ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Хитова: Ако сте бременна и имате котка, има риск от аборт или да се роди бебе с малформации

Правила, които трябва да спазват собствениците на домашни любимци. Рискове за здравето на децата и на възрастните. Гъбичните инфекции микроспория и трихофития. Филиноза – болест на котешките одрасквания. Спешна помощ при  одраскване от котки.

В поредицата Зона „Здраве“, на ТВ Стара Загора, гост на водещата Ваня Лозанова бе д-р Йорданка Хитова – ветеринар.

домашните любимци
Ваня Лозанова и нейния гост обсъждат болестите, които домашните любимци пренасят

Един от начините децата да бъдат възпитавани на любов и отговорност е, като имат домашни животни вкъщи, за които да се грижат. Наред с игрите и заниманията, удоволствието и добре прекараното свободно време, домашните любимци са голяма грижа и понякога застрашават човешкото здраве, колкото и да звучи пресилено за някои хора.

Д-р Хитова съветва семействата, че когато възнамеряват да си вземат котка или куче, първото нещо, което трябва да бъде направено, е то да бъде обезпаразитено. Това е важно както за самото животно, така и за здравето на цялото семейство.

На следващо място е поставянето на подходящи ваксини. Ветеринарят издава паспорт – лична книжка на домашния любимец. В него са описани всички процедури – обезпаразитяване, ваксинации, други болести и начин на лечение. Този паспорт е нагледно удостоверение, че домашният любимец има добър здравен статус.

 домашните любимци
Д-р Хитова е ветеринар и дава полезни съвети за всички, които имат или искат домашни любимци

На трето място са всички допълнителни екстри, от които домашните любимци се нуждаят в своето ежедневие. Д-р Хитова ги нарича „глезотийки“, но те също са важни за здравето и спокойствието на животните. Такива са домашната тоалетна за котките, играчките за зъби и пособията за острене на ноктите. Храната също е изключително важна, тъй като при животните редица заболявания се появяват поради неправилното хранене.

Домашните любимци крият рискове за здравето на стопаните си, свързани с тении и глисти. Тениите живеят в храносмилателния тракт, в мозъка и в белите дробове.

В последно време много деца заболяват от гъбичките микроспория и трихофития, алармира д-р Хитова, като при някои пациенти гъбичните инфекции приличат на лишеи. Най-често това се получава, когато домашният любимец е взет от улицата и въпреки, че е добре изкъпан и с прекрасен външен вид, спорите на гъбите живеят по козината на животното и така се пренася заразата.

 домашните любимци
Д-р Хитова и Ваня Лозанова в студиото на ТВ Стара Загора

Към подобен тип зарази най-уязвими си остават децата и възрастните заради ниския имунитет. Когато паразитите в козината на домашните животни са в нормални стойности, те не са опасни, но когато са се размножили в пъти, тогава здравето на стопаните е застрашено и затова е важно болните животни да бъдат лекувани.

Друго паразитно заболяване, което се предава от котките на хората, е токсоплазмозата. То е особено опасно най-вече за бременните и плода, който износват. Жената може да направи спонтанен аборт или бебето да се роди с генетични малформации, като дори да се роди нормално, в последствие съществува голям риск да се развият здравословни проблеми с белите му дробове. 

Филинозата е позната като болест на котешките одрасквания. Ноктите при котките не са като при кучетата да са отвън, а са прибрани вътре в лапите, което ги прави трудни за почистване и хигиена. Поради тази причина, под ноктите на котките се събират изключително много бактерии и микроорганизми, които при одраскване на човека, проникват на дълбоко в кожата и ако той има слаб имутитет може да се разболее от филиноза.

Д-р Хитова съветва да се използва йод като първа помощ, ако бъдете одраскани от котка. Йодът е отлично антисептично, противовъзпалително и противогъбично средство. Не случайно преди операции тялото на пациентите се маже с йод, там където предстои да бъдат направени разрезите. Ако въпреки използването на йода, ръката на пациента се подуе, тогава трябва да се направи компрес с риванол и да се постави ваксина против тетанус.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *