Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сали Пачолок: Често пъти бъркат симптомите за дефицит на B12 с тези за аутизъм

Витамин В12 – същност и необходимост за организма. Витамин В12 е водно разтворим и се намира само в животинските продукти – важен за кръвта, за мозъка, за нервната и за кръвоносната система. Дефицит на витамин В12 – метаболитно заболяване, подобно на диабета. Нарича се още пернициозна анемия – автоимунно заболяване, причинено от различни фактори. Може да се появи при вегани, при хора, които страдат от болест на Крон. Ако в едно семейство има пациент с автоимунна пернициозна анемия, останалите членове на семейството задължително трябва да се изследват, защото са уязвими. Дефицит на витамин В12 довежда до нарушени функции на органи и системи – причинява неврологични и психични проблеми. Вегетарианци и вегани имат ниско ниво на витамин В12 – трябва да попълват дефицита, както и да приемат още цинк и желязо. Бременни и кърмещи жени вегетарианци и вегани – излагат своите деца на риск да се родят с дефицит на витамин В12 – могат да развият анемия, да получат умствено изоставяне и слабо физическо израстване. Видимите неврологични признаци при дефицит на витамин В12: гъделичкане под кожата; изтръпване на пръстите на ръцете и на краката; загуба на равновесие; проблеми с мозъка и с нервите; загуба на памет, безпокойство и деменция. Набавяне на витамин В12 – чрез инжекции, таблетки, хранителни добавки, назално – чрез спрей се впръсква в носа.

Пред репортер на „Списание Осем“ Сали Пачолок дава изключително важна и полезна информация за ползите от витамин В12 и пораженията, които причинява дефицитът на витамин В12. Сали е автор на бестселъра „А дали не е В12?“

дефицит на витамин В12
Сали Пачолок обяснява какви сериозни здравословни проблеми причинява  дефицитът на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 причинява неврологични и психични проблеми. Витаминът е важен за кръвта, за мозъка, за нервната и за кръвоносната система. Дефицитът витамин В12 е метаболитно заболяване, подобно на диабета. Може да предизвика различни реакции в организма. За съжаление много лекари пропускат да проверят своите пациенти за дефицит на витамин В12 и затова често се поставя грешна диагноза на пациентите. Това може да осакати един пациент или да причини неговата смърт.

Списъкът с болестите, причинени от дефицит на витамин В12 е дълъг. Това заболяване е познато още като пернициозна анемия. Това е една смъртоносна анемия. Тя се проявява много по-рано от анемията, причинена от липсата на достатъчно червени кръвни телца – нисък хемоглобин.

Пернициозната анемия е автоимунно заболяване и е причинено от различни фактори. Може да се появи при вегани, при хора, които страдат от болест на Крон. Ако в едно семейство има пациент с автоимунна пернициозна анемия, останалите членове на семейството задължително трябва да се изследват, защото са уязвими.

Витамин В12 се намира само в животинските продукти. Хората, които са се обрекли на вегетарианство или веганство, могат да си навлекат сериозни здравословни проблеми. Задължително трябва да приемат В12 като добавка, наред с желязо и цинк. Жена вегетарианец или веган, която не приема добавки с витамин В12 и забременее, плодът ще изтегли и малките количества, с които нейното тяло разполага, за да израсне здрав. Още по-сериозният проблем се появява, когато майката започне да кърми. Тя вече няма запаси от В12 и не може да го предаде на бебето чрез кърмата. Този витамин е изключително важен за растежа на бебето през първите няколко месеца за развитието на мозъка. Без витамин В12 бебето може да израсне с интелектуални затруднения.

дефицит на витамин В12
Книгата на Сали Пачолок, в която е описано какви проблеми създава дефицитът на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 се усеща при малките деца чрез забавяне в развитието или рязка промяна в поведението, могат да се появят тикове и гърчове. В зависимост от продължителността на дефицит от витамин В12, в определен момент може да се окаже, че е станало твърде късно.  Колкото по-късно се открие дефицитът от В12, толкова вероятността последствията да са необратими са по-големи. По тази причина бременните жени задължително трябва да бъдат изследвани за дефицит от витамин В12 още по време на самата бременност.

Симптомите от дефицит на витамин В12 и тези на аутизъм се наблюдава голямо препокриване. За съжаление в 20 до 25% от децата е била поставена грешна диагноза. Детето страда от дефицит на витамин В12, а е било определено като аутист.

Витамин В12 може да се приема превантивно. Той е водноразтворим витамин и не може да се предозира. Ако няма емоционални, ментални или депресивни проблеми, всеки човек може от време на време да приема витамин В12. Има таблетки, които се поставят под езика и те се разтварят, а също и спрейове, с които се впръсква в носа.

Видимите неврологични признаци са: гъделичкане под кожата; изтръпване на пръстите на ръцете и на краката; загуба на равновесие; по-възрастните дори припадат; проблеми с мозъка и с нервите, включително загуба на памет; безпокойство и деменция.

Най-добрият начин за подсилване на организма с витамин В12 са инжекциите. След тях идват таблетките. Таблетките са достатъчни при повечето пациенти. По-важното е да се разбере защо се е стигнало до дефицит на витамин В12. Сали Пачолок съветва да не се предприема лечение преди да са направени тестове за дефицит на витамин В12. Възможно е изброените по-горе симптоми да се дължат на други причини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *