Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Столетникът Христо Савов взриви ефира: Жив съм заради тази домашна рецепта! Ако щете вярвайте, но я опитайте

Дълголетие – възможност да се доживее до 100 години в България – личната история на столетника Христо Савов. Начин на живот – от ранно детство е сред природата, на слънце и на въздух. Активното движение развива мускулите, костите стават здрави. Слънцето набавя витамин D, необходим за здрави кости и здрава кожа. Начин на хранене – предимно вегитарианска храна – качамак, домашен ръжен хляб, просеник, плодове и зеленчуци. Леки меса – риба, ярешко,  заешко и пилешко. Храната се приготвя с мас. Орехови ядки – полезни за паметта. Моркови за здрави очи и добро зрение. Овесени ядки, които са полезни за силна имунна система. Прясно мляко на закуска. Хранителен режим – без преяждане и препиване. Алкохол – по 40 грама (милилитра) домашна ракия на обяд, за да не се слепват кръвоносните съдове и 1 чаша червено вино. На вечеря пие по 1 чаша червено вино. Христо Савов съхранил своя панкреас и се предпазил от диабет, благодарение редовната консумация на качамак.

В поредицата „Здраве от природата“ по ТВ Евроком, проф. Христо Мермерски покани на гости столетника Христо Савов.  Двамата с проф. Мермерски се опитват да открият коя е формулата за дълголетие и доживяване до 100 и повече години.

Проф. Мермерски
Проф. Мермерски покани столетник в авторското си предаване, за да ни научи как да доживеем до преклонна възраст

Столетникът бай Христо споделя, че още на 2 годинки го завели на полето, където неговите родители жънели. Така от малък бил изложен на слънце и на въздух. Докато тичал и си играел, неговите кости и мускули укрепвали в естествена среда.

Когато станал на 6 годинки, неговите родители го изпращали сам да пасе 2 крави и 2 телета. Всеки ден изминавал по 7 км в едната посока и после още 7 обратно към дома.  Отново през деня седял сред природата, на слънце и на чист въздух. Естествената среда помогнала да продължи да израства като развива силни кости и мускули. Слънцето набавя витамин D, който е изключително важен за човешкия организъм.

От малък бай Христо е научен да се храни с качамак. Той продължава да го консумира и днес. Преди години прочел в здравен вестник, че панкреасът се влияе много добре от приема на качамак. Проф. Мермерски допълва, че в него се съдържат незаменими аминокиселини, без които нашият организъм не може.

 панкреас
Христо Савов от малък яде качамак, благодарение на когото е съхранил здрав своя  панкреас

Христо Савов казва, че панкреасът излъчва 3 вида сок. Панкреасът не се подменя (не подлежи на трансплантация) – черен дроб може, бял дроб може, други органи също, но панкреасът не. Проф. Мермерски допълва, че панкреасът тежи едва 16 до 17 грама. Нарича се още задстомашна жлеза.

Друга полезна храна е просеник – прави се смес от царевично брашно и сирене, кисело мляко, яйца и олио. Сипва се в тавичка и се пече около 20 минути. Става на вид като мързелива баница или като питка. Семейството сеело ръж и от него приготвяли много вкусен ръжен хляб.

Столетникът използва още орехови ядки, които помагат на човек да съхрани добра памет. То припомня, че начина по който са набръчкани ореховите ядки, така е набразден и човешкият мозък. Той яде моркови, които помагат на доброто зрение. Бай Христо казва, че когато срежем един морков, неговата сърцевина прилича на око.

Той се храни също така с овесени ядки, които са полезни за имунната система. И Христо Савов знае, че без здрава имунна система човек не може да живее дълги години. Пие прясно мляко на закуска.

През цялото си съществуване столетникът Христо Савов е водил умерен начин на живот – без излишно преяждане и препиване. Докато учил в гимназията на съседното село Славяново, той си готвел сам, защото нямал средства да купува готова храна. От дома си вземал мас, картофи, всички останали продукти, които произвеждат неговите родители.

панкреас
Проф. Мермерски и Христо Савов в студиото на Евроком

В миналото всички храни са били пържени със свинска мас. Проф. Мермерски коментира, че модерната медицина днес отрича маста, защото ускорява атеросклерозата и повишава виното на холистерол. Но в същото време проф. Мермерски и Христо Савов, въпреки че са яли мас, не са се разболели от тези заболявания.

Но през целия си живот се е хранил повече с вегетарианска храна. Не се е ял свинско месо, но за сметка на това използвал риба, месо от ярета, зайци, пилешко месо. Това са леки меса. И днес продължава да живее по този начин.

По отношение на алкохола, Христо Савов прочел във вестник с медицински съвети, че 40 грама алкохол дневно помага на кръвоносните съдове да не се слепват.  Затова другата тайна на дълголетието на Христо Савов е домашната ракия. Всеки обед по 40 грама ракия и 1 чаша хубаво вино. Вечер само 1 чаша червено вино. Така е правил в миналото, така продължава да спазва тази традиция и днес.

Единственият здравословен проблем на столетника Христо Савов е ниското кръвно. Пие дори кафе, но не може да го вдига – то е 117/60. Преди години след грип направил пневмония. Други заболявания не е имал през живота си.

Не пропускайте видеото на ТВ Евроком, за да се запознаете със столетника Христо Савов, един изключително интересен събеседник на проф. Мермерски.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *