ДУКСЕТ / DUXET

Съдържа дулоксетин, хидроксипропилметил целулоза, захароза, талк, триетилов цитрат, амониев хидроксид, титанов диоксид, хипромелоза, оцветители

Предназначение

дуксетДУКСЕТ е медикамент, с който се повлияват стойностите на серотонин и норадреналин в нервната система. Прилага се при депресии, генерализирани тревожни разстройства, при диагностицирана диабетна невропатия. Приемът на това лекарство предвижда натрупване, преди да се почувства положителна промяна. Обикновено стартовият период продължава две седмици, а трайно подобрение може да се констатира след две до четири седмици.

Как се приема

ДУКСЕТ се взема по лекарска препоръка и терапията с продукта се контролира от лекар. Дневната доза се приема наведнъж, с чаша вода, по едно и също време. Нейният размер зависи от диагнозата и общото състояние на пациента. Първоначално определената доза може да се коригира; обикновено се започва с капсула от 30 мг, но при необходимост може да се достигне до 120. Пациентът не бива да прави самоволни корекции на дозата или да прекъсва терапията си без консултация с лекуващия. При неволно предозиране е наложителна незабавна консултация с лекар.

При диабетна невропатия и депресия най-често се определя дневна доза от 60 мг; при генерализирано тревожно разстройство обикновено се дава дневна доза от 30 мг, която впоследствие се коригира до необходимата – но не повече от 120 мг дневно. Според потребностите на пациента се избира вариант с капсули от 30 или от 60 мг.

При първоначален прием са възможни преходни смущения като умора, слабост, смущения на съня от различен характер, тремор, главоболие, замайване и пр. Ако тези симптоми са трайни или се усилват, направете консултация с лекуващия.

Ако пропуснете прием, вземете лекарството веднага щом това е възможно. Не го правете, ако е близо времето на следващия прием; не компенсирайте пропуснатото с двоен прием.

Спирането на приема става по лекарска препоръка, с постепенно намаляване на приеманата доза. Обикновено за това са необходими две седмици.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ДУКСЕТ може да причини първоначално – често, сънливост и главоболие, гадене, пресъхване на устата. Други често съобщавани смущения са разстройства на съня, смущения на зрението и слуха от различен тип, повишаване на артериалното налягане, смущения в храносмилането – газове, болки в стомаха и корема, гадене и повръщане, диария или запек.

Има информация и за мускулни болки и спазми, засилено изпотяване, припадъци, болезнено уриниране, еректилна дисфункция.

При възрастни пациенти е възможна загуба на тегло. Ако препаратът се използва за деца и подрастващи под 16-годишна възраст, при терапии над 6 месеца може да се получи увеличаване на теглото.

В по-редки случаи се наблюдават промени от типа на нервност, раздразнителност, неволни мускулни съкращения и потрепвания, кръвоизливи от различно естество, чернодробно възпаление, разстройство на месечния цикъл, мисли за самоубийство. При някои пациенти страничните ефекти са тежки и следва да се разпознаят колкото може по-рано: става дума за тежки алергични реакции с оток на лицето и гърлото и затруднено дишане, промени в електролитния баланс, обезводняване, разстроена функция на щитовидната жлеза, мании и халюцинации, безпричинен гняв, глаукома, спазми на челюстните мускули, чернодробна недостатъчност и др.

Кога НЕ БИВА да се приема

ДУКСЕТ не се прилага при алергия към една или повече съставки на продукта.

Медикаментът е противопоказан при тежки чернодробни или бъбречни увреждания.

Рискови са пациентите, които страдат от биполярно разстройство, имали са манийни състояния, гърчове, страдат от глаукома, склонни са към кръвоизливи, приемат други медикаменти срещу депресия или продукти с жълт кантарион. При тях е задължителна предварителна оценка на риска и формула за безопасно съчетаване с ДУКСЕТ-терапията.

ДУКСЕТ не трябва да се употребява за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Ако все пак това се предприеме, пациентът трябва да бъде наблюдаван стриктно заради повишен риск от суицид.

Не се препоръчва прием на този медикамент по време на бременност заради повишен риск от белодробни и нервни смущения у бъдещото бебе. ДУКСЕТ не се използва по време на кърмене.

Ако приема на лекарството засяга способността за концентрация, предизвиква зрителни и слухови смущения, виене на свят, повишаване на кръвното налягане и пр., по време на лечението не трябва да се шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

Въвеждането на ДУКСЕТ изисква точна оценка на възможните съвместявания с други лекарства, като се предвижда възможната промяна в терапевтичния ефект или проявата на странични ефекти в засилена форма. Ако е необходимо се спират някои медикаменти или се прави замяна, разреждане на приемите и пр.

Специално внимание изискват потенциалните комбинации на ДУКСЕТ с МАО-инхибитори, седативи, лекарства за повишаване нивото на серотонина, антикоагуланти и антиагреганти.

_

Усреднена цена в аптеките – 26 лв за опаковка от 28 капсули по 30 мг, или 45 лв за 28х60 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.