БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Пожълтели нокти – отговаряме защо и предлагаме 10 рецепти за избелване на ноктите

Пожълтели нокти – естетичен проблем, който може да е сигнал за влошено здраве

пожълтели нокти
Пожълтелите нокти са сериозен естетичен проблем!

Оцветяването на ноктите в жълт цвят може да се дължи на няколко основни причини. Най-често те се делят на 2 големи групи – от едната страна, нареждаме външните фактори, които провокират пожълтяването на ноктите. Става дума за неправилна грижа за ръцете, а именно прекомерното третиране, ежедневното лакиране, използването на некачествени продукти или на такива, съдържащи ацетон, тютюнопушенето и други.

От друга страна, пожълтелите нокти могат да индикират за наличието на сериозен здравословен проблем. Най-честите болести, които се „разпознават” по цвета на ноктите, са заболявания на черния или белите дробове, диабет или смущения във функционирането на щитовидната жлеза.

Като фактори за промяна във външния вид на ноктите не бива да се пропускат още цялостната авитаминоза на организма, приемът на медикаменти, най-вече на продукти от групата на тетрациклините, излагане на вредното въздействие на някои химични вещества.

При развитие на гъбична инфекция също се наблюдава промяна в цвета на ноктите. При възрастните хора съдовата недостатъчност на крайниците е сред честите предпоставки за промяна в цвета на ноктите.

 

Избелване на пожълтели нокти

Ако сте убедени, че във вашия случай причината за пожълтяването на ноктите е въздействието на външни фактори, то можете да приложите някои от ефективните рецепти по-долу. Събрахме за вас 10 от най-често споделяните. Ето ги и тях:

 

10 рецепти при пожълтели нокти, приложими в домашни условия

Ако сте сигурни, че промяната във вида и най-вече в цвета на ноктите ви не се дължи на здравословен проблем, то можете да се справите с пожълтелите нокти и у дома. За целта в действие влизат подръчни средства, както и продукти с изцяло натурален състав.

Ето кои са онези 20 рецепти, които подбрахме за вас и с чиято помощ ще успеете да възстановите красивия вид на ноктите си:

Сода бикарбонат
пожълтели нокти
Содата възвръща вида на ноктите!

В малка купичка и чаша смесете 2 с.л. сода бикарбонат и 1 с.л. вода. Разбъркайте до получаването на каша, от която внимателно нанесете върху всеки нокът. Разнесете внимателно по цялата нокътна плочка и оставете да действа за 10 минути. Изплакването става с използването на четка за зъби. Внимателно се разтърква всеки нокът и содената паста се отмива с хладка вода.

Процедурата се повтаря по 2 – 3 пъти седмично до постигане на желания резултат. А след като ноктите са възстановили здравия си вид, можете по веднъж на десетина дни отново да ги почиствате със сода с профилактична цел.

Зехтин и сода

Друга подходяща рецепта за избелване на нокътната плочка със сода бикарбонат се приготвя, като се смесят 1 с.л.сода, ½ ч.л. зехтин и 1 с.л. сок от лимон. След като съставките станат хомогенни, внимателно се нанасят върху всеки пръст. Оставят се да действат за 5 минути и се отмиват с топла вода. При пожълтели нокти рецептата се прилага през ден.

Сол и сода

Последната рецепта със сода за избелване на ноктите, която ще ви предложим, е в комбинация със сол. За целта са необходими равни количества от двата продукта – по 1 лъжичка. Слагаме ги в купичка, която до половината пълним с хладка вода. Връхчетата на пръстите се накисват и се държат във водата за 10 – 15 минути. След изваждане ръцете се изплакват и се мажат с хидратиращ крем.

Домат

Ако ноктите ви са пожълтели в резултат на често лакиране, при което пигменти от лака са проникнали в самите нокти, можете да използвате най-обикновен домат. За растението се знае, че има избелващо действие – всички знаем как ръцете ни „светваха” в детството, когато помагахме у дома за приготвянето на зимнината.

Е, същият ефект търсим и сега. Вариантите са два – да търкате внимателно пожълтелите нокти с парче домат или да си приготвите „доматена вана за нокти” в подходящ съд.

Все пак не очаквайте резултат на секундата. Необходими са поне 3 – 4 процедури, за да придобият ноктите характерния си розов цвят.

Лайка

Току що приготвеният чай от лайка също може да се използва като средство за възстановяване на външния вид на ноктите. Важно е да е силен и още топъл, за да има ефект. Ноктите се потапят в чая и се задържат, докато изстине, като леко се обриват.

Необходимо е поне 3 пъти да приложите рецептата, за да останете доволни.

Положителното е, че това е изключително щадящ и дори подхранващ метод за поддържане на маникюра и педикюра.

Лимонов сок
Лимоновият сок е популярно средство за избелване на ноктите!

Може би най-популярното средство за премахване на жълтия цвят от нокътя е използването на чист лимонов сок. За него се знае, че има мощно антимикробно действие, в комбинация със стягащ ефект.

При пожълтели нокти се изстисква в купичка сокът от 1 лимон. Ако е малък, може да се наложи да използвате 2 или повече, за да могат ноктите да се потопят обилно в течността. В нея престояват за поне 15 минути, след което се изплакват с хладка вода.

Възможно е след процедурата да усещате кожата на ръцете в третираната зона суха и изпръхнала, затова препоръчително е да нанесете хридратиращ крем за ръце и нокти.

Парче лимон

Ако нямате време да изстисквате плодове и да киснете ръцете си, то можете директно с парче лимон да обтриете пожълтелите си нокти, като за кратко се спрете на всеки пръст.

След процедурата грижата е същата – хидратиращ продукт, за да се възстанови влажността на кожата.

Паста за зъби

За избелване на ноктите работа върши и пастата за зъби. Ефекта си продуктът дължи на веществото водороден пероксид, което се добавя с цел изсветляване цвета на зъбите.

Ако се използва при жълти нокти, от пастата се нанася тънък слой върху всеки нокът. Оставя се да действа за 10 – 15 минути и се отмива под течаща вода с помощта на четка за зъби.

Съветът е процедурата да се повтаря най-много по 3 пъти в седмицата за период  не по-дълъг от месец.

Разтвор на кислородна вода

Всички сме чували за избелващия ефект на кислородната вода. Той е приложим и при променен цвят на ноктите.

Важно е да се използва кислородна вода (3%)! 3 с.л. от нея се разтварят в ½ ч.ч. вода. Ноктите се накисват в разтвор за 3 минути. След изваждането се почистват с четка и се изплакват.

Заради агресивността на този подход той не бива да се прилага по-често от веднъж всяка седмица.

Още един съвет, който може да се даде, ако предпочетете този подход за избелване на ноктите, е да използвате дълбоко хидратиращ продукт след всяка процедура, защото кислородната вода дехидратира.

Масло от чаено дърво

Следващата рецепта при проблемни нокти ни е изпратена от Златина Трифонова.

Златина, която е наша редовна читателка, ни пише, че тя използва масло от чаено дърво при различни по произход проблеми с ноктите.

„Освен при гъбична инфекция, маслото от чаено дърво е чудесен домашен лек за красиви и здрави нокти. Приложението му е върхът дори при пожълтяване.

При мен пожълтелите нокти са честа реалност, защото от един цвят лак скачам в друг.

Затова и при всяко лакиране си мажа ноктите с тампонче, напоено с чаено дърво. Оставям за половин час, след което отмивам и си действам по маникюра.”, споделя Златина.

Красиви нокти

Ако вече сте успели да възстановите цвета на ноктите си и те са възвърнали розовината си, можете да се погрижите за красивия им външен вид чрез използването на етерични масла. Според специалистите в грижата за ноктите можете да почистите нокътната плочка с пила за полиране, но внимателно – не трябва по никакъв начин да надраскате или нараните нокътя. След това с масажни движения втрийте в ноктите масло по избор. Подходящи за грижата за ноктите са маслото от бор, пачули, смирна, мандарина и други.

 

Продукти за избелване на ноктите

Предполагам, не се и съмнявате, че в търговската мрежа се предлага разнообразие от продукти, обещаващи бързо справяне с проблема пожълтели нокти.

В редовете по-долу ще се спрем на някои от популярните продукти. Оставяме на вас да решите дали ще опитате да възстановите външния вид на ноктите си с помощта на натурални средства, или ще действате директно чрез козметични продукти.

Представени кратко, ето кои са някои от най-често търсените продукти за избелване на ноктите:

Korres – избелваща основа за нокти срещу пожълтяване с миро и лимон
Продуктите за избелване на ноктите са многобройни!

Използва се при пожълтяване на ноктите, причинено от външни фактори. Спомага за възстановяване на естественото оцветяване на нокътната плочка и укрепва емайла на ноктите.

Mava-White – избелващ продукт за нокти

Прилага се при пожълтяване на ноктите, причинено от външни фактори. Действа чрез специални пигменти, които реагират на ултравиолетовите лъчи и покриват пожълтяването.

Паста за избелване на ноктите

Продукт на CUCCIO Professional пастата се предлага като бърз и ефикасен начин за полиране на ноктите и преодоляване на оцветяването. Действа при промяна в цвета в резултат на често лакиране, както и при оцветяване от външни замърсители.

Scholl – комплект 3 в 1 за блестящи нокти

Тази серия продукти на популярната марка се препоръчва при обезцветяване или пожълтяване на ноктите, като може да се използва и за основа преди нанасяне на лак.

Лак срещу пожълтели нокти

Ако решите да се справите с пожълтяване с помощта на лак, то разнообразието е огромно. Различните производители на продукти за грижа за ноктите и ръцете имат своите предложения, важно е да откриете подходящия за вас продукт.

 

Други състояния, провокиращи пожълтяване на ноктите

За да разгледаме всестранно темата за пожълтелите нокти, ще обърнем внимание и на няколко здравословни състояния, които водят до този специфичен проблем.

Синдром на жълтия нокът
пожълтели нокти
Пожълтелите нокти са един от белезите на синдрома на жълтия нокът!

Заболяването първичен лимфедем, познато още като синдром на жълтия нокът, се среща изключително рядко. Основните му изражения са, освен промяна в характерен жълт цвят на ноктите, още триада плеврални изливи и лимфедем. Често пациентите се оплакват и от хроничен синузит, хроничен бронхит и непреминаваща кашлица.

Най-често болестта се развива при пациенти на средна възраст, по-рядко при деца. Често се говори за вродена аномалия, предизвикваща състоянието, но то може да се дължи и на съвкупност от други заболявания.

Конкретна причина обаче така и не се посочва. Говори се единствено за дефекти в лимфните съдове и лимфопотока с функционален или анатомичен характер.

Нокътна дистрофия

Една от честите причини за появата на пожълтели нокти при бебета и малки деца е нокътната дистрофия.

Състоянието се определя като наличие на увредени или деформирани нокътни плочки. Причината може да е травма или специфично заболяване. Гъбичните инфекции са сред честите причинители на заболяването.

При малките пациенти се наблюдава най-често форма на нокътна дистрофия, засягаща нокътните плочки на пръстите на краката. Често освен характерното пожълтяване, ноктите страдат и от набраздяване, грапавост, хлътване на места, както и тотална загуба на блясък.

Специалистите не дават еднозначен отговор на въпроса какво провокира появата на нокътна дистрофия. Особено актуално е питането, когато става дума за малки деца и още повече на няколкомесечни бебета. Смята се, че сред възможните фактори са някои кожни заболявания, сред които екзема, псориазис, алопеция ареата. При някои пациенти се откриват белези за алергична реакция, а при други – заболяването се предава по наследство.

Успокоителното при най-малките е, че при по-голяма част от тях нокътната дистрофия се израства.

Онихомикоза

Нокътната дистрофия често се бърка (дори от дерматолози) с онихомикозата или казано иначе – гъбички по ноктите.

В повечето случаи пожълтяването на ноктите в резултат на гъбична инфекция поразява нокътните плочки на пръстите на кракта.

В началото болестта поразява само крайната част на нокътната плочка, като бавно, но прогресивно засяга целия нокът. От един нокът, възможно е разпространението и по други, като рядко се наблюдава обхващане на всичките 20 нокътни плочки.

Основните симптоми на онихомикозата са загубата на блясък, потъмняването и придобиването на жълтеникав или кафеникав цвят.

!!! Тютюнопушене

Въпреки че вече стана дума за тютюнопушенето като фактор за влошен външен вид на ноктите, ще споменем още веднъж и тук! Освен всички останали вреди, които нанася злоупотребата с цигари, тя вреди и на ноктите. Натрупването на големи дози никотин в организма води до появата на пожълтели нокти! Единственото „бягство” от този проблем е отказ от тютюмопушенето!

 

Бързи съвети за бърза грижа за ноктите

За финал ви предлагаме няколко общовалидни правила за красив маникюр и педикюр, които е добре да спазвате както при проблеми с оцветяване на нокътната плочка, така и за общо здраве и красиви ръце. Ето ги и тях:

  • Поне за 1 – 2 дни от седмицата забравете за лака. Нека ноктите ви „подишат”. По този начин ще си спестите необходимостта от избелващи процедури и ще си гарантирате красив маникюр;
  • Поддържайте ноктите си – чрез пилене, подрязване и оформяне на кожичките на ноктите си вие не само се грижите за външния им вид, но и за здравето им – насърчавате растежа и подобрявате здравината;
  • След всяко миене на ръцете е желателно да се използва специализиран продукт, предназначен за грижа за ръцете и ноктите. Най-малкото – хидратиращ крем, който ще възстанови влагата;
  • Приемайте храни или добавки, съдържащи витамин Е, калций и цинк. От тези полезни вещества в голяма степен зависи как ще изглеждат ръцете ви. Те са водещи за здравината на ноктите, за косата и красивата кожа!

Източници:

http://www.livestrong.com/article/151585-natural-ways-to-whiten-underneath-nails/

https://www.wikihow.com/Whiten-Nails

балсам с невен
Балсам с невен

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *