Начало / Здравословен живот / Любопитно / Яна Данаилова разби мита за млякото

20 супер продукта на по-ниска цена!

Яна Данаилова разби мита за млякото

Калций – същност – един от най-важните микроелементи, които са важни за развитието на организма от най-ранна възраст; жизнено необходими за бебетата и децата от раждането до 3-ата година. За да бъде добре усвоен от организма, калцият се нуждае от 16 подпомагащи го микроелемента като магнезий, витамин D и други.  Храни, които помагат да се набави калций в организма.

В поредицата „Моят живот“ на предаването „Всеки следобед с Криси“ на Канал 3 гостува Яна Данаилова – специалист по йога и хранене.

мляко калций

Водещата Криси и гостенката й обясняват защо  млякото не е главен източник на калций за организма

Калций е един от най-важните микроелементи, които са важни за развитието на организма от най-ранна възраст. През първата година от раждането децата търпят особено голяма динамика. Бебето се ражда средно около 3 до 4 кг, а когато навърши 1 годинка теглото му вече е тройно по-голямо. Точно в този период бебета се нуждаят особено много от калций. Тази тенденция се наблюдава и до 3-ата година, а след това нуждите от калций намаляват, но в никакъв случай не приключват.

Майчината кърма е изключително важна, защото е богата на калций. В кърмата всички жизнено важни микроелементи се намират в съвършена пропорция, обяснява Яна Данаилова.

За да бъде добре усвоен от организма, калцият се нуждае от 16 подпомагащи го микроелемента. Не може да се приема само калций и човек да смята, че по този начин си го е набавил.

 калций

Яна Данаилова дава полезни съвети за калция

Мит е, че калцият се набавя посредством прясното мляко. Хората сме единствените бозайници на планетата, които консумират мляко, което не е предназначено за тях. Животинското прясно мляко – от крава, от овца или от коза е предназначено за техните малки, но не и за хората. Съставът на кравето мляко коренно се различава от състава на човешкото мляко.

В стомаха на бебетата има специален ензим, който помага млякото от майката да бъде усвоено. Този ензим действа до 3-ата година. Благодарение на него калцият от кърмата се усвоява от бебето, а когато човек порасне, той не може да усвои калция от животинското прясно мляко, въпреки че го има.

Млякото, което купуваме от магазина е индустриално мляко. Освен, че по време на обработването част от калция и другите микроелементи са били унищожени, в същото време са добавени други елементи, които съвсем не са полезни – хормони, антибиотици, пестициди, с които храната на животните е била обогатена, а те са преминали и в млякото.

 калций

Яна Данаилова казва, че калций не се приема самостоятелно, а в комбинация с други микроелементи

В индустриалното мляко има протеин, наречен казеин, който е канцерогенен.   Казеинът предизвиква киселинност в организма. За да възстанови нормалния си баланс, тялото трябва да повиши своето pH. Така калцият от костите се извлича. Вместо човек да си набавя калций, консумирайки млечни продукти, той го губи.

Населението на страни, в които се наблюдава висока консумация на млечни продукти – сирена, кашкавали и други, имат най-висок процент на болни от остеопороза. В същото време в страните от Африка, в които консумацията на мляко и млечни продукти е минимална, населението не страда от остеопороза.

Набавяне на калций в организма става чрез високо алкална диета с пресни зеленчуци и плодове. За усвояването на калций е необходим магнезий. В природата този баланс съществува, но в млякото и млечните продукти е нарушен.

 калций

Яна Данаилова и Криси в студиото на Канал 3

Сусамът е храна, изключително богата на калций. Други полезни храни са фурми, броколи, аспержи, портокали, авокадо, бразилски орех, целина и други. Растителният протеин не е киселинен, затова не е опасен за човешкия организъм.

Ако плътността на костите е намаляла и човекът трябва да приема калций под формата на хранителна добавка, задължително  в нея трябва да има и витамин D. Витамин D подпомага усвояването на калция.

Оценете статията
Оценка 3.3 от 12 гласували
loading...

Отслабни с Хелкор - ад за мазнините! Виж как!

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*