ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Танкова: Лекуваме диабет с нов вид медикаменти, които не позволяват на пациентите да напълняват

Диабет. Необходимост от редовна профилактика – развитието на диабет не е свързано с болка – пациентите научават, че са развили диабет, когато започнат да се проявяват усложненията. Усложнения при диабет – проблеми с очите и рязка загуба на зрението, проблеми с бъбреците, сърдечно-съдови проблеми. Рискови групи пациенти – в чиито семейства има или е имало болни от диабет; хората с наднормено тегло и затлъстяване, със сърдечно-съдови заболявания, повишено количество мазнини  в кръвта. Финландски въпросници за диабет – прилагат се вече и у нас. Лечение на болни от диабет деца – задължително помощ от психолог, социален работник и диетолог. Революция в лечението на диабет – бързи инсулинови помпи, нови генно-модифицирани препарати. Връзка между новите методи за лечение на диабета и продължителността на живота – революционни са най-новите медикаменти, които имат широкоспектърно действие – понижават кръвната захар, не позволяват тя да пада под определени граници, не позволяват на пациентите да повишават своята телесна маса. Такива медикаменти се използват и в България.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова  покани ендокринолога проф. Цветелина Танкова. Д-р Щонова взе ексклузивно интервю от проф. Лешек Чуприкян от Полша, който е на посещение в България по повод поканата на проф. Цветелина Танкова.  Проф. Чуприкян и проф. Танкова организират международно обучение, свързано с диабета. На него присъстват рекорден брой участници от всички континенти.
 диабет
Д-р Щонова поставя въпроса диабет пред зрителите на БТВ

Диабетът продължава да бъде невидима заплаха за цялото човечество. Световните статистики сочат, че с всяка година броят на заболелите ще се повишава прогресивно.

Диабетът е невидима заплаха, понеже често пъти пациентите го развиват, но не подозират за него. Нивата на кръвната захар са станали твърде високи, но хората не изпитват болка. Отивайки на изследвания по друг повод, става ясно, че те са болни и от диабет. Много често причината пациентите да потърсят лекар са последващите усложнения от диабет, които са свързани и с физическа болка – намалено зрение, сърдечно-съдови проблеми, проблеми с бъбреците.  Човек може да развива диабет в продължение на 10 и повече години, но да не го усеща, коментира проф. Танкова.
Проф. Танкова алармира, че колкото по-рано един човек открие, че вдига кръвната захар и вземе мерки, толкова по-лесно това положение ще бъде овладяно и няма да се стигне до инсулино зависим диабет. Хората не трябва да се отнасят безотговорно към своето здраве, защото усложненията са прекалено тежки.
диабет
Проф. Танкова обяснява за напредъка в лечението на диабет

Особено внимание трябва да обърнат рисковите групи. Това са хора, в чиито семейства е имало или има болни от диабет; хора с наднормено тегло; пациенти с високо кръвно налягане; с повишено количество мазнини в кръвта (липидите).

Във Финландия се използва специален въпросник с 8 въпроса за оценка здравния статус на един човек. Този въпросник вече се прилага и в България. Той може да бъде намерен при общопрактикуващите – личните лекари. На база на получените резултати се правят съответните изследвания. Един от въпросите е дали човекът има родственик с диабет. Друг въпрос – дали е хипертоник и дали приема някакви медикаменти. Трети въпрос – дали има наднормено тегло, или не.
В лечението на диабет много важно е присъствието на психолози, които помагат на пациентите първо да привикнат с това заболяване, да го приемат и да се научат да живеят с него. След това да започнат да правят различни дейности, за подобряване на здравословното си състояние. Освен това са необходими грижите на диетолози и на социални работници. Социалните работници са неизменна част в процеса на болестта при децата.
диабет
Проф. Чуприкян изнася лекции за лечението на диабет в София по покана на проф. Танкова

През последните 10 години настава истинска революция при лечението му. Постоянно се произвеждат нови генно-модифицирани препарати, нови бързи инсулинови помпи, има и препарати, които помагат на пациентите да не изпитват хроничен глад, да се хранят само в определени часове, както го правят здравите хора. Лечението протича с помощта на таблетки, на инсулин или на други препарати.

Някои от приеманите препарати могат до такава степен да понижат нивото на захарта в организма, че пациентът да изпадне в състояние на хипогликемия. Тя е толкова опасна, колкото и високата захар.

Революционни са най-новите медикаменти, които имат широкоспектърно действие – понижават кръвната захар, не позволяват тя да пада под определени граници, не позволяват на пациентите да повишават своята телесна маса. Такива медикаменти се използват и в България.

Не пропускайте видеото на БТВ и разговора на д-р Щонова с проф. Танкова и с проф. Чуприкян.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *