Начало / Здравето от А до Я / Кромид лук – използва се за лечение, красота и детоксикация! Вижте 30 рецепти!


Кромид лук – използва се за лечение, красота и детоксикация! Вижте 30 рецепти!

Кромид лук – древна култура с ползи за здравето и красотата

Кромид лук е истинска “бомба” от полезни вещества!

За кромидия лук се знае, че е една от най-древните овощни култури. Съществуват сведения от около 4 000 г. преди Новата ера за употребата му като мощно лечебно средство в Китай, Иран, както и в Средиземноморието.

До днес тези ползи от приложението на растението не само че не избледняват, а напротив – открити са още плюсове от използването му.

В настоящия материал ще направим обзор на най-популярните рецепти с употребата на кромид лук. Ще разгледаме кога подобрява външния вид, кога лекува конкретни болести и кога укрепва общия здравословен статус. Ще ви предложим и голям брой точни рецепти, с помощта на които вие самите ще можете да се убедите в чудните свойства на кромидия лук.

За начало, започваме с полезните вещества, които се съдържат във всяка глава от зеленчука с характерно лютив вкус.

Кромид лук – лютива „бомба” от полезни вещества

Луковиците на кромидия лук, които ние сме свикнали да наричаме глави, са мощен природен източник на полезни вещества. Знае се, че до 2.5% от всяка луковица са азотни съединения. Източник са още на природни захари като глюкоза, захароза, малтоза, фруктоза и други, още калциеви соли, фосфор, лимонена киселина, ябълкова киселна, како и фитонциди. Не бива да се пренебрегва и високото съдържание на витамини, сред които витамин А, витамини от група В, както и аскорбинова киселина.

Така специфичната миризма на зеленчука се дължи на етерично масло, в чийто състав влиза дисулфид в комбинация с други сулфиди.

Целият този арсенал от полезни вещества превръща кромидия лук в природно средство за лечение на редица здравословни смущения. Още от древността се знае, че лютивото растение има бактерицидни и антисептични свойства, действа противовирусно и подобрява усвояването на храната. Спомага за възвръщане на апетита и повишава отделянето на храносмилателно сокове. Използва се при лечение на хидроцефалия, при простудни заболявания, при понижена полова активност при мъжа и нередовна менструация при жената. Спомага за нормализиране на кръвното налягане, препоръчва се при атеросклероза, заболявания на черния дроб и жлъчката, при скорбут и при редица други болести и неразположения. При кои точно – прочетете рецептите, които ще ви предложим по-долу. Убедени сме, че ще откриете измежду тях приложение на кромидия лук, за което не сте и предполагали, но което е подходящо точно за вас.

Рецепти с кромид лук за здраве

Започваме с рецептите с употребата на кромид лук, които се препоръчват както за изцерение от конкретно здравословно неразположение или болест, така и за укрепване на общото състояние.

Кромид лук при атеросклероза

Сред заболяванията, профилактиката и домашното лечение на които често включват кромид лук, е атеросклерозата. Рецептите за приложението му са голям брой. Една от най-популярните е 3 пъти на ден преди хранене да се приема смес, приготвена от равни количества прясно изцеден сок от кромид и пчелен мед.

Достатъчното количество за всяко доза е 1/3 кафена чашка. За целта можете да разбъркате 2 с.л. мед с 2 с.л. сок и да приемете дозата преди храна.

Спиртен извлек от кромид лук при атеросклероза

Кромид и мляко при атеросклероза!

Още една популярна рецепта с лук при атеросклероза е за приготвянето на спиртен извлек. За целта е необходимо да се обелят и почистят няколко глави кромид лук. Поставят се в подходящ съд и се заливат с медицински спирт, като количеството е 1 : 10. Съдът се оставя на тъмно място за 5 дни. След като времето отмине, от така приготвения лек се приема по 1 ч.л., предварително разтворена в кафена чашка прясно мляко по 3 пъти на ден. Важно е да се изпива преди храна.

Кромид лук при туберкулоза

Лечителят Петър Дънов е оставил рецепта за лечение на туберкулоза с кромид лук. За спазването й е необходимо просто ежедневно да се консумира поне по 1 глава червен кромид лук. Това е минималното количество на прием, ако е повече, по-добре. Самият лук трябва добре да се дъвче и да се консумира бавно.

Кромид лук при хипертрофия на простата

Кромидият лук, както вече стана дума, се използва при редица състояния, свързани с половата система на мъжа и на жената. При представители на силния, при които е поставена диагноза хипертрофия на простата, се препоръчва всяка вечер по време на вечерята да изяждат по 1 малка глава кромид лук. Важно е да не се пропуска вечер и курсът на терапията на продължи поне няколко месеца. За да се отчете подобрение в състоянието, е необходим период от поне няколко месеца стриктно спазване на предписанието.

Кромид лук при грип или простуда

Нашата читателка Здравка Василева от Нови хан ни е изпратила писмо, в което е включила над 20 изпитани рецепти при грип и настинка с използването на домашни продукти. Ето какво ни пише тя за лечението с кромид лук:

Здравейте!… Щом усетя, че аз или децата се разболяваме зимно време, не чакам дълго, а приготвям следната рецепта. В по-дълбока чиния поставям 3 – 4 глави лук със среден размер, които съм обелила, изчистила и измила. Разрязвам ги на половинки. В дълбоката част на чинията сипвам най-обикновена вода, но не много – не трябва лукът да е покрит от водата. Това е достатъчно.

Слагам чинията на нощното шкафче и лягам да спя. На сутрин няма помен нито от болката в гърлото, нито от зачервяването на очите, нито от запушения нос. Макар да ви се струва невероятно, тази проста рецепта е най-доброто, което можете да направите за здравето си през зимните месеци.”

Кромид лук при хрема

Щом подхванахме темата за характерните за зимата оплаквания, ето как кромидът ще ви помогне при хрема. Достатъчно е да изцедите малко количество сок от лимон, колкото да напоите 2 памучни тампона. Поставяте по тампон във всяка от ноздрите и държите 5 – 10 или дори 15 минути. Ако усетите, че много ви пари или дразни лигавицата, извадете тампоните по-рано. По всяка вероятност след 1 – 2 повторения това оплакване ще отшуми. А за лечението на хремата ще са необходими още няколко. Няма да усетите как само за ден ще успеете да дишате отново през носа без затруднения.

Кромид лук при кашлица

Люспите от кромид помагат при кашлица!

При кашлица, още едно оплакване, което рядко ни подминава зимно време, можете да си приготвите лек с обелки от кромид лук. За целта люспите от 10 глави се заливат със 700 мл вода и се оставят да врат на слаб огън за 15 минути. След сваляне от огъня, лековитата напитка се прецежда и се съхранява. От нея се приема по 1 с.л. лъжица по 3 пъти на ден – сутрин, обед и вечер за период от 7 дни. Важно е преди да изпиете дозата, леко да стоплите течността. Така ще се активизират полезните вещества в нея и ще ускорят процеса на лечение на кашлицата.

Кромид лук при болка в ставите

Лечителката Джуна също е оставила рецепти с кромид лук за лечение на разнородни оплаквания. Може би най-популярната е за болки в ставите и шипове. Съставките й са 3 части боров катран и по 1 част нишандър и кромид лък. Ако използвате опаковка от 100 мл боров катран, към него следва да се добавят 30 г нишандър на прах и 30 мл прясно изцеден сок от лук. Съставките се смесват и с тях се правят компреси върху болните стави.

Препоръчително е преди да се използва лековитата смес, третираните зони от тялото да се намажат със свинска мас, за да не изгори кожата от приложението на катрана.

Необходимо е поне 2 или 3 пъти да се налагат болезнените стави, докато се усети пълно облекчение.

Кромид лук при натъртване

При натъртване, придружено от болка и оток, можете да приложите следния лечебен компрес с кромид лук, който има доказан противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. След като се обели, 1 глава кромид лук се прибира в хладилник за поне 2 часа. След охлаждане се нарязва на малки кубчета, към които се добавят 2 щипки морска сол. Съставките се смесват внимателно и се нанасят върху болното място. С помощта на бинт се прикрепват, като се оставят да действат поне 8 часа. При необходимост се прави нов компрес. Процедурата се повтаря до пълното отшумяване на болката и отока след натъртване.

Кромид лук при болка в ухото

При болки в ухото кромидият е може би най-популярното домашно средство за лечение. За целта памучен фитил се напоява със сок от лук и се поставя в ухото. Възможно е и капването на няколко капки сок директно в ушния канал.

Кромид лук при гъбички по ноктите

При гъбички по ноктите на краката или ръцете можете да използвате отново кромид лук. Достатъчно е всяка вечер да си приготвяте прясно изцеден сок. С помощта на памучен тампон сокът се нанася внимателно върху всички нокти (нанася се дори и на нокти, които не са поразени от гъбички). Оставя се да изсъхне, като след това не се отмива до сутринта. След около 2 седмици редовно приложение на рецептата забележимо ще стане подобрението във външния вид на ноктите.

Кромид лук при хемороиди

Ефикасен народен метод за облекчаване на болката и лечението на вътрешни хемороиди е изяждането на 10 – 12 глави кромид лук със среден размер преди обяд. Лукът се запича на фурна и се поръсва с магданоз. Изяжда се около 30 минути преди обяд без хляб.

Кромид лук при цистит

При цистит или подобно възпаление на пикочните пътища, изпълнете веднъж до 3 пъти в 3 последователни дни следната рецепта. В литър вода се сваряват 4 средно големи глави кромид лук, предварително почистени и нарязани. Нека водата ври заедно с лука за 5 – 10 минути. След като я свалите от огъня, оставете течността да е охлади и прецедете. Изпийте количеството в рамките на деня.

Кромид лук при нередовна менструация

При нередовна менструация и липса на месечен цикъл, отново може да се приложи лечение с кромид лук. Сред най-популярните рецепти е и тази, която е споделила потребителка в популярен форум:

Кромид лук при киселини

При киселини, освен традиционната сода бикарбонат, другото популярно средство за домашно лечение е кромидият лук. Ефектът от него обаче не е мигновен, а по-скоро лечебен.

Най-популярната рецепта с кромид при киселини е следната. 1 малка или средна глава лук се почиства и нарязва на ситно. Прехвърля се в подходящ съд и се поръсва с 1 с.л. захар. Оставя се да престои цяла нощ, а на сутринта получения сок се изпива преди храна. Няколко дни редовно приложение на рецептата са достатъчни, за да се тушира кризата, довела до появата на стомашни киселини.

Кромид лук за цялостно прочистване на организма

За прочистване на тялото от бактерии и болестотворни организми, също при цистит и хламидоза отново може да се използва сок от лимон. Съставките на препоръчваната рецепта са следните:

  • 3 средно големи глави чесън;
  • 3 средно големи глави кромид лук;
  • 3 с.л. корен от джинджифил, предварително настърган;
  • 3 с.л. корен от хрян, също настърган;
  • 3 броя люти чушленца;
  • ябълков оцет.

В буркан, който се затваря плътно, се нарязват и поставят чесънът, лукът и чушлетата. Добавят се хряна и джинджифила и догоре съдът се допълва с ябълков оцет, като важно е да домашно приготвен.

Бурканът се затваря добре и се оставя на тъмно и хладно място за 2 седмици. Щом времето отмине, сместа се прецежда. От получената лековита настойка се приемат по 3 пъти на ден 3 с.л. преди или след основните хранения. Важно е преди да се глътне лековитата течност, с нея устата да се жабури.

Курсът продължава до изчерпване на цялото количество, като през времето на прием настойката продължава да се съхранява в плътно затворен съд на тъмно и хладно място.

Ако подобрение в състоянието не се забележи след първото изпълнение на рецептата, тя може да се приложи и втори път.

Кромид лук при проблеми с уринирането

Кромид лук при проблеми с уринирането се препоръчва в случаите, когато ви се налага да посещавате тоалетната по малка нужда прекалено често. Приготвя се следният лек. Глава кромид се нарязва, към нея се добавя 200 мл вода и 1 с.л. мед. Сместа се поставя на слаб огън. Постепенно, докато ври, се добавя щипка розмарин, 200 мл вино и още 200 мл вода. Оставя се за още няколко минути да поври, докато част от течността се изпари.

След като се свали от огъня и се охлади, от лековитата напитка се изпива по 1 с.л. на всеки час. Дозата се приема цялата.

Рецепти с кромид лук за красота

Освен в множество рецепти за лечение, кромидият лук намира място и в съвети за по-добър външен вид. Ето кои подбрахме за вас:

Кромид лук при косопад

Ако страдате от косопад, то можете да си приготвите следната домашна маска. 2 или 3 средно големи глави се почистват и се настъргват на средно ренде. Намачкват се и се прецеждат през марля. Към получения сок се добавя счукана на ситно стипца. Цели се получаването на каша с умерена гъстота, която лесно да може да се нанесе върху косата.

Преди нанасяне косата се измива и се подсушава. Лучената смес се нанася с помощта на памучен тампон, като се започва от корените и се разпределя по цялата дължина. Изразходва се цялото количество, след което косата се разресва. Поставя се шапка за баня или найлонов плик, а отгоре – хавлиена кърпа. С маската се прекарва нощта, а на сутринта се отмива само с топла вода.

Кромид лук за здрава коса

Освен при косопад, можете да използвате лековитото растение и за цялостно укрепване на косата. Достатъчно е да си приготвяте редовно проста рецепта – сокът от 1 глава червен кромид лук и 1 с.л. коняк. Маската се нанася вечер, а сутрин се отмива. Прилага се по веднъж седмично, а резултатите са здрава, гъста и бляскава коса.

Кромид лук за подхранване на скалпа

При изтощен скалп, дори да нямате конкретни оплаквания, свързани с косата, можете да приложите следната рецепта. Изстисква се ¼ ч.ч. сок от кромид. Добавя се 1 с.л. мед. След като съставките се разбъркат, с масажни движения маската се нанася директно върху скалпа. Оставя се да действа около 30 – 40 минути, след което се отмива с топла вода и шампоан. С редовното прилагане на тази рецепта си гарантирате, че ще възстановите скалпа и ще подобрите значително външния вид и здравето на косата си.

Кромид лук за избелване на кожата

В миналото прясно изцеденият сок от кромид лук е било едно от най-популярните средства за избелване на кожата. Сред рецептите, които едно време са се радвали на огромна популярност, е и една, която четем в популярен форум за здраве. Ето я и нея:

Кромид лук при акне

Неприятните пъпки, които познаваме като акне, могат да се третират с маска, приготвена от прясно изцеден сок от лук и мед в равни количества. Съставките се разбъркват и се нанасят върху кожата. След около 20 минути маската се отмива с хладка вода и се нанася хидратиращ крем за лице.

Кромид лук за заличаване на белези

Ако искате да премахнете загрозяващите кожата ви белези, пригответе следната рецепта. 3 г готварска сол се смесват с 10 г сапун. Глава кромид лук се нарзязва на кубчета, към които се добавят сапунът и солта.

Съдът със съставките се поставя да ври на водна баня за около 15 минути. След това се прехвърля веднага в съд със студена вода, като през цялото време се бърка. Последната стъпка е минаването на сместа през блендер и прецеждането.

С така получената лековита смес белезите се третират по веднъж на ден. Важно е да бъдете последователни до пълното изчезване на белезите.

Кромид лук за премахване на мазоли

Мазолите по краката, които неудобните обувки ни причиняват, са не само болезнени, но и неестетични. Предлагаме ви лесна и ефикасна рецепта за премахването с използването на кромид лук.

Необходима е 1 средно голяма глава кромид лук. След като се обели, се разрязва на половинки, които се заливат обилно с оцет. Оставят се на топло място за денонощие, след което половинките лук се налагат върху мазолите за кратко. Използват се отделните люспи, като всяка люспа се използва еднократно.

Кромид лук за премахване на брадавици

Популярна в миналото е била следната рецепта за премахване на брадавици. Една глава лук се обелва. Изрязва се във формата на фуния в средата, като е важно долната част да остане цяла. Пълни се със сол и се изпича на жарава. Когато се охлади, долната част се отрязва. Сокът, който изтича, се използва за налагане на брадавиците.

Необходими са няколко процедури преди брадавицата да изсъхне и да се отдели от кожата. За по-бърз ефект преди всяко нанасяне на лековития сок е добре да се прави топла баня.

5 любопитни рецепти с кромид лук

За финал ще ви предложим и 5 приложения на растението с характерен лютив вкус, за които може би не сте се и сещали.

Кромид лук срещу ухапвания от насекоми

Ако искате да се спасите от атаките на насекомите и най-вече от комарите, можете да използвате просто глава кромид лук. Разрязвате я на половина и натърквате обилно всички открити части от тялото с нея. Наистина това не е най-приятният аромат, който може да се носи от вас, но поне ще си спестите ухапвания, ужилвания и всички неприятни емоции, свързани с атаките от страна на насекомите.

Кромид лук при синини

При наранявания, прекъсващи кръвоносните съдове, често се получават синини. За по-бързото разсейване на застоялата кръв можете да прилагате лучени кръгове, които прикрепвате към кожата с бинт. Нека престоят за 10 – 15 минути до час. Ако е необходимо, процедурата се повтаря по няколко пъти на ден.

Кромид лук при изгаряне

При изгаряния по кожата кромидият е изключително ефикасно средство за облекчаване и лечение, най-вече заради антисептичното си действие. Използва се лесно – с парче лук се налага изгореното място от кожата. Колкото по-бързо приложите този съвет след изгарянето, толкова по-малка е вероятността от появата на мехури. Нещо повече – чрез поставянето на парче лук възпрепятствате развитието на инфеция и предотвратявате опасността от белези.

Кромид лук при гнойна рана

При рани, които събират гной, в миналото често се е прилагал компрес с кромид лук. Не ви пречи и днес – за ефектите от тази рецепта говори още лечителят Дънов. Приложението й е следното – шепа предварително почистен и нарязан на средни парчета кромид лук се запича, докато придобие златист загар. Към него се добавя ½ ч.л. пудра захар, след което се нанася върху гнойната рана. Привързва се и се оставя да действа през цялата нощ. На сутринта се отстранява. Ако през деня раната на пробие и не се освободи от задържаната гной, вечерта процедурата се повтаря.

Препоръчително е преди нанасянето на компреса да се взема горещ душ, който да отпусне кожата.

След като раната пробие и се прочисти от гнойта, промива се с отвара, приготвена от жълт кантарион, лайка и подбел.

Кромид лук за детоксикация

Кромид лук в чорапите чисти токсините!

Ако вечерно време усещате тежест в краката, чувствате ги уморени и подути, предлагаме ви лесен способ за релаксация. Облекчението, което ще изпитате от редовното му приложение, ще изуми мнозина. Не само краката, но и цялото тяло ще се зареди с енергия и ще се отърси от умората.

Необходимо е просто да си набавите голяма глава лук. От нея се отрязват 2 дебели кръга, които се пъхат в чорапите под стъпалата. Така се прекарва нощта. На сутринта ще се учудите колко свежи и отпочинали сте.

А вие използвате ли кромид лук извън готварските рецепти? Ще се радваме да споделите с нас своите предложения!

Източници:

http:// www.lekuva.net (архив)

http://www.care2.com/greenliving/8-great-reasons-to-eat-more-onions.html

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб