако качените килограми надвишават 15-16 и повече.

Някои заболявания, сред които Синдром на Марфан, Синдром на Кушинг, хормонални смущения и еднокринни аномалии също спомагат за влошаването на здравето на кожата, в това число и за появата на стрии.

Употребата на неподходящи козметични продукти, в това число стероидни кремове и кортикостероиди, също могат да провокират нaцепване.

Поставянето на силиконови импланти, въпреки че влиза в групата на разкрасителните процедури, в редица случаи води до прекомерно опъване на кожата и до появата на набраздявания.

Не на последно място. Рязкото израстване през тийнейджърските години в комбинация с хормоналните изменения често оставят спомен за цял живот под формата на стрии. Тук трябва да добавим и ролята на генетичната предразположеност. При мнозина факторът наследственост е решаващ – без много грижи имат перфектна кожа за цял живот. При други е точно обратното – няма мазило или препарат, който да ги спаси от разкъсванията на кожата.

Стрии – кой и къде?

Бременността е рисков период за появата на стрии!

Като стана дума за ген, няма как да пропуснем да отбележим, че стрии много по-често се появяват при жените, отколкото при мъжете. Всеки 7 от 10 жени имат неравности по кожата, докато при представителите на силния пол поразени от кожния проблем са около 40%.

В същото време при населението с бял цвят на кожата проблемът е много по-често срещан в сравнение с азиатската раса и чернокожите.

Именно поради това, ако попадате в някоя от предразположените категории, ако влияние ви оказва наследствеността или се намирате в рисков период, огледайте тялото си. Гърдите, областта на корема и кръста, горната част на ръцете, вътрешната страна на бедрата и задните части са сред местата от кожата, на които най-често се появяват стрии.

Стрии – какви?

Най-общо стриите могат да се разграничат като пресни и стари. Непосредствено след появата си набраздяванията са с розово-лилав цвят и са разположени на нивото на кожата. След отминаването на известно време, те избледняват. Старите стрии са с бял цвят, хлътнали или леко изпъкнали, а основата им е набръчкана. През летните месеци се забелязват много по-отчетливо. От една страна, заради по-оскъдното облекло. От друга, защото зарасналата съединителна тъкан не хваща тен.

Грешки, които допускаме спрямо кожата си

Дори да си мислим, че правим всичко необходимо, за да бъде кожата ни здрава, често се случва да допускаме грешки – волни или неволни – които провокират появата на стрии. Ето кои са някои от основните:

–         колебания в теглото с над 5 килограма годишно;

–         меню с преобладаваща въглехидратна храна;

–         липса на плодове и зеленчуци в ежедневното хранене;

–         изтощителни тренировки във фитес залата;

–         консумация на по-малко 100 г пресни ядки седмично;

–         склонност към задържане на течности;

–         работа на пряка слънчева светлина;

–         ограничена или никаква употреба на хидратиращи продукти;

–         ежедневен стрес;

–         прием на прекалено много или прекалено малко вода;

–         по-малко от 6 часа сън на денонощие;

–         обездвиженост.

Разбира се, могат да се добавят още фактори, които в някаква степен имат влияние върху появата на стрии. Любопитно е, че изборът на неподходящ сутиен – прекалено голям или прекалено малък – може да изтощи кожата на гърдите и да доведе до тяхното набраздяване.

Премахване на стрии

За жалост на този етап няма похват, който на 100% да дава ефективност по отношение на премахването на стрии. Но ако до преди няколко години се смяташе, че с нищо не може да се подобри външния вид на кожата, то към днешна дата твърденията са по-обнадеждаващи. В единия край на списъка си стоят традиционните мазила, натурални продукти и домашни рецепти, но непосредствено след тях се нареждат новаторски технологии. Ето какво подбрахме за вас. Има за всеки по нещо и от всичко по малко. Преди да ви предложим конкретни съвети, ще отбележим само, че в най-голяма степен изборът на метод зависи от това кога са се появили стриите.

Лазерно премахване на стрии
Терапията с лазер е сред най-ефикасните

В началото ще представим една от най-нашумелите в последно време процедури. А именно – премахването на стрии с помощта на лазер. Все по-голяма става популярността на този метод, като за най-голям ефект по време на самата процедура се комбинират различни технологии. Посредством този подход се стимулира изграждането на нови колагенови влакна. В същото време се постига максимално ограничаване на травмиращия ефект от процедурата и се свежда до минимум риска от странични реакции.

Условие за успех на процедурата е лечението да започне на възможно най-ранен етап – още когато стриите са с розово-лилав цвят. Ако се спази това изискване, най-подходяща е терапията, при която набраздяванията се обработват с пулсираща светлина или КТР лазер. Действието е насочено към накъсаните колагенови връзки, а ефектът е задоволителен – изсветляване на стриите.

Ако на лечение подлежат стари стрии, следва да се подходи по-агресивно. В подобни случаи се използва фракционен лазер, който действа на по-голяма дълбочина. Той регенерира в цялост увредената колагенова мрежа.

За по-голям ефект проблемните зони могат да се третират и с т.нар. акустични вълни. Става дума за процедура, при която чрез вибрация се атакува удебелената съединителна тъкан в основата на стриите. Самата вибрация води до отделяне на протеини, чрез които се активизира колагеновото ремоделиране в дермата.

Дермаролери

Самостоятелно или в комбинация с някоя от процедурите, разгледани по-горе, могат да се използват и т.нар. дермаролери. Става дума за медицински продукти, повърхността на които е покрита от многобройни иглички. Чрез употребата им се предизвиква изкуствено нараняване на кожата. Целта е да се стимулират естествените процеси на регенерация и да се ускори производството на колаген.

Продукти за превенция и премахване на стрии

Многообразната гама продукти, които се свързват с неприятните кожни образувания стрии, се делят на 2 основни групи – против появата на стрии и такива, които подпомагат възстановяването на кожата. Много от тях обаче се препоръчват и в двете посоки.

В зависимост от това каква е целта ви, можете да подберете подходящото за вас мазило из изобилието от такива. Разнообразието е огромно – като се започне от билкови продукти, през козметични, през насочени към бременните и се достигне до медицинска козметика, която обаче се отличава с по-висока цена.

Подбрахме за вас някои от най-популярните кремове, лосиони, ампули. Ще ви дадем насоки, а вие ще направи избор, воден от аромата, консистенцията или цената на всеки продукт.

Лиерак ампули
Ампулите на Лиерак са сред най-ефективните!

Цената от над 60 лева за 20 ампули изключва Лиерак от предпочитанията на много хора с проблемна кожа. От една страна, сумата не е непосилна. Но от друга, ако не подействат, това са хвърлени на вятъра пари.

И все пак тези, които са третирали стрии си с Лиерак ампули, твърдят, че външният вид на кожата им значително се е подобрил. Ампулите са част от линия, насочена към стимулиране на клетъчния синтез и възстановяване еластичността на кожата. Те активизират производството на еластинови и колагенови влакна, като чрез това си действие имат заличаващ ефект по отношение на стриите. Съдържат екстракти от шапиче, бръшлян и хвощ.  Препоръчват се както за превенция, така и за лечение на стрии. Подходящи са и в критични периоди като бременност, пубертет и резки диети.

Ето какво четем в популярен здравен форум:

 

Салкура крем против стрии

Още един продукт със сравнително по-висока цена е Салкура крем против стрии. Той се отличава с лека, подхранваща текстура. Редовното му нанасяне прави кожата по-здрава, подобрява външния вид и еластичността. Значително намалява стриите, като според производителите ефектът е над 70% заличени стрии. Ефектът се дължи на съставката бутиленгликол, която спомага за намаляване на дълбочината на белезите.

Масажно масло „Икаров”

В основата на масажното масло от серията „Икаров”, което е насочено към превенция от появата на стрии, стои комбинация между кокосово и гроздово масло и пшеничен зародиш. Употребата му е предназначена за подхранване на повърхностния слой на кожата. В същото време, част от съставките му проникват в дълбочина и достигат по-дълбоките слоеве на кожата. Подобряват клетъчното хранене и еластичността.

Това, което го изключва от избора на много потребители, в това число и бременни, е специфичната му миризма. Характерният аромат често не понася добре, най-вече на дамите в специфичния период на очакване.

Дева крем против стрии

Предназначението на продукта на Дева е против образуването на стрии. Съдържа изобилие от натурални масла – от житен зародиш, бадем кайсиеви ядки и соя, като в същото време е обогатено с витамин Е и Д-пантеол. Формулата е насочена към подобряване на еластиността на кожата на цялото тяло и най-вече за проблемните зони, предразположени към появата на стрии.

Редовното му нанасяне върху чиста и подсушена кожа активира процесите на овлажняване и подхранва епидермиса в дълбочина. Изглажда повърхностния слой и стимулира възпроизводството на клетките.

Саносан мама крем против стрии
Синхролайн Синхроеласт възстановява еластичността на кожата!

Може би най-голяма част от продуктите, които имат превантивно действие, са насочени към бъдещите майки. Подобно е предназначението на този продукт – Саносам мама. Кремът съдържа масла от жожоба и хибискус и предпазва кожата от разкъсвания, като подобряват еластичността й.

Синхролайн Синхроеласт крем за тяло срещу стрии и отпусната кожа

Ще завършим с един продукт, който е предназначен за възстановяване на еластичността на кожата в областта на корема, гърдите и бедрата – все зони, които през бременността допълнително се деформират. Предпазва образуването на стрии и редуцира размера и грапавостта на вече налични. С особен ефект е действието на Синхролайн Синхроеласт, ако стриите са все още розово-лилави.

Домашни рецепти срещу стрии

Ако тръгнете да използвате подръчни средства, за да се справите с този козметичен проблем, то със сигурност сте прочели безброй статии. Това, което ги обединява, е твърдението, че доста трудно неравностите по кожата се повлияват само и единствено от козметични процедури у дома. Външният й вид драстично се подобрява, в което съмнение няма. Но стриите си остават – повече или по-малко забележими.

Ето кои са някои от най-популярните рецепти и продукти за домашно третиране на стрии.

Утайка от кафе против стрии
Утайката от кафе е изпитан домашен лек при стрии!

Кафето или утайката от него често намират приложение в козметични процедури. Конкретно с цел заличаване на вече появили се стрии се изпълнява следната рецепта. В зависимост от обхвата на кожния проблем се ви е необходимо различно количество кафе или утайка. Поставя се в подходящ съд и се залива с няколко супени лъжици гореща вода. Оставя се под капак за 15 минути, след което се добавя малко количество зехтин или бадемово масло. Работа върши и всяка друга висококачествена мазнина с растителен произход.

Така получената смес се нанася върху участъка от кожата, който е поразен от стрий. Втрива се внимателно, за да може да се отстранят мъртвите клетки. Оставя се за около 15-20 минути. През това време кафето ще подейства тонизиращо, а полезните вещества в мазнината ще подхранят кожата, ще подобрят еластичността й и пропускливостта на клетъчните мембрани.

Ако сте доволни от ефекта, който кафето има върху кожата ви, можете да си приготвите и домашен мехлем с тази основна съставка. За целта ви е необходим крем за тяло с витамин Е. Към него добавете 10-12 ч.л. кафе, предварително смляно на възможно най-ситно. С така приготвения крем се масажира ежедневно кожата за поне 15 минути. Следва измиване с топла, а след това с хладка вода, което тонизира допълнително кожата. Задължително е използването на хидратиращ продукт след процедурата.

Алое вера против стрии

Лековитото растение алое вера е познато като лек при редица кожни проблеми. Използва се и за заличаване на вече появили се стрии. Най-голям ефект има при още пресни стрии с розово-лилав цвят. За целта ежедневно в поразените зони от кожата се втрива натурален гел от алое вера, най-добре получен директно от листа от растението. Оставя се да действа 10 минути, след което се измива обилно с хладка вода.

При вече завехнали стрии по-голям ефект има емулсия, приготвена от ¼ ч.ч. гел от алое вера, към който се добавят 10 капсули маслен разтвор на витамин Е и 5 ампули витамин А. Съставките се разбъркват до получаването на еднородна смес. С малко количество от нея се масажират внимателно местата със стрии до пълното абсорбиране.

За да се постигне желаният ефект, а и защото старите стрии се повлияват значително по-трудно е необходимо постоянство при прилагането на тази процедура. Ако сте редовни, ще видите обаче значително повишаване на еластичността на кожата и подобрява не външния й вид.

Яйчен белтък против стрии
Белтъкът помага при стрии!

Интересна рецепта за премахване на стрии ни е изпратила З. Михова. Жената споделя в обширно писмо, че от малка страда от различни кожни заболявания. В момента, в който е осъзнала, че при нея традиционната медицина не действа, е започнала да изучава натуралните способи, чрез които може да помогне на себе си или на хора с подобни проблеми. Ето какво ни пише тя за белтъка на яйцето и неговото приложение:

„… Феноменалното в случая е, че обикновеният яйчен белтък съдържа протеин, който в пъти по-лесно и в цялост се усвоява от увредените дермални клетки. По този начин се постига активизиране на процес на възстановяване, който малко продукти биха провокирали. Достатъчно е сутрин, на обяд и вечер или поне по 2 пъти на ден да нанасяте тънък слой белтък върху стриите. Престоява до засъхване. Щом се образува тънкия сух слой белтък и усетите леко опъване, отмивате с хладка вода и нанасяте хидратиратант….”

Лимон против сок

Лимонът и по-точно сокът от лимон също намира приложение в народната медицина. По отношение на кожните оплаквания – той действа пречистващо, подхранва и в същото време възстановява здравия външен вид. Именно в такава насока се нанася и върху засегнатите от нацепване участъци от кожата. Най-лесното приложение на цитрусовия плод е директно с парче лимон да обтриете зоните със стрии. Оставяте за 10-15 минути течността да попие, след което изплаквате остатъците. Ще отбележим само, че ако имате открита рана, сокът от лимон може да провокира щипане.

Захар против стрии

Макара да ви звучи леко неприложимо, захарта също попада сред домашните средства, чрез които се премахват забележките по кожата. За еднократна процедура е необходима 1 с.л. нерафинирана захар, която се смесва с малко количество бадемово масло или с няколко капки сок от лимон. Целта е да се получи каша. Въпросната смес се втрива с масажни движения върху засегнатите участъци. Оставя се за поне 10 минути, след което се отмива. За да станат видими първите резултати от терапията, необходимо е поне месец да повтаряте ежедневно процедурата.

Сок от картофи против стрии
Сокът от картофи помага при проблеми с кожата!

Интересна подробност, която едва ли знаете, е в посока на това, че със сок от картофи не само можете да се предпазите от стрии, но и да лекувате вече появили се. Този ефект се дължи на комбинацията от витамини и минерали в сока, който са такова съотношение и концентрация, че повърхностния слой на кожата успява да го усвои в пълнота.

Прилаган директно върху кожата, сокът от картофи активизира метаболитни процеси в клетките на кожата, като подобрява храненето им и насърчава процесите на регенерация.

Допълнително преимущество на този метод за третиране на стрии е лесното приложение. С парче картоф се масажират проблемните зони, докато те не се напоят обилно със сок. Оставяме за 10-15 минути, след което мястото се измива и хидратира.

Кокосово масло против стрии

Няма как да пропуснем да отбележим, че съществено място в домашните рецепти против стрии заемат натуралните масла. На особена почит се радва кокосовото масло. То съдържа 90% сурови наситени мазнини, които поддържат еластичността на кожата, предпазват от разкъсвания и подпомагат възстановяването.

При вече появили се стрии се използва студенопресовано масло. То се отличава с по-твърда консистенция и характерна миризма на кокос. Попива лесно и не изсиква предварителна подготовка. Просто се втрива в кожата, като телесната температура подпомага разтопяването му и по-лесната абсорбация.

Свинска мас против стрии

За финал измежду натуралните продукти, които се използват против стрии, ще се спрем на чистата свинска мас. На популярност тя се радва основно измежду бременните жени, които са готови на какво ли не, само и само да спасят кожата си. Необходимо е просто да се използва ежедневно, като се намазват онези зони от тялото, които имат стрии или които са предразположени към появата на такива.

Ето какво четем в популярния форум Бг-мамма:

Ако и вие имате предложение, което смятате, че е добре да включим, пишете ни!

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651.php

https://www.healthline.com/health/stretch-marks

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *