Проф. Гочева и д-р Джарвис разкриват какви са рисковете при предсърдно мъждене

Сърце и ритъмни нарушения на сърцето. Предсърдно мъждене на сърцето. Връзка между здравето на сърцето и рисковете от инсулти. Европейска академия за предпазване от инсулти във Виена. Инсулт. Употреба на ацетилсалицилова киселина (аспирин) като метод за разреждане на кръвта и предпазване от предсърдно мъждене – медицински доказано неефективен метод. Употреба на най-ново поколение антикоагуланти – помагат на кръвта да бъде разредена в нормалните граници, не позволяват да се образуват тромби и не крият риск за получаване на кръвоизлив в стомаха.

Д-р Щонова и гостенката й проф. Гочева коментират проблема за предсърдно мъждене, в поредицата „Духът на здравето“.

Д-р Щонова
Д-р Щонова се завърна от конгрес във Виена

Европейската академия за предпазване от инсулти се съвещава миналата седмица във Виена. Един от основните проблеми, обсъждан от водещите световни медици, е как да се пази здравето на сърцето, за да се предпазват пациентите от инсулти.

През 2016 г. повече от 50 000 българи са получили мозъчен инсулт. Най-честата причина за него е била предсърдно мъждене.  Проф. Гочева коментира, че пулсът е показател за наличие на предсърдно мъждене. Нормалният пулс е  между 60 и 90 удара в минута.

Д-р Сара Джарвис – водеща на здравно предаване по ВВС коментира, че за предсърдно мъждене говорим, когато се наблюдава прескачане на сърцето, световъртеж и болка в гръдната област. Приемът на антикоагуланти разрежда кръвта и тя тече по-лесно през кръвоносните съдове. Не се образуват тромби и емболи, но в същото време продължителният прием довежда до изтъняване стените на стомаха. Може да се получи язва или кръвоизлив в стомаха.

 предсърдно мъждене
Д-р Джарвис дава полезни съвети при предсърдно мъждене

Също така пациентите, които приемат антикоагуланти – лекарства за изтъняване на кръвта, могат да катастрофират, да паднат и да се наранят. При тях кръвозагубата може да бъде фатална. Затова медицината създаде неутрализиращо средство, което само в рамките на 1 минута спира кървенето.

Комуникацията лекар – пациент трябва да бъде постоянна. В противен случай много от оплакванията, които показват болестите в начален стадий, могат да хронифицират. Д-р Сара Джарвис държи да контактува с нейните пациенти и да обсъждат здравословните им проблеми.

Пресърдното мъждене е една форма на аритмия, която се различава от останалите прояви на сърдечна аритмия. Човек не умира от предсърдно мъждене. Смъртността при такива пациенти се дължи на други причини. Може да се развие предсърдна тромбоза. Този предсърден тромб може да се изстреля в мозъка и да причини исхемичен мозъчен инсулт.

 предсърдно мъждене
Проф. Гочева обяснява защо предсърдното мъждене може да причини инсулт

Предсърдното мъждене се открива най-лесно. На първо място по ритъма на пулса. Една електрокардиограма е достатъчна да  бъде поставена диагнозата. Може да се направи и холтер мониторинг.

Когато кръвта не се движи, тя е в застой и това може да доведе до образуването на тромби. Изследванията днес показват, че употребата на аспирин вече не е безопасна, защото не винаги е ефективна при разреждане на кръвта, а рисковете от кръвоизливи в стомаха са напълно възможни.

Съвременната медицина предлага модерни антикоагуланти, но те не трябва да бъдат в кутийката, а да се приемат. Всеки 5-ти инсулт в света е вследствие на предсърдно мъждене. Антикоагулацията за такива пациенти е абсолютно необходима. Преди ацетилсалициловата киселина се приемаше като единствена терапия за сърцето и при предсърдно мъждене. Днес тази терапия не се приема, защото не дава положителни резултати.

 предсърдно мъждене
Д-р Щонова и проф. Гочева в студиото на „Духът на здравето“

Има други сърдечно-съдови проблеми, при които приемът на аспирин е важен. Тази терапия все още не е изместена от други препарати. Обгрижването на сърцето става първо чрез поставянето на правилната диагноза навреме. Разговор с пациента – лекарят обяснява какви са възможностите да бъде предпазен от последващи усложнения.

Не пропускайте да изгледате видеото с разговора на д-р Щонова с проф. Гочева и д-р Сара Джарвис  от видеото на Би Ти Ви  ТУК  >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *