Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хипертрихоза – прочетете всичко за патологичното окосмяване и методи за премахването му

Хипертрихоза – състояние на свръхокосмяване на цялото тяло

При хипертрихоза окосмяването е сериозен проблем!

Хипертрихоза е състояние на свръхокосмяване, при което покрити с косми могат да бъдат всички части на тялото. То се появява независимо от възрастта, пола и расата на човек, нанасяйки поражения върху външния вид и самочувствието. Познато е като „синдром на върколака“.

Какво знаем за окосмяването?

Космите и окосмяването при хората не са константа. При раждането бебето има косми, наподобяващи мъх, които се наричат лануго. Около шестия месец тези косми опадат и на тяхно място се появяват т.нар. велус косми – тънки и слаби, които не съдържат сърцевина. Едва след пубертета израстват терминалните, постоянни косми.

Най-общо космите по човешкото тяло се делят на 2 вида – дълги, които са разположени върху главата, и къси, още четинести, които растат в интимната зона, подмишниците и по брадата при представителите на мъжкия пол. Веждите и миглите също са покрити с къси косми, които се откриват още в ноздрите и слуховия канал.

Раглеждат се 3 типа окосмяване:
  • индиферентен тип – при него космите не са във връзка с хормоналното състояние. Тук попадат космите на миглите, веждите, предмишниците и подбедриците;
  • окосмяване от женски тип – от водещо значение при този тип окосмяване са нивата на андрогените, секретирани от яйчниците и надбъбречните жлези. При този тип се наблюдава растеж на четинести косми подмишниците и около пубиса (долен триъгълник);
  • мъжки тип окосмяване – влияе се от хормона тестостерон. Четинести косми растат в областта на брадата, мустаците, ушите, още гърба, гърдите, линията на корема и по пубиса (горен триъгълник).

Как влияе хипертрихозата на окосмяването?

Както вече стана дума, при хипертрихоза броят на космите по тялото е драстично завишен. Нещо повече, те стават по-дебели, по-груби, удължават се и пигментират.

По своето разположението хипертрихозата може да е локализирана – да се откриват малки петна с увеличено окосмяване. Може да е и генерализирана – да обхваща цялото тяло.

Разглеждат се следните видове хипертрихоза:
Генерализираната генетичната хипертрихоза е рядко срещана!

Генетична хипертрихоза – генетично обусловената хипертрихоза, още вродена хипертрихоза, се свързва с прекомерен брой и силно удължени първични косми –лануго.

Придобитата хипертрихоза – може да е провокирана от разнородни фактори:

*локализирана – появява се заедно с пигментация на кожата. Пример за локализирана хипертрихоза е окосмяването в кръстната област в резултат на spina bifida;

*при ендокринни заболявания – най-често се свързва с окосмяване след спиране на функционирането на яйчниците при жените в резултат от навлизане в менопауза. Появява се обаче и при поликистозни яйчници и по време на бременност;

*при кожни заболявания – някои кожни заболявания също могат да провокират свръхокосмяване;

*при прием на медикаменти – лечението с кортикостероиди, хидантоин, миноксидил и някои други препарати се смята за още една предпоставка за развитието на хипертрихоза;

*при токсично въздействие – излагането на вредното въздействие на някои химикали (например хексахлорбензен) може да провокира порфирия, често свързвана с появата на свръхокосмяване по лицето и крайниците. При хронично натравяне с живак пък може да се стигне до рядко срещаната реакция, позната като акродиния, при която цялото тяло може да се покрие с косми;

*при травма, локално възпаление или триене;

*като локална реакция – след поставянето на ваксина против тетанус, дифтерия и други;

*при злокачествено заболяване – някои онкологични заболявания провокират като съпътстващ симптом появата на прекомерно окосмяване.

Какво представлява хирзутизмът?

Някои заболявания причиняват хирзутизъм.

Особена форма на хипертрихоза е т.нар. хирзутизъм. При това състояние при жените се появява нетипично окосмяване, наподобяващо това при мъжете – над горната устна, по брадата и бузите, около зърната. Самите косми загрубяват и потъмняват. Разглеждат се 2 вида хирзутизъм:

  • идиопатичен – в тези случаи повишена е чувствителността на рецепторите на космения фоликул към андрогените в кръвта. Състоянието се среща най-често при жени от средиземноморската популация;
  • симптоматичен – появява се в резултат от повишеното нива на андрогени, гестагени, при прием на някои препарати, както и на анаболни стероиди.

Ако причината са завишени нива на андрогените, то често прекомерното окосмяване се съпътства от себорея, алопеция, наднормено тегло и проблеми с кожата.

Трябва да се има предвид още нещо важно – симптоматичен хирзутизъм може да се появи и като съпътстващ проблем при редица ендокринни заболявания.

Миомакс регурлира женските хормони!

Именно поради това преди да се предприемат мерки за намаляване на окосмяването, добре е да бъде изследван хормоналният баланс на организма. При установени отклонения от референтните граници, препоръчително е да се предприемат мерки първо за регулиране на хормоните. Вариантите са разнородни – да се приемат медикаменти, да се потърсят подходящи добавки или да се използват рецепти от народната медицина.

! Популярна хранителна добавка, която намира приложение именно при типично женски заболявания е Миомакс! Българска разработка, съдържаща изцяло натурални, билкови екстракти, продуктът спомага за нормалното функциониране на женската полова система, в това число и за хормоналното равновесие. Радва се на сериозен интерес в онлайн кътчета, в които се разискват здравословни теми, като кисти, поликистозни яйчници и съпътстващите подобни проблеми неразположения.  

Диагноза хипертрихоза – как се поставя?

По всяка вероятност, ако и вашият външен вид е пострадал или страда в резултат на прекомерно окосмяване, то вече сте потърсили съвет от специалист. Най-правилното решение е да се извърши преглед при дерматолог. Той следва да назначи изследвания на хормоналния и ендокринния статус на пациента и въз основа на резултатите да постави диагноза.

Съпътстващо изследване с безспорен ефект е и трихограма. При него се прави пълен анализ на косми от пациента – около 50 косъма се наблюдават под светлинен микроскоп. Данните, които стават ясни, са от особено значение за подбора на правилно лечение. Именно чрез тях се научава повече за факторите, които са довели до развитието на болестта, и се назначава подходяща терапия.

Лечение на хипертрихоза

При хипертрихоза не може да се говори конкретно за лечение, защото в случая не става дума за болест, а за състояние, в което човек изпада заради една или друга причина.

Именно поради това методите, върху които ще се спрем, нямат чак толкова медицинска насоченост, а по-скоро допринасят за подобряване на външния вид и за възстановяване на самочувствието. Ще обърнем внимание и на съвети за това как в домашни условия можете да подобрите цялостното здравословно състояние, в пряка връзка с което може да се крие и пътят към възвръщане на нормалния вид на кожата.

Важно!

Изключение от казаното по-горе правят случаите, при които свръхокосмяването се дължи на нарушен хормонален баланс, на наличието на кисти или злокачествени заболявания. Ако някоя от тези диагнози е потвърдена, а хипертрихозата е съпътстващо оплакване, от първостепенно значение е да се предприеме подходящ курс на лечение. С елиминиране на първопричината (при възможност) ще изчезне и смущаващото окосмяване.

Хомеопатия при прекомерно окосмяване

Ако сте привърженик на хомеопатията като метод за лечение и подобряване на външния вид, то можете да приемате някой от следните препарати, приложим при конкретния случай:

Oleum Jecoris Aselli – представлява рибено масло, което е подходящо за прием от деца с окосмяване над нормалното, съпроводено с нисък ръст и телесно тегло, при които има усещане за слабост и парене в дланите и главата;

Thuja Occidentalis – препаратът е подходящ, когато има прекомерен растеж на косми по страничните зони от тялото. Често окосмяването се съпровожда с наличието на брадавици, пигментни петна и цялостно загрубяване на кожата;

Thyroidinum – продуктът се използва при цялостно окосмяване на тялото, повишена чувствителност към студено, при затлъстяване или измършавяване, бързо изморяване, припадъци;

Medorrhinum – използва се при косми, покрили цялото тяло, в комбинация със заболявания като подагра или миома.

Тези са най-препоръчваните хомеопатични продукти при хипертрихоза, но могат да се използват още Lycopodium, Psorinum, Natrum Muriaticum и други.

Домашни рецепти при хипертрихоза

Ред идва да ви предложим и някои от най-популярните домашни рецепти за премахване на нежеланото окосмяване, обхванало различни части от тялото.

Премахване на окосмяване по лицето
При жените окосмяването по лицето е сериозен проблем!

Въпреки че наличието на косми е смущаващо (най-вече за жените и независимо от зоната на тялото), може би най-неприятно е окосмяването в зоната на лицето. Причината е проста – прикриването им е трудно, ако не и невъзможно. А премахването е нетрайно, в някои случаи болезнено и причинява димскофорт.

Щом сте решили да използвате домашни маски, трябва да бъдете подготвени за всяка една от тези странични реакции в зависимост от метода и от тялото ви. Ето какво подбрахме за вас:

Куркума

Използва се в редица домашни маски и различни терапии, защото има мощно антибактериално действие, като едновременно с това подобрява тена. По отношение на космите – ограничава растежа на космите и възпрепятства възпалението при отстраняването им.

Сред популярните рецепти с куркума е следната. Смесват се равни части куркума и прясно мляко. Ако искате да третирате малка зона като например над горната устна, достатъчно е да предвидите по 1 с.л. от двете съставки. След разбъркване, получената смес се нанася върху мястото, което ще се обезкосмява, най-добре е това да стане директно с ръце. Оставя се да действа 15-20 минути, за което време маската ще попие и засъхне. С помощта на памучен тампон и хладка вода се отстранява от лицето. Само след няколко процедурите ще видите ефекта – космите значително ще намалеят.

Брашно и куркума

Ако решите да използвате куркума за по-голяма зона от лицето или за гъсти и по-упорити косми, използвайте следната рецепта:

Смесват се по 2 с.л. брашно и куркума. Добавя се вода, колкото да се получи гъста каша. Нанася се върху окосмените зони, като слоят трябва да е сравнително плътен. Оставя се да засъхне напълно. Отстранява се с памук или кърпа, напоени в хладка вода.

Белтък

По нашите географски ширини жените в миналото (когато за куркума се е знаело малко) са използвали белтък от яйце, за да направят кожата на лицето си хладка и без косми. Рецептата ни е припомнена от Янка Златева:

„Здравейте, редакция! Тъй като често виждам, че публикувате писма на читатели, реших и аз да пиша…

Против окосмяване – смесва се белтък от кокоше яйце с 1ч.л. царевично брашно и 1 с.л. захар. Бърка се, дорде стане на лепкава пяна. С пръсти се маже онази част от лицето, където има косми за махане. Оставя се да изсъхне и се издърпва рязко. Космите се скубят и не растат. Боли, но си заслужава…”

Захар

Свикнали сме да срещаме захарта сред съставките за приготвянето на ексфолиращи кремове. Помага обаче и при хипертрихоза – за обезкосмяване на зони от лицето.

Необходими са ви 50 г загар, която се слага в тенджера и се поставя на котлон за минутка, колкото само да се загрее. Добавят се 2-3 капки лимонов сок и се бърка до получаването на гъста течност. С така получената смес се намазва окосмената зона и с помощта на парче плат се правят кръгообразни движения. По този начин космите падат.

Премахване на окосмяване по гърдите
При жените – окосмяване по гърдите говори за хипертрихоза!

При представителите на силния пол окосмяването по гърдите не е нещо чак толкова рядко срещано и притеснително. По-нежелано и стресиращо е за дамите. Най-често при жените косми в резултат на хипертрихоза се появяват около зърната на гърдите, което е още по-смущаващо.

Вариантите за премахване не са много, тъй като зоната е доста деликатна. Освен лазерна епилация и премахване чрез използването на пинцета, ето на какво друго предложение попаднахме във форума на Бг-мама:

Премахване на окосмяване по триъгълника

При хипертрихоза космите в интимната област е възможно да станат повече, по-тъмни, по-гъсти, а премахването им – трудно и болезнено. Като се има предвид, че зоната по принцип е деликатна и чувствителна, обезкосмяването става още по-непосилна задача.

Предложения все пак не липсват. Като се започне от кола маска, през лазерна и фотепилация, през депилиращите кремове и се стигне до добрата стара самобръсначка – изборът зависи от прага на болка, от финансовата възможност, от ангажиментите и разбиранията.

Ние ще ви предложим няколко рецепти за домашна кола маска, която можете да прилагате както в интимната зона, така и в други силно или по-слабо окосмени зони от тялото:

*Кола маска със захар и лимонена киселина

За изпълнението на тази рецепта са ви необходими 1 пакет лимонена киселина и по 4 с.л. захар и 4 с.л. вода. Съставките се изсипват в малка тенджера, която се поставя върху котлона на ниска температура. Варят се, докато получената смес стане с цвят на мед. Сваля се от огъня и докато е още топла, но не гореща!!! се нанася върху предварително приготвени парчета плат, които се лепят върху кожата и издърпват рязко. След като се премахне нежеланото окосмяване, се отстраняват остатъците от продукта и се нанася хидратиращ продукт.

*Кола маска с мед
При хипертрихоза обезкосмяването е често!

Единственото, което ви е необходимо, е мед. В подходящ съд се поставя на огъня да се разтопи. Като потъмнее и се втечни, се оттегля. Нанася се върху памучни парчета плат, които се лепят върху кожата. Когато медът изстине, с премахването му се отскубват и космите.

*Кола маска с глюкоза

Ефектът от глюкозата наподобява този на меда, но е като че ли по-удачен вариант, ако точно интимната зона подлежи на обезкосмяване. Налична е във всяка аптека. Премахването на космите става, като с глюкоза се напоят платнени ленти, които се нанасят директно върху кожата. Когато изсъхнат, се отстраняват с рязко движение, като с тях изчезва и голяма част от окосмяването.

За да приложите някои от рецептите по-горе, не е задължително да страдате от хипертриохоза. Те са приложими не само при патологично окосмяване, но и за поддържане на външния вид и самочувствието.

Източници:

https://emedicine.medscape.com/article/1072987-overview

https://www.healthline.com/health/hypertrichosis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *