Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Йорданов: Назална ендоскопия е модерен метод за диагностика на носната кухина

Нос и дишане. Затруднено носово дишане – повишена секреция от носа, намалено обоняние, главоболие, хъркане, гласът сутрин е променен и гъглив, дразнене и сухота в гърлото, възпаление на околоносните кухини. Лошото дишане и малкото количество кислород, който се поема през носа и стига до белите дробове, може да доведе до развитие на други заболявания. Кръвоснабдяването на носа е тясно свързано и с кръвоснабдяването на главата. Правилното дишане при високо кръвно активира назокардиалния рефлекс и назопулмоналният рефлекс. С капките за нос не трябва да се злоупотребява. Най-новите и модерни методи за лечение на полипи в носа – безкръвно нетравматично лечение на полипите в носа и назална дермопластика. Назална ендоскопия – диагностициране на носа и носната кухина с помощта на свръхмодерен ендоскоп.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани д-р Йорданов – специалист УНГ.

 назална ендоскопия
Д-р Неделя Щонова

Д-р Йорданов дава полезни съвети за всички хора, които имат проблеми с дишането и с носа.

Кислородът е изключително важен за съществуването на всеки индивид. Ние приемаме кислород от околната среда през носа, но трябва да го издишаме през устата. Когато хората имат затруднено носно дишане, те набавят кислород посредством устата. Дишането през носа дава защита на организма, докато при дишане през устата такава защита липсва. Без значение каква е температурата на въздуха, при вдишване този въздух се затопля и той достига до белите дробове при температура от 37 градуса, обяснява д-р Йорданов.

Белите дробове се нуждаят от определено количество въздух с кислород, за да бъдем здрави. Ако това количество въздух не е достатъчно, белите дробове могат да заболеят. Според последните медицински изследвания в Англия, високото кръвно се дължи и на проблеми с дишането. Липсата на достатъчно въздух и кислород довежда до повишаване на кръвното. Пациентите на Острова с високо кръвно са длъжни да бъдат прегледани и от специалист УНГ.

 назална ендоскопия
Д-р Йорданов обяснява какви проблеми се появяват в носната кухина

Правилното дишане при високо кръвно активира назокардиалния рефлекс и назопулмоналният рефлекс. Д-р Щонова дава следния пример от своята практика. При нея идва пациент с кръвно 160/100. Той започва да прави дълбоки вдишвания – по 6 в минута. След 15 минути неговото кръвно е 120/80. Това става възможно благодарение на тези два рефлекса по-горе.

Лошото дишане и малкото количество кислород, който се поема през носа до белите дробове, може да доведе до развитие на други заболявания. Хъркането е опасно състояние за организма, понеже натоварва белодробната и сърдечно-съдова система.

 назална ендоскопия
Д-р Щонова и д-р Йорданов в „Духът на здравето“

Кръвоснабдяването на носа е тясно свързано и с кръвоснабдяването на главата. Ако кръвта не циркулира правилно, човек получава главоболие, умора, липса на концентрация. Много често при възпалителни процеси лигавицата на носа се подува. Тя притиска нервите и по този начин също се получава главоболие.

С капките за нос не трябва да се злоупотребява и да не се използват повече от 7 дена. Ако в рамките на 7 дни носът не се отпуши и носното дишане не се нормализира, значи, че пациентът страда от друг проблем. В този случай трябва да се търси консултация със специалист.

Най-модерните методи за лечение са безкръвно нетравматично лечение на полипите в носа и назална дермопластика – взема се кожа, която се поставя като имплант и така полипите не рецидивират.

 назална ендоскопия
Д-р Йорданов показва как се извършва назална ендоскопия на Сашо Кадиев

Диагностицирането на носа и носната кухина – назална ендоскопия – се извършва с помощта на модерен ендоскоп. Този едноскоп се поставя в ноздрите на пациента и с негова помощ специалистът УНГ лесно прави оглед. Пациентът не изпитва никаква болка. Усещането не е неприятно. Д-р Йорданов прави демонстрация на живо със Сашо Кадиев.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото на Би Ти Ви със съветите на д-р Йорданов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *