ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Камуна и Весела Петрова дават 5 полезни съвета за грижа за кожата по време на менопауза

Кожа при жените. Промени на кожата по време на менопауза – намаленото количество естроген довежда до намалено производство на колаген и на еластин; кожата губи своята еластичност, свеж вид, блясък; намалена е протективната функция на клетките на кожата. Външни фактори, които влияят зле върху кожата по време на менопауза – вятър, замърсен въздух, горещ и сух или влажен въздух; въздух, който е запрашен или има тютюнев дим; рязката промяна в температурата и големите температурни амплитуди. Грижи за кожата в напреднала възраст – употреба на лосиони и кремове, богати на колаген, на киселини и на витамините А, Е, С; използване на фотопротективните кремове.  Набавяне на витамин D чрез подходящи храни и чрез слънцето. Специализирани процедури, провеждани от дерматолог.

В предаването „Пулс“ по Канал 3 гостуват Весела Петрова – нутриционист и д-р Бан Камуна – дерматолог. Заедно с водещата Гергана Добрева обсъждат как може да бъде съхранена красивата кожа при жените в менопауза.

кожата
Д-р Камуна казва от какви грижи има нужда кожата по време на менопауза

Весела Петрова е нутриционист –  експерт по здравословно хранене. Когато една жена навлезе в период на менопауза, в нейния организъм започват да се случват редица промени. Те дават отражение и върху нейната кожа.

Д-р Камуна обяснява, че остаряването на кожата се дължи на 3 фактора. Първият фактор е свързан с вътрешното остаряване. Когато кожата става по-зряла, функцията на клетките става по-слаба. Поради тази причина и космите стават по-бели.

Вторият тип фактори, които оказват негативно влияние върху кожата са свързани с околната среда – вятър, въздух – замърсен въздух, горещ и сух или влажен въздух. Въздух, който е запрашен или има тютюнев дим. Рязката промяна в температурата и големите температурни амплитуди.

Ултравиолетовите лъчи също оказват неблагоприятно влияние върху кожата. Фотостареенето на кожата се причинява не само от пряката слънчева светлина, но и от редовното посещение на солариум. Не е полезно за младите жени и за ученичките да правят изкуствен тен по този начин, а в периода около баловете тази мания се засилва изключително много.

кожата
Весела Петрова обяснява какви храни са полезни за кожата по време на менопауза

Когато една жена навлезе в период на менопауза, това означава, че функциите на яйчниците намалява, намалява производството на естроген. Липсата на естроген довежда до различни проблеми с костите, с мускулите и с кожата на жените. При кожата специално намалява производството на еластин и колаген. Те са отговорни за регенерация на кожата, за нейния здрав, свеж вид и еластичност. Кожата става по-тънка. Намалена е функцията на протективните клетки.

Весела Петрова обяснява, че при липса на естествени естрогени, те могат да бъдат заменени с храни, които съдържат естрогени – някои бобови култури, соя и зеленчуци. Соята в момента е един от продуктите с най-висока генна мудификация, затова тя не е добра за консумация в големи количества. Последствията могат да бъдат негативни – развитие на някои тумори.

Д-р Бан Камуна поставя важен въпрос: След като естрогенът в тялото не може да бъде произвеждан по естествен път, защо тогава жените не го приемат под формата на хапчета или на локални средства? Правени са такива опити, но се оказва, че привнесеният естроген отключва рак на гърдата и други онкологични заболявания.

кожата
В студиото на „Пулс“

Грижата за кожата по време на менопауза се състои в общи мерки и в конкретни процедури. Общите мерки са поддържане на кожата с помощта на лосиони и кремове, обогатени с колаген. Продукти, богати на киселини. Продуктите с витамин А, витамин С и витамин Е също са изключително полезни.  Тези витамини са антиоксиданти. Имат активен ефект върху еластичността, здравината и блясъка на кожата. Употребата на фотопротективните кремове също е изключително важна. Конкретните мерки са специализирани процедури, провеждани от дерматолог.

Весела Петрова добавя, че витамин D също е изключително необходим за костите и за кожата. Той се набавя чрез храни като риба, месо, гъби, яйца, хайвер.  Набавя се и чрез слънцето. Жените трябва да стоят изложени на слънце дневно поне 20 минути. Но не просто да бъдат под слънчевите лъчи, а меките части на тялото да бъдат открити, за да се напекат. Това са вътрешната част на ръцете и лицето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *