Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Хадживели изтъква 5 симптома, които подсказват за появата на апендицит

Апендикс – филтрира лимфата от коремните органи. Апендицит – възпаление на апендикса. Причини за появата на апендицит – възпалението е предизвикано от бактерии, които са проникнали в червата и в самия апендикс; лимфогенна – бактериите проникват в червата и в апендикса през лимфните пътища;  хематогенна – бактериите достигат до апендикса посредством кръвта. Други причини за възпаление на апендиска са неговото запушване и слабият имунитет на пациента. Симптоми за появата на възпаление в апендикса – силна коремна болка, гадене и повръщане, висока температура, може да се появи запек или разстройство. Мануален преглед – чрез опипване и лек натиск. Лабораторни изследвания чрез вземане на кръв. Образна диагностика – ехографско изследване и компютърната томография.

Пред камерата на Медицински университет – Варна (mu-vi.tv) д-р Мехмед Хадживели обяснява кои са причините довеждащи до възпаление на апендикса.

 апендицит
Д-р Хадживели дава полезна информация за появата на апендицит

Апендикс е израстък към дебелото черво. Неговата дължина варира от 7 до 8 см. Той е част от имунната система на организма. Съдържа множество лимфни възли. Неговата роля е да филтрира лимфата от коремните органи. Апендицитът е състояние на възпаление на придатъка на сляпото черво – на апендикса.

Д-р Хадживели обяснява, че причините за появата на апендицит са няколко. На първо място възпалението е предизвикано от бактерии, които са проникнали в организма и по-точно в червата и в самия апендикс. На второ място причината е лимфогенна. Бактериите проникват в червата и в апендикса през лимфните пътища.  На трето място причината е хематогенна. На четвърто място бактериите достигат до апендикса посредством кръвта. И на пето място се числят други причини за възпаление на апендиска, за неговото запушване и слабия имунитет.

Според статистиката от апендицит страдат предимно млади хора – от 7-8 години при децата до 35-40-годишна възраст. Децата до 3-годишна възраст страдат рядко. Деца до 1-годишна възраст страдат поради възпаления в недоразвитата лимфна система. Апендицит може да се появи при възрастните хора – от 70 до 90-годишна възраст. При най-възрастните пациенти заболяването протича бурно и много по-бързо се достига до усложнения.

Симптоми за появата на възпаление в апендикса – на първо място се появява силна коремна болка. Тя започва около пъпа. Постепенно се измества надолу към десния долен коремен квадрант. На пациента му се гади и повръща. Човекът вдига температура от порядъка на 37,5 – 38 градуса. Може да се появи запек или пък разстройство.  Когато бъдат направени кръвни изследвания се вижда, че нивото на левкоцитите е завишено. Това показва, че се е появило възпаление в организма.

Когато човек усети такава болка и изпита цитираните симптоми, трябва да потърси лекар. Ще бъде прегледан от хирург. Мануалният преглед е чрез опипване и лек натиск. Той започва от област, в която липсва болка и продължава към мястото, което боли. При натиск и рязко отпускане пациентът реагира спонтанно на болката.

Клиничната диагностика се доказва след това с лабораторни изследвания и с образна диагностика. Образната диагностика включва няколко вида изследвания. Ехографското изследване показва дали апендиксът е разширен или стеснен. Компютърната томография дава още по-пълна картина. Апендицитът е остро възпалително заболяване, което изисква незабавна хирургическа намеса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *