Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КОСТАРОКС / KOSTAROX

Съдържа еторикоксиб, безводен калциев хидрогенфосфат, микрокристална целулоза, повидон К29-32, магнезиев стеарат, кроскармелоза натрий, хипромелоза, лактоза монохидрат, оцветители

Предназначение

костароксТаблетките КОСТАРОКС са образец на нестероидно противовъзпалително средство с активна съставка еторикоксиб. Препоръчват се за намаляване на възпаление и болка при проблеми с мускулите и ставите. Участват в комплексни терапии при заболявания като ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, анкилозиращ спондилит.

Прилагането на този медикамент овладява болката и отока; подобрява двигателната активност, като неутрализира състоянията на скованост. Продуктът е подходящ за симптоматично краткосрочно лечение след дентални интервенции.

Как се приема

Приемът на КОСТАРОКС се препоръчва от лекар в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента. Таблетките в подходяща доза се приемат веднъж дневно – с или без храна. Приемът трябва да е по едно и също време; ако се вземе на гладно, медикаментът ще подейства по-бързо. Препоръчаната доза не може да се променя самоволно; ако е пропуснат един прием – медикаментът се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия редовен прием.

  • При остеоартрит стандартната доза е 30 мг дневно; по лекарска препоръка тя може да се повиши до 60 мг.
  • При ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит приемът е 60 мг веднъж дневно, или при необходимост до 90 мг на ден.
  • При подагра е допустима дневна доза от 120 мг, но за не повече от осем дни при състояния с много силна болка.
  • Срещу постоперативна болка при стоматологични интервенции – 90 мг дневно за не повече от три последователни дни.

При потребители в старческа възраст е необходимо наблюдение на кръвните показатели. Ако пациентът страда от чернодробно заболяване в лека степен, приемът на КОСТАРОКС се ограничава до 60 мг дневно, а при средно тежки състояния – до 30 мг.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на КОСТРОКС може да причини странични ефекти, за които пациентът следва да е предварително информиран. Необходима е спешна медицинска намеса при задушаване и болка в гърдите, отоци по глезените, пожълтяване на кожата и склерите, черни екскременти или кървене при изхождане, както и при типичните алергични реакции с обриви и отоци по лицето.

Най-честите странични ефекти са свързани със стомашни болки, замаяност и главоболие, повишаване на артериалното налягане и промени в сърдечния ритъм, киселини, запек или диария, гадене и повръщане, възпаления в различни зони на стомашно-чревния тракт. Има оплаквания от грипоподобни симптоми, слабост и умора. В по-редки случаи се получават отклонения в показателите на кръвната картина, промяна във вкусовете и апетита, зрителни смущения, световъртеж и звънтене в ушите, сънливост, кашлица, крампи, отклонения във водно-солевия баланс.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент е противопоказан при алергия към някоя от съставките, язва или кървене от чревния тракт, тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, при бременност и кърмене, при болест на Крон и улцерозен колит, при неконтролирана хипертония, сърдечни увреждания, при периферна артериална болест или преживян инсулт.

Продуктът не се използва за деца и подрастващи под 16 години.

Не се прилага при бременни и кърмачки. Счита се, че затруднява зачеването.

Рискови са пациентите със заболявания като диабет, хипертония,  увреждания на черния дроб и бъбреците, сърдечна недостатъчност и др. При всеки от тях и при потребители над 65 години прилагането на медикамента се анализира персонално, като се преценява възможният риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с някои медикаменти може да промени лекарствените въздействия, поради което съвместяването следва да бъде отказано или пациентът да бъде под постоянно лекарско наблюдение. Това се отнася за съчетаването с някои антибиотици, антикоагуланти, лекарства за потискане на имунната система след трансплантации, литий, лекарства за хипертоници, диуретици, лекарства при астма, противозачатъчни таблетки, хормонални препарати, други нестероидни противовъзпалителни.

_________

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за опаковка от 14 таблетки по 60 мг

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *