ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Кьосев: Д-р Кьосев: Плоското стъпало, в детска възраст, причинява гръбначни изкривявания

Гръбнак – същност. Гръбначни изкривявания при децата – видове – сколиоза, кифоза и лордоза. Причини за появата на гръбначни изкривявания при децата – плоскостъпие, неправилната поза на седене в детската градина; огромните и тежки чанти, с които ходят на училище; неправилната поза при седене на чина; неправилната поза, в която седят вкъщи на масата, докато се хранят и докато учат уроците си; застоял начин на живот и обездвижване на гръбначния стълб. Начини за предотвратяване на гръбначните изкривявания – движение, правилна стойка при седене, спазване изискванията за големина и тегло на ученическата чанта, спазване на изискванията за ученическото бюро. Лечение на гръбначните изкривявания – съзнателно контролиране на стойката, подходяща физиотерапия и рехабилитация под вещото ръководство на специалисти.

В поредицата „Първите седем“ на  mu-vi.tv (Телевизия на МУ – Варна) гостува д-р Христо Кьосев, който дава полезни съвети в борбата с гръбначни изкривявания при децата.

гръбначен стълб
Д-р Кьосев обяснява как децата да се предпазят от изкривявания на техния гръбначен стълб

Гръбначните изкривявания са важен не само здравословен, но и социален проблем. Още от ученическа възраст децата прекарват около 90% от своето време седнали и почти неподвижни. Тази тенденция е свързана с ученето вкъщи и след това с работата и с работното място. Не е малък процентът на децата в училище, които имат неправилна стойка и деформации на гръбначния стълб.

Гръбнакът е сложна структура, която осъществява връзка между черепа, кръстовата кост, ребрата и гръбначните прешлени. Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, разделени в различни групи. През целия гръбнак преминават безброй нервни импулси. Гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на опорно-двигателната система.

Без значение, че гръбначният стълб е важна част от скелета, той е лесно податлив на деформации и на травми. Съществуват 3 основни вида гръбначни изкривявания – сколиоза, кифоза и лордоза.

 гръбначен стълб
Сколиоза е най-често срещаното изкривяване на  гръбначния стълб

При сколиоза се наблюдава изкривяване на гръбначния стълб встрани – вляво или вдясно. Това е най-сериозното заболяване на гръбнака сред трите вида изкривявания. Появата на сколиоза води след себе  си до появата на вторични изкривявания, които са следствие опитите на тялото да стабилизира стойката си. Това означава, че главата и тазът се накланят в посока, противоположна на гръбнака, за да се получи баланс. Лечението на сколиоза се извършва посредством физиотерапия, правилна стойка и плуване.

Кифоза е деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част. Това води до появата на гърбица, а също така до скъсяване дължината на стълба.

Лордоза се характеризира с изкривяване на гръбнака в областта на таза. При сядане се усеща болка и дискомфорт. Визуално се различава посредством изпъкване на корема. Най-честата причина за нейната поява са слабата мускулатура и неправилната поза.

Плоскостъпие  или по-известно като плоско стъпало е един от проблемите, който довежда и до различни гръбначни изкривявания, защото се нарушава  статиката на краката и се видоизменя стойката. Освен това хората с плоскостъпие на по-зряла възраст започват да изпитват дискомфорт и имат болки в краката.

гръбначен стълб
Кифоза на гръбначния стълб довежда до образуване на гърбица

Д-р Кьосев обяснява, че във Врана, по инициатива на Общината, за 9-ти път стартират 2 програми. Едната е за добър естетичен вид и за гръбначните изкривявания като социален проблем. Втората програма е насочена в борба с наднорменото тегло. През изминалите години, при работата с деца, с такива проблеми, постигнатите резултати са много добри. Тези две програми нямат аналог в страната, защото са напълно безплатни.

В програмата за добър естетичен вид и подобряване състоянието на гръбначния стълб на децата се провеждат занятия от 30 до 45 минути, всеки ден, в продължение на 15 дни. Занятията се провеждат под ръководството на рехабилитатори от МЦРСМ (Медицински център за рехабилитация и спортна медицина) – Варна.

Причини за появата на гръбначни изкривявания при децата – неправилната поза на седене в детската градина; огромните и тежки чанти, с които ходят на училище; неправилната поза при седене на чина; неправилната поза, в която седят вкъщи на масата, докато се хранят и докато учат уроците си.

Ученическата чанта не трябва да се носи в едната ръка или на едното рамо, защото причинява изкривявания. Когато се носи на гърба, тежестта се разпределя балансирано. Теглото на раницата не трябва да надвишава 10% от теглото на детето. Раницата трябва да има твърд гръб. Ширината на раницата не трябва да надвишава ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на раницата да не надвишава 30 до 40 см. Ремъците на раницата трябва да могат да се регулират. Това дава възможност да се отпускат или свиват, според това дали детето е облечено с дебело яке или с тънки дрехи.

Изисквания към ученическото бюро – разстоянието от горния плот на бюрото и очите на детето трябва да бъде от 35 до 40 см. Разстоянието от гърдите на детето до ръба на бюрото трябва да бъде колкото е ширината на една длан. Липсата на достатъчно светлина кара човек инстинктивно да се навежда напред, за да вижда по-добре. Това също е предпоставка за появата на гръбначни изкривявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *