Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Деянов: Диарията е първият симптом за синдром на Райтер (реактивен артрит)

Синдром на Райтер – реактивен артрит. Причини за появата на синдром на Райтер – инфекция от хламидий. Хора, които страдат от заболяването – в миналото мъжете, а днес и жените. Начин на протичане на заболяването – започва с диария; след като отшуми се появява артрит по ставите на краката предимно, но може и по ставите на ръцете, придружен с болки по гръбначния стълб и кръста. Появява се уретрит и двустранен конюнктивит, придружен със сълзене. По тялото се появяват обриви, включително и по ходилата. Лечение – прием на антибиотици, които трябва да изчистят организма от хламидия трахоматис. Продължителност на лечението – до 3 месеца.

В поредицата Академия „Здравословно“, по Телевизия СКАТ, проф. Деянов представя заболяването синдром на Райтер.

 синдром на Райтер
Проф. Деянов обяснява, че лечението при синдром на Райтер се извършва само с антибиотици,които трябва да изчистят хламидиалната инфекция

Синдром на Райтер, наречен още реактивен артрит, е хронична и дълго продължаваща форма на артрит, която притежава следните 3 особености: възпаление на ставите – артрит (появява се от 1 до 3 седмици след прекарана пикочо-полова инфекция или чревна инфекция; възпаление на очите – най-често се засяга  лигавицата на окото (конюнктива), а възпалението е конюнктивит;  възпаление на храносмилателната, пикочната или половата система – уретрит.

Артритът е предимно в долните крайници – в коленните стави, в глезенните стави и в пръстите на краката. В миналото страдали от синдром на Райтер предимно мъжете, но в последните години се появява много по-често и при жените.

Най-чест причинител на синдром на Райтер се приема, че е хламидия трахоматис. Това е една хламидиална инфекция, при която хламидията заема едно междинно място между бактериите и вирусите.

Често пъти синдром на Райтер може да започне с диария. След като диарията отшуми, тогава се появява артрит. Предимно по ставите на краката, но не е изключено да се появи и по ръцете – китки, лакти, пръстите на ръцете. Също така има болка по гръбнака и на кръста. Засегнатите стави отичат, болят и излъчват топлина. Понякога са и леко зачервени. Появяват се петна, обриви и рани по стъпалата на краката. Сутрин болните изпитват скованост, но тази скованост е по-слаба, отколкото при страдащите от ревматоиден артрит.

Втората проява е уретрит. Ако появилият се уретрит е слаб, болният няма да обърне внимание. Уретритът ще отшуми, но ще останат само болките по ставите на палците на ръцете. Уретритът е само симптом, а болките в ставите са същинското заболяване.

Третият симптом е двустранният конюнктивит. Той почти винаги се появява. За разлика от други заболявания, двустранният конюнктивит при синдром на Райтер предизвиква сълзене.

Лечение – понеже причинител на синдром на Райтер е хламидий, лечението се извършва посредством антибиотици. Приемът на антибиотици зависи от степента на заболяване. Може да се наложи по-кратък прием, но може и по-дълъг – до 3 месеца, за да може човекът да се изчисти напълно от инфекцията.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *