Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Против косопад – кой продукт да изберем?

Косопад – множество продукти обещават спасение. Но кой да изберем?

Косопад – казано най-общо

Ето ги продуктите против косопад!

Няма да навлизаме в детайли в темата за косопада. Ще споменем само, че терминът алопеция се използва без значение коя област от тялото е обхваната от загуба на окосмяване.

Факторите, които провокират косопад, са многобройни. Като се започне от здравословен проблем, хормонален дисбаланс, нервен срив, премине се през диети, бременност и раждане, стигне се до прием на лекарства, влияние на околната среда, употреба на неподходяща козметика и още. Не бива да се подминава и генетичната обусловеност. С тези причини в никакъв случай не се изчерпва списъкът на предпоставките, които провокират загубата на коса.

Заради влиянието, което този проблем има в естетичен и психологически план, към днешна дата се разширяват проучванията в посока на това какво води до алопеция и как може да се ограничи процесът на загуба на коса.

В тази връзка, все по-голям става броят на продуктите, които са достъпни както в специализирани магазини и аптеки, така и в търговската мрежа, обещаващи ефикасно спиране на косопада и възстановяване на здравето на косата.

Цел на нашия материал е да направи обзор на някои от популярните продукти против косопад, които се препоръчват и използват у нас. Ще обърнем внимание както на съставките им, така и на приложението на лосиони, шампоани, балсами и добавки, употребата на които обещава стопиране на алопецията и отдалечаване от оплешивяването.

Тъй като няма как да обхванем всички продукти на пазара, ще ви предложим по няколко от всяка разгледана група. Ето какво подбрахме за вас!

Шампоани против косопад

Шампоанът е първата ни мисъл, когато страдаме от косопад!

Свикнали сме да посягаме и да сменяме първо шампоана, ако имаме проблем с косата. Именно поради това и ние ще се спрем в началото на продуктите от тази група, които се препоръчват за намаляване на загубата на коса.

Шампоанът по своята същност е козметичен продукт, най-често предлаган в течна форма. Използва се за почистване и измиване на косата по време на къпане. При повечето варианти съставките са вода, повърхностно-активни вещества, още ароматизатори и консерванти, като възможно е да съдържат масла, витамини, соли и други подхранващи косата елементи.

Преобладаващата част от шампоаните имат следните основни принципи на действие:

*спомагат за по-доброто хранене на космения фоликул;

*стимулират израстването на нова коса;

*ограничават косопада.

Към днешна дата козметичната индустрия разпознава и включва в състава на шампоаните широк асортимент от натурални и синтетични компоненти с цел ограничаване на косопада. Именно поради това продукти с еднакво предназначение често са с абсолютно различен състав. Няма как да е и иначе – универсална рецепта против алопеция няма.

Дали ще бъде ефикасен за стопиране на косопада шампоанът, който сме избрали, зависи най-вече от причината, довела до проблема.

При стресов фактор, лишения в храненето, промяна в начина на живот, бременност или друго изменение в типичното ежедневие, довели до косопад, често шампоан в комбинация с витаминозно лечение се оказват достатъчна терапия.

Не такава обаче е ситуацията, ако загубата на коса се дължи на заболяване на кожата, проблеми с обмяната на веществата или друг здравословен проблем. В подобни случаи шампоанът е само съпътстваща терапия, която спомага за овладяване на пораженията. За да се преустанови косопадът, трябва да излекува първопричината.

Избор на шампоан против косопад

Няколко са основните критерии, в зависимост от които се подбира продукт за измиване на коса. Най-често това са:

  • типа коса – тук влизат определения като суха, късаща се, омазняваща се, боядисана или изтощена коса;
  • съставките – в зависимост от предназначението, шампоаните съдържат арсенал от полезни вещества;
  • желано действие – шампоанът се подбира по това дали се цели предотвратяване на косопада, стимулиране на растежа на косата, заздравяване на косъма, с противопърхотен ефект или срещу прекомерно омазняване;
  • ефект – ако целта ви е да се снабдите с шампоан, който ще ограничи загубата на коса, то периодът на действие е значение при избора;
  • цена – не на последно място, цената е решаващ фактор. Т.нар. медицински шампоани, които се продават в аптеките, са на много по-висока цена. Някои от продуктите на по-достъпна цена обаче имат същия ефект.
Шампоан с алое вера против косопад
Алое вера действа против косопад!

Лековитото растение алое вера се използва не само за вътрешен прием. С негова помощ се приготвят и козметични продукти, които намират приложение при редица смущения. Това важи с пълна сила за шампоаните, в които алое вера се добавя с цел укрепване на косата и ограничаване на опадането й.

Един от най-популярните шампоани с алое вера против косопад е този на Equilibira. Освен екстракти от полезното растение, съдържа още соли от Мъртво море и тенсиоактиви с растителен произход. Използва се като всеки друг шампоан. С негова помощ косата се почиства под душа, а през това време съставките му оказват благодатното си действие по отношение на косата. Основното вещество – студенопресовано алое вера – действа хидратиращо, като защитава кожата на главата и самия косъм. На свой ред, олигоелементите, които се съдържат в солите от Мъртво море, подпомагат реминерализацията на ствола на косъма, като по този начин ограничават загубата на коса.

Възстановяващият шампоан с алое вера е подходящ за употреба от цялото семейство.

Алое вера у дома

Ако решите да борите косопада с алое вера в натурална форма, то можете да приложите изпитана домашна рецепта против косопад. За целта е необходимо да си приготвите няколко пресни листа от алое вера. Броят им зависи от дължината и обема на косата ви. Важно е да се отрежат в близост до стъблото, директно преди да се приготви маската. За изпълнението на самата рецепта листата се разрязват по дължина и се изстисква гелът от сърцевината им. В подходяща купичка съставката се разбърква с хладка вода до получаването на гладка смес. Така приготвената маска против косопад с алое вера се втрива внимателно в корените на косата и се оставя да действа. Минималното време е 10 минути, но то може да се удължи. Маската се отмива с хладка вода.

Шампоан с коприва против косопад

Щом става дума за грижата за косата, няма как да пропуснем продуктите, съдържащи коприва. От край време това лековито растение се използва в домашни рецепти за здрава и красива коса.

Коприва у дома

Възможностите за приложението на копривата са многобройни. Можете да си приготвяте ежедневно чай. За целта трябва да кипнете в 200 мл вода 1 с.л. от билката за не повече от 3 минути. След още 20 минути, през които билката ще отдели полезните си вещества, напитката се прецежда и се консумира на бавни глътки. На ден е достатъчна само една чаша, за да се подобри цялостното здравословно състояние, в това число и здравето на косата.

Ако предпочитате да използвате копривата директно върху косата, то по време на душ за последното изплакване си пригответе отвара от 100 г коприва и 1 литър вода. На бавен огън варете билката за ½ час. След като се охлади, обилно изплакнете косата и оставете да изсъхне.

Вариант си остават и разнообразието от шампоани, съдържащи коприва. Пример е шампоанът против косопад, съдържащ кофеин, арника и екстракт от коприва. Специално разработената формула на този продукт действа стимулиращо и антиоксидантно. Препоръчва се при засилен косопад, като действието му насочено към усилване на жизнеността на скалпа и стимулиране на кръвообращението.

Всяка една от съставките, на свой ред, има утвърдено място в битката срещу загубата на коса. Кофеинът действа възстановяващо по отношение на космения фоликул, като стимулира размножаването на клетките. В същото време предпазва от вредното въздействие на оксидативния стрес.

Екстрактът от арника насочва действието си към корена на косъма, като активизира периферната циркулация на кръвта.

За екстракта от коприва ще допълним само, че има мощно противовъзпалително и противомикробно действие с цялостен укрепващ ефект по отношение на косата.

Балсами против косопад

Непосредствено след шампоана, балсамът е козметичният продукт, който се използва най-често в грижата за косата. В миналото под балсам се е разпознавала всяка благоуханна гъста течност, която се е прилагала за лечение и разкрасяване. Днес под балсам за коса се разбира онзи продукт, който нанасяме върху измита и все още влажна коса. Действието му е насочено към подхранване и омекотяване на косъма, като едновременно с това запазва влажността в сърцевината му. В зависимост от състава си, балсамът може да има още ползи за косата, като няма как да пропуснем и по-лесното разресване.

Балсам с репей

Green Pharmacy има запазено място сред продуктите против косопад!

Невъзможно е да обхванем разнообразието от балсами за коса, които предлага пазарът, но ще се спрем на няколко популярни, които се препоръчват при косопад конкретно.

В тази категория от раз влизат продуктите, които съдържат екстракт от репей. От дълбока древност репеят и най-вече коренът от репей се е възприемал като изпитано природно средство против косопад. Именно поради това много козметични компании влагат в състава на продуктите си екстракт от репей. Действието на балсам от репей против косопад на Green Pharmacy, например, е насочено към подхранване на косата и хидратиране на кожата на главата. В същото време, косопадът значително намалява – корените са снабдени с изобилие от полезния вещества, а скалпът е овлажнен и подхранен.

Продуктът се нанася по стандартната процедура – по цялата дължина на предварително измита и подсушена коса. След десетина минути се изплаква обилно с вода.

Масла против косопад

Не на последно място сред продуктите за грижа за косата, които помагат при косопад, са маслата. Става дума за онези натурални екстракти, които се втриват директно в основата на косъма и действат укрепващо, подхранващо, заздравяващо.

Изглед на опаковката на продукта Масло за косата против косопад
Масло за косата против косопад с екстракт от коприва, репей и витамини
Масло от хвощ и репей

За ползите, които коренът от репей има при загуба на коса, вече споменахме. Те са познати от древността, като са вложени и в иновативната формула на маслото от репей и хвощ против косопад на Green Pharmacy. Този продукт действа противовъзпалително, премахва пърхота и активизира космените фоликули. Самият косъм става по-здрав и задържа в себе си полезните вещества.

Въпросното масло се втрива директно в основата на косата с помощта на масажни движения. Предварително леко се загрява, а около ½ час след нанасянето се отмива. Добре е да се използва по 1-2 пъти седмично до пълното възстановяване на косата.

Масло с екстракт от еделвайс
Екстрактът от еделвайс действа против косопад!

Малко познати у нас са ползите, които екстрактът от еделвайс има по отношение на здравето на косата. Редовното приложение на маслото на biologiQa, което по своята същност е 100% натурален продукт, допринася за заздравяване на косата, стимулира растежа й и ограничава косопада.

Действието на екстракта от еделвайс е насочено към дълбочината на косъма – прави го по-здрав, еластичен, лъскав. Активно стимулирани от продукта са и луковиците. По-доброто кръвообращение пък спомага за намаляване на косопада и израстването на нова коса.

Маслото се нанася с помощта на капкомер, като се капва директно върху скалпа. Прави се лек масаж и се оставя да действа за 15 – 30 минути. Отмива се внимателно с подходящ шампоан.

Натурални масла против косопад

Ако предпочитате да използвате масла в натуралния им вид, подбрахме за вас няколко от най-полезните, когато на дневен ред е риск от олисяване. Тези масла са идеална алтернатива на някои от по-скъпите продукти, които се предлагат за грижа за косата. Ето ги и тях:

    • кокосово масло – триглециридите, които се съдържат в кокосовото масло, проникват в клетъчната мембрана и подхранват косъма из основи. Стимулира възстановяването и растежа на косата;
    • кокосовото масло
      Полезното кокосово масло

  • зехтин – действието му е насочено към ограничаване на смаляването на луковиците на косата, в резултат на което косъмът опада. Освен това, стопира въздействието на вредните радикали и подобрява циркулацията на кръвта;
  • рициново масло – веществата, които се съдържат в него, укрепват и подхранват косата, стимулират растежа и предпазват от косопад;
  • масло от розмарин – може би най-популярното в тази насока е маслото от розмарин. То разширява кръвоносните съдове и насърчава деленето на клетките. По този начин се стимулира израстването на нова коса.

Лосиони против косопад

Това, което различава най-често лосионите от останалите продукти за грижа за косата, е по-леката им формула. Те отново се препоръчват за заздравяване на косата, против пърхот или против косопад. Някои от най-популярните у нас продукти против загуба на коса, които влизат в групата на лосионите, са следните:

Пауър Ню Хеър
Пауър Ню Хеър Лосион
Пауър Ню Хеър против косопад

Лосионът Пауър Ню Хеър представлява иновативно съчетание между билки и витамини, което действа в две посоки. Едновременно стимулира растежа на нова коса и прави косъма по-здрав и еластичен. Действието си дължи на двете патентовани съставки PHYTOHEM HAIR LOSS ®  и AUROHAIR ®.

За да се постигне постепенно спиране на косопада, посредством употребата на лосиона, е необходимо той да се използва по 2 или 3 пъти в седмицата. Нанася се върху предварително измита коса, която е леко подсушена. Прави се фрикция и с леки масажни движения се подпомага проникването му в дълбочината на скалпа. Не се отмива.

Ето какво четем в популярен форум за красота:

Power New Hair струва малко над 30 лева. Но на фона на скъпарската козметика, която ползвах, това си е нищо. Започвам като в рекламите, бля, бля, не вярвах, но ми помогна… Но го ползвам от месец и наистина ми е по-добре косата. Бях се стресирала, че ще оплешивея още млада и зелена, но май няма да се получи. Ще пиша пак, като имам повече наблюдения…”, пише maika_zaika.

 Лосион против косопад за регенерирана и силна коса

Комбинацията между алое вера, арган и растителен креатин от пшеничен зародиш, която се съдържа в Лосиона против косопад за регенерирана и силна коса, действа хидратиращо и подхранващо. Възстановява косъма в дълбочина, като подобрява състоянието на самата луковица.

Лосионът се нанася върху предварително измита и подсуушена коса, като с помощта на пръстите се разнася внимателно по скалпа и по цялата дължина на косата.

Хранителни добавки против косопад

Освен чрез директно нанасяне върху скалпа и по дължината на косата, при алопеция и риск от оплешивяване може да се приложи и перорален прием на добавки. Тези препарати в дълбочина подхранват косъма и заздравяват космените фоликули.

Бирена мая

Сред най-популярните хранителни добавки при проблеми с косата (омазняване, опадане, себорея) е бирената мая.

Бармакс
Бармакс укрепва косата!

В продукта Бармакс тя е основна съставка. Освен нея, налични са още екстракти от шипка и коприва, витамини и фолиева киселина. Посредством кръвта биоактивните вещества достигат до корените на косата, подхранват и заздравят космените фоликули и ограничават косопада. Стимулира се растежа на нова коса.

Ако решите да използвате Бармакс или бирена мая в натурално състояние, то със сигурност ще подобрите външния си вид. Положителният ефект върху косата, кожата, ноктите се дължи на изобилието от свободни аминокиселини (метионин, валин, глицин, аланин и други), на витамини и на микро и макро елементи, сред които мед, цинк, желязо, калций, калий, манган.

В разгледаната от нас хранителна добавка всички тези качества на дрождения концетрат са съхранени посредством проверена през годините производствена технология. Препоръчителната дневна доза е 1 таблетка, която се приема по време на хранене или след това с 200 мл вода.

За да се преустанови трайно загубата на коса е необходим редовен прием за период от 2-3 месеца.

Бирена мая на Equilibra

Компанията Equilibra предлага продукт със 100-процентово съдържание на бирена мая. Приложението му е идентично – при проблеми с кожата, косата и ноктите, при цялостен недостиг на витамини от група В, на витамин А, С или Е, при дефицит на микроелемнти и минерали.

Любопитно! Течни кристали против косопад

По-нестандартен подход при грижата за косата е употребата на течни кристали за коса. Става дума за продукт, който дължи ефекта си на т.нар. фитосинергия – комбинация от полезни вещества от арганово масло, ленено семе, алое вера, пшеничен зародиш.

Течните кристали за коса реструктурират ствола на косъма, подхранват и хидратират косата в дълбочина. Приложението им зависи от конкретния проблем – за ежедневна грижа, за превенция или за блясък – продуктът е идеалното средство да съхраним косата и да я направим бляскава и силна.

Приложението на кристалите е по цялата дължина на косъма, а с леки масажни движения полезните вещества се втриват и в космените фоликули. По този начин се ограничават процесите на загуба на коса и се възстановява здравината й.

За финал

Въпреки многообразието от продукти, които се препоръчват при косопад и риск от оплешивяване, не във всички случаи спасение от проблема им. Ако става дума за наследствена предразположеност или дерматични патологии, то алопецията трудно би могла да бъде стопирана.

Именно поради това, ако генетични фактори или системно заболяване стоят в основата на загубата на коса, добре е своевременно да потърсите съвет от специалист. Той ще подходи индивидуално и ще направи най-доброто за вас и вашия външен вид.

Източници:

https://lekuva.net (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *