ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФЕЛОХЕКСАЛ / FELOHEXAL

Съдържа фелодипин, микрокристална целулоза, хипромелоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, макрогол 4000, натриев додецил сулфат, оцветители

Предназначение

фелохексалПриемът на ФЕЛОХЕКСАЛ понижава високото артериално налягане; продуктът е от типа калциеви антагонисти със съдоразширяващо действие. Препоръчва се като част от комплексното лечение на есенциална хипертония.

Как се приема

ФЕЛОХЕКСАЛ е продукт, прилаган по лекарска препоръка. Дозите и продължителността на приема се определят в зависимост от прогресията на заболяването и общото здравословно състояние на пациента.

Таблетките ФЕЛОХЕКСАЛ са с удължено освобождаване и се приемат веднъж дневно, сутрин. Стартовата доза е една таблетка от 5 мг; впоследствие по преценка на лекуващия тя може да бъде удвоена. Корекции в дневните дози могат да се правят през интервали от по две седмици. Пределно допустимата дневна доза от този продукт е 10 мг.

Пациенти в напреднала възраст започват терапията си с дневна доза от 2.5 мг и състоянието им се следи отблизо. За пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания също се прилагат редуцирани дози, а ако заболяването е в тежка форма медикаментът не се използва.

Ако е пропуснат редовен прием, лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващата доза. Не се допуска удвояване на приеманото количество с идея за компенсиране на пропуснатото. При неволно предозиране е възможно да настъпи силно понижаване на кръвното налягане; такова състояние изисква медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Често проявяван страничен ефект при терапия с този медикамент е появата на отоци и пристъпи на ангина пекторис. Съобщавано е също замайване в резултат от спад на кръвното, умора, сърцебиене, загуба на съзнание или синкоп,1 затруднено дишане, ускоряване на пулса, тремор, болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане, разстройство или запек, сърбеж и копривна треска, проблеми с уринирането – задържане на урина, фоточувствителност, възпаление на венците.

Значително по-рядко се констатират съдови възпаления, отклонения във функциите на черния дроб, оток на лицето, повишена температура, инфаркт, смущения в менструалния цикъл, отслабване на либидото и др.

Кога НЕ ТРЯБВА да се употребява

ФЕЛОХЕКСАЛ не трябва да се приема при алергия към някоя от съставките, при сърдечни патологии, след инфаркт или инсулт, при сърдечна недостатъчност, както и при бъбречна и чернодробна недостатъчност и пр.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се прилага при деца под 12 години.

Приемът на това лекарство може да повлияе върху вниманието и концентрацията, затова не се препоръчва шофиране и работа с тежки машини, докато пациентът е под въздействието му.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с ФЕЛОХЕКСАЛ може да изключи приложението на някои други лекарства, промяна в дозировките или режима на прием поради установени лекарствени взаимодействия. При някои от тях настъпва усилване или отслабване на терапевтичните ефекти, или страничните ефекти се проявяват в опасна степен. Лекуващият преценява съвместяването с продукти като ензими за регулиране на стомашната секреция, медикаменти против бактериални инфекции, лекарства за потискане на имунната система при трансплантации, при терапия на ХИВ-позитивни, при гъбични инфекции, барбитурати и други продукти за лечение на епилептични припадъци.

ФЕЛОХЕКСАЛ не може да се приема едновременно с продукти, съдържащи жълт кантарион, както и плод или сок от грейпфрут.

__

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *