Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плексит – над 20 народни рецепти и топ продукти, които тушират нетърпимата болка

Плексит – възпаление на раменната става, което причинява нетърпима болка

При плексит болката е нетърпима!

Плексит! Всички сме чували този медицински термин, но само който се е сблъсквал със състоянието знае, колко нетърпима болка може да причини то. По своята същност плекситът представлява пълно или частично възпаление на нервите, разположени в онази точка, в която се пресичат мускулите.

И тъй като щом стане дума за плексит, първата асоциация на много от нас е болка в рамото, в настоящия материал ще разгледаме именно плексит на раменната става.

Възпалението при плексит на раменната става може да обхване немалка по размери област – от гръбначния хребет до зоната под мишницата, като едновременно поразява горната и долната част на ключицата. Казано иначе – при плексит болката се разпростира от шията през рамото, а усещането може да е, че боли цялата половина на гърба.

Как да разпознаем плексита?

Както вече стана дума, основната характеристика на плексита е болката. Това е в сила независимо за коя форма на заболяването става дума. Различават се брахиален, цервикален, лумбален плексит и други, като ориентир е разположението им и по-точно – кой нервен сплит (плексус) е възпален.

Самата болка се определя от пациентите като рязка, остра, силна, толкова непоносима, че ограничава дори двигателните възможности. В резултат от нея и от възпалението се появяват и сетивни нарушения. Освен загуба на усещания, възможна е още появата на изтръпване, мравучкане, както и мускулна слабост и дори мускулна дистрофия.

При цервикален плексит болката и изтръпването се усещат в областта на тила и шията, като възможни са мускулна слабост и проблеми с дишането при евентуално засягане на диафрагмата.

Най-често срещаният, брахиалният плексит, се характеризира с болка в раменната област. Разглеждат се няколко клинични форми:

  • тип Дюшен-Ерб, когато засегнати са мускулите на раменния пояс и мишницата. При тази разновидност налице са затруднения при отдалечаване на ръката в раменния пояс, както и сгъването й в предмишницата. Самото рамо стои леко увиснало, а лопатката – изпъкнала;
  • тип Дежерин-Клумпке засяга долната част на ръката и се изразява в проблеми при движението на китката и пръстите.

Ако обхваната от възпалението е задната част на нервния сплит, проблемите са при движенията на мишницата и предмишницата, китката и пръстите.

Ако става дума за цялостно възпаление, то болката и двигателните затруднения обхващат целия крайник, както и раменния пояс.

Лумбалният плексит, за който също споменахме, провокира болка в областта на таза, слабините и бедрото.

Причини за появата на плексит

Недобрата позиция по време на сън води до появата на плексит!

Когато се говори за плексит и за факторите, които провокират болката, може да се направи голям списък. И все пак, като най-често срещани причини за развитието на състоянието се посочват следните:

  • продължително разположение на тялото в неудобна поза – най-често след ставане от сън ни спохожда нетърпимата болка в рамото, защото сме лежали по един и същ начин дълго време. Същото важи и за поза на работа, в която сме били за дълго;
  • травма, разтягане,навяхване или друго нараняване, засягащо ставите или сухожилията;
  • изстиване или иначе казано преохлаждане на мястото;
  • пренатоварване в резултат на физически упражнения;
  • здравословен проблем, засягащ лимфните възли;
  • болести, които водят до нарушения в метаболитните процеси – като типични заболявания от тази група се посочват захарен диабет, подагра и други;
  • някои инфекциозни заболявания.

Диагностициране на плексита

Преди да се пристъпи към подходящо лечение, трябва да се установи със сигурност, че болката в рамото е провокирана от възпаление на плексус. Едва тогава може да се постави диагноза плексит.

С напредването на технологиите и разширяването на медицинските познания се увеличава и броят на методите, чрез които се диагностицират този род здравословни проблеми.

И все пак като най-подходящи и най-точни специалистите посочват следните:

  • рентгенова диагностика (чрез рентгенова снимка);
  • ултразвукова диагностика;
  • компютърна томография;
  • ядрено-магнитен резонанс или магнитно-резонасна томография.

Традиционно лечение на плексит

Едва след като се постави точна диагноза, следва избор на подход за лечение. В голямата си част специалистите определят как ще лекуват конкретния пациент в зависимост от това къде точно се локализира възпалението и какъв е обхватът му.

Първата фаза на традиционното лечение в повечето случаи е насочена към овладяване на болката. За целта се предписват аналгетици или медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства.

Следващата крачка е премахване на останалите симптоми и възстановяване на двигателните възможности в поразената от възпалението зона от тялото. Това се постига чрез препарати, които подобряват кръвообращението и мускулната активност.

Съобразявайки се с индивидуалното състояние на всеки пациент, лекуващият лекар може да включи разнородни методи за лечение като съпътстваща терапия за възстановяване при плексит. Сред препоръчваните и често прилагани са лечебни масажи, рефлексотерапия, лечение чрез ултразвук, електрфреза, терапевтична гимнастика, кални бани, магнитна терапия и други.

При плексит на раменната става, провокиран от травма, както и при някои други по-специфични форми на заболяването е възможно да се наложи извършването на микрооперация, която в цялост да възстанови двигателните възможности.

Алтернативно лечение на плексит на раменната става

След като разгледахме какво представлява плексит и в частност плексит на раменната става, ред идва и на същността на нашия материал – как можем да си помогнем, ако болката от възпалението на нервния сплит скове тялото ни.

Преди да разгледаме десетки домашни рецепти при плексит, ще се спрем и на няколко алтернативни подхода, целта на които е да намалят неразположенията от болезненото състояние.

Решили сме да ви предложим няколко разнородни варианта. А вие, в зависимост от собствените си предпочитания, можете да изберете да редуцирате болката при плексит чрез мехлеми, загряващи пластири, яки или чрез един още по-неочакван подход – биомагнтитна възглавница. Ето ги и нашите предложения:

Матсан Дойч
Матсан дойч тушира болката!

Матсан Дойч е продукт, съдържащ змийска отрова, който е достъпен в търговската мрежа вече от десетилетия. Препоръчва се при разнородни възпалителни процеси, които ангажират опорно-двигателната система, сред които плексит, артрит, миозит, тендовагинит и други.

Действа едновременно противовъзпалително и обезболяващо, като този си двупосочен ефект дължи на основната си съставка – отрова от пепелянка. В комбинация със змийската отрова, другата активна съставка – екстракт от черен оман – стартира възстановителните процеси в организма и регенерирането на клетките. Продуктът съдържа още екстракт от прополис, както и салицилова киселина, които засилват защитните сили на организма.

При плексит и остра болка в рамото, врата или ръката е достатъчно просто да нанасяте тънък пласт от продукта, който да втриете леко в кожата. Процедурата се повтаря по 2 – 3 пъти на ден до преминаване на възпалението и отшумяване на болката.

Termo Therapy

Termo Therapy е иновативен метод за премахване на болката в различни зони от тялото. Представлява пластир, който се залепва върху кожата на болезнения участък и има загряващ и болкоуспокояващ ефект. Препоръчва се при разнородни схващания, поразили врата, гърба, раменната област, като може да се използва дори и при болка в корема и менструални болки.

Действието му се изразява в затоплящ ефект, който разширява кръвоносните съдове и подобрява циркулацията. По този начин до клетките достигат кислород и хранителни вещества в по-големи количества, а пренатоварването от мускулите изчезва.

При плексит на раменната става достатъчно е да залепите 1 брой загряващ пластир Termo Therapy върху мястото, в което усещате, че болката се заражда. Оставете го да действа до 8 часа, след което с вода просто го отстранете. Смята се, че това е достатъчно да се получи желаното облекчение. Ако все пак налице е необходимост от залепването на нов пластир на същото място, това трябва да стане поне след 24 часа след поставянето на първия.

Турмалинова яка

При болка във врата и шията, провокирана от плексит, можете да приложите и терапия чрез употребата на турмалинова яка. Става дума за универсална загряваща яка, която премахва болковия синдром във врата, главата, раменете, като в същото време спомага за облекчаване на натоварването на мускулите на цялото тяло.

Ефекта си яката дължи на комбинацията от 4 мощни компонента – турмалин в комбинация със загряващи инфрачервени лъчи, постоянни магнити, както и отрицателни йони.

турмалинова яка
Турмалинова яка – при болка и схващане в областта на шията, раменете и ставите

 

Народни рецепти при плексит на раменната става

След като се спряхме накратко на най-често споменаваните методи за облекчаване на болката от т.нар. група „различни”, ред идва идва и на народните рецепти при плексит. Подбрахме 20 – всяка една с десетки положителни коментари. Ето ги и тях:

Свинска мас и прополис при плексит

Традиционен домашен лек при плексит на раменната става е приготвянето на мехлем от свинска мас и прополис. За целта в подходящ съд се разбъркват 5 с.л. чиста свинска мас с 3 г прополис. Съставките се прехвърлят в бурканче или празна кутия от крем и всяка вечер преди лягане с мехлема се мажат възпалените участъци.

Свинска мас и аспирин при плексит

В хаванче се счукват няколко таблетки аспирин. Добавя се 1 с.л. безсолна свинска мас и малко количество амоняк. Съставките се разбъркват до хомогенизиране и се се прехвърлят в бурканче с капак. С така получената смес се разтрива болното място всяка вечер до пълното изчезване на болката.

Свинска мас и камфор при плексит
Свинска мас и камфор лекуват плексит!

Последната рецепта със свинска мас при плексит, която ще ви предложим, е в комбинация с камфор и салицилова киселина. Приготвя се, като 1 ч.ч. свинска мас, 20 мл салицилова киселина и ½ ч.л. кристали камфор се разбъркат внимателно. Съдът със съставките се поставя на водна баня на слаб огън. Оставя се да се разтопят, като през цялото време се разбъркват с дървена бъркалка.

Важно е да не се оставя съставките да заврат.

Докато са още топли, се прехвърлят в бурканче или кутия от крем, предварително затоплени.

Така приготвеният домашен лек при плексит се оставя да се охлади, едва след което съдът се затваря.

При криза, когато болката се появи, преди да нанесете от домашно приготвеното лекарство, първо разтрийте болезнената зона с парче вълнен плат. Така кожата ще се зачерви, загрее, а кръвоснабдяването ще се подобри. Обтривайте напористо, но не чак толкова, че да протриете кожата.

Веднага след това нанесете с масажни движения от крема, който бързо ще попие в загрятата кожа. Отгоре се поставя найлон, който се фиксира с шал или плат. Така се прекарва нощта.

Лечението по тази схема продължава поне 7 последователни дни при тежки форми на възпаление. Ако плекситът е в ранна фаза, възможно е само след 1 – 2 нощи, прекарани с описания компрес, болката и неразположенията да изчезнат.

Зелеви листа при плексит

Бойка Драганова от с. Челопечене ни е изпратила следната рецепта със зелеви листа при възпаление на раменната става.

„Навремето работех в телефонна централа. Пенсионирах се отдавна, но от онези години ми е останала малката пенсия и болката в дясната ръка. При криза тръгва от лакътя и цялото рамо обхваща. Направо ме сваля, няма движение, само болка. Съседките ми препоръчват какви ли не мазила, но като живея сама, няма как да се мажа и разтривам. Затова при криза затоплям леко няколко зелеви листа и ги поставям върху плешката и надолу по ръката. Омотавам шала, имам си един шал само за това го използвам, и лягам да спя…”

Нашата читателка Бойка завършва писмото си с това, че препоръчва този метод за лечение и при болки в краката и други участъци от тялото.

Заешка кожа при плексит

Може би един от най-нестандартните подходи за лечение на плексит, който намира място сред съветите на народната медицина, е използването на заешка кожа.

Малцина могат да се сдобият с прясно одрана заешка кожа, но ако се окаже, че имате под ръка, парче от нея се намазва от вътрешната страна с качествен студенопресован зехтин. Залепва се върху болезненото място и се оставя да действа 3 – 4 часа. Може да се окаже, че за много по-кратко време болката я няма.

Чесън при плексит
Чесънът помага и при плексит!

Смята се, че чесънът, наред с всички останали ползи, които има за здравето, може да отнема и болката, провокирана от възпаление на плексус. За целта е необходима 20-ина глави чесън със среден размер да се почистят, обелят и с малко сол да се смачкат до получаването на хомогенна смес. Добавя се малко количество растителна мазнина за по-лесно нанасяне.

От получената смес се разстила върху парче плат от вълнена материя, която се поставя върху болезнения участък. Фиксира се с помощта на бинт и се оставя да действа за 2 часа.

Ако усетите парене, махнете компреса по-рано, защото е възможно да се получи изгаряне на кожата.

Морска сол и газ за горене при плексит

Ако имате в домакинството си газ за горене, сред най-популярните рецепти при плексит е именно с нейното използване. За целта голямо парче от вълнен план се поръсва обилно с газ за горене. Отгоре се наръсва предварително счукана на ситно морска сол. Така приготвеният компрес се поставя върху възпаленото място. Покрива се с вестник, отгоре се слага найлон и се фиксира с шал или друг плат с подходящи размери.

Оставя се да действа до момента, в който започне да се усеща парене или щипане.

Процедурата се повтаря поне 5 – 6 пъти до пълно отнемане на болката.

Питка при плексит

Колкото и невероятно да ви звучи, ако страдате от остра, непоносима болка в раменната става, може от помощ да ви е домашна питка. За приготвянето й са ви необходими единствено брашно и оцет, които се размесват до получаването на меко тесто. След замесване тестото се поръсва с нишандър, който можете да си закупите от всяка аптека.

Леко разстилате тестото и страната, върху която е поръсен нишандъра, се залепя върху кожата. Покрива се с найлон и се прикрепя с помощта на плат. Оставя се да действа няколко часа. По всяка вероятност ще е необходимо процедурата да се повтори няколко последователни дни, за да изчезне напълно болката от възпалението.

Извлек от кокичета при плексит

Кокичетата са не само красиви цветя, но и истинска природна бомба от полезни вещества. При плексит и други форми на възпаление на опорно-двигателната система помага спиртен извлек, приготвен от студенолюбивите цветчета.

Необходими за приготвянето са 40 кокичета – цветове и дръжки. Поставят се в подходящ съд, най-добре буркан, който се допълва с високоградусова ракия. Затваря се плътно и се оставя за 30 дни.

След като времето отмине, извлекът се прецежда и при необходимост с помощта на памучен тампон от него се нанася върху болезнените зони от тялото.

Хвойна при плексит

Ако предпочитате да се лекувате чрез орален прием на полезни натурални продукти, то можете да си приготвите лек с хвойна при плексит на раменната става. Необходимото количество е 1 с.л. плодове от хвойна, които предварително се счукват. Заливат се с 250 мл гореща вода и се оставят да изкиснат за час. След като времето отмине, лекът се прецежда. На ден от него се приемат по 4 с.л. – по една преди всяко хранене.

Билкова рецепта при плексит

С използването на хвойна е и следващата народна рецепта. Освен 40 г плодове от хвойна, обаче, необходими са още 30 г зърнастец (кори), 40 г копър (семена) и по 50 г гръмотрън (корени) и хвощ (стръкове). След като съставките се разбъркат добре, 2 с.л. от билковата смес се добавя към 600 мл вряща вода. Оставя се на огъня за 5 минути, след което – да кисне час. След прецеждане от билковия лек се приема по 6 пъти през деня – по приблизително 75 мл поне 20 минути преди или 20 минути след хранене.

Трябва да се има предвид, че тази рецепта за лечение не дава мигновени резултати. Тя не е приложима или по-скоро не е резултатна при криза, провокирана от плексит. Препоръчва се за цялостно елиминиране на предпоставките, водещи до възпалението, като приемът й трябва да е редовен за период от поне 3 месеца.

Билкова рецепта при плексит 2

Няма как да пропуснем да споделим с вас и другата популярна билкова рецепта при плексит. За приготвянето й са необходими 4 с.л. кора от зърнастец, 3 с.л. семена от магданоз, 3 с.л. корен от глухарче и същото количество листа от мента. След като съставките се смесят добре, 4 с.л. от билковата смес се добавя към 70 мл вода. Водата се поставя на котлона само колкото да заври.

Сваля се от огъня и се оставя да кисне за денонощие. На другия ден се прецежда. От нея се приема единствено в часовете преди обяд, като оптималната доза е 5 с.л. Останалото количество може да се съхранява в хладилник.

Билкова рецепта при плексит 3

Няма как да пропуснем да ви споменем за комбинацията между детелина, хмел и жълт кантарион – един истински природен заряд с мощно действие срещу плексит и други форми на възпаление.

За приготвянето на билковия лек са необходими по 1 с.л. от трите билки, които предварително се мелят през ситна мелница. Така получената билкова маса се добавя към 50 г чист вазелин и се бъркат до получаването на абсолютно хомогенна смес.

С така приготвения домашен лек се масажират болезнените участъци, като няма ограничения при приложението му.

Мумио при плексит
Мумио се използва и при лечение на плексит!

Неведнъж сме ви разказвали за ползите за здравето, който има т.нар. мумио. Ако искате да си помогнете при плексит и да премахнете болката, пригответе си разтвор на мумио. Най-добре е той да е 8 – 10% и да е на спиртна основа.

С така приготвения разтвор се правят ежедневни масажи на болното място с продължителност 5 – 6 минути. Курсът на лечение продължава най-малко 20 дни. Добре е при продължителност от месец да се направи двуседмична пауза, след което лечението може да продължи.

В комбинация с масажите се препоръчва и прием на мумио, разтворен в прясно мляко в съотношение 1 : 20. Може да се добави малко количество чист мед.

Физиологичен разтвор при плексит

При плексит помага и т.нар. солена превръзка. Става дума за компрес, приготвен чрез добавянето на 50 г сол към всеки 500 мл вода. В така получения разтвор се потапя ленено парче плат или марля и се напоява добре. Докато още платът е във водата, тя се затопля и топлия компрес се налага върху болезненото място. Оставя се да действа, докато се охлади, но без да се поставя найлон. Процедурата се повтаря поне 14 последователни дни.

Овесени ядки при плексит

Оказва се, че питателните овесени ядки са не само вкусна закуска. Те могат да се използват и като подръчно средство за туширане на болката. За целта няколко лъжици ядки се заливат с 500 мл вода и се врят до пълно омекване. След като изстинат, се изстискват добре и се нанасят директно върху болезнената зона. Оставят се да действат за 30 минути.

С всеки следващ ден времетраенето на процедурата се увеличава с 5 минути, докато достигне час. По този начин болката ще отслабне и постепенно ще изчезне.

Листа от върба при плексит

Лесно приложим метод за лечение при плексит на раменната става е използването на листа от върба. Достатъчно е просто да смачкате 1 – 2 шепи свежи и пресни листа до пълното им омекване. Внимателно се поставят върху болезненото място и се привързват с шал (преди това се поставя подходящо парче плат), за да се получи стегнат компрес. Оставят се да действат за поне час.

Червен пипер при плексит

Ако добавите лют червен пипер към ракия, ще получите едно наистина горещо средство за лечение. За целта 30 г от лютивата подправка се накисват в 200 мл ракия. Най-добре е да се използва стъклена бутилка, която да се остави, за да вкиснат съставките, за поне 2 седмици при ежедневно разклащане.

Така получената течност е идеално средство за масажиране на поразените от възпаление зони на тялото.

Брей при плексит

Макар че не е изключително популярна у нас, билката брей има доказани ползи при лечение на плексит. За приготвянето на домашен лек е необходимо 200 г корени от лековитото растение да се нарежат предварително на ситно и да се поставят в съд с вместимост литър. Съдът се допълва с домашна ракия или зехтин и се оставя да вкисне за 20 дни. След изтичане на времето получената течност се използва за масажиране на болезнените зони. Добре е преди нанасянето н домашния лек, третираното място да бъде подготвено чрез намазването с мас или зехтин, за да не изгори кожата.

Ябълков оцет при плексит

Няма как да приключим списъка с полезни домашни рецепти при възпаление на раменната става, ако не включим и ябълковия оцет. Ефикасна при плексит, както и за цялостен релакс на тялото е вана, в която са разтворени няколко чаши от киселата напитка. Важно е водата да е топла, а раменете да са потопени изцяло.

Ако сте изпробвали някоя от рецептите, които ви предложихме, моля, споделете мнението си за нея. Ако пък имате свой фаворит за лечение на плексит на раменната става, ще се радваме да го споделите с нас!

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при плексит

Източници:

http:// www.lekuva.net (архив)

http://www.assh.org/handcare/hand-arm-injuries/Brachial-Plexus-Injury

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *