Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Иванова: Модерната медицина гарантира живот за недоносените бебета

Бебе – бременност, износване на плода и раждане. Недоносени бебета, бебета, родени според термина, преносени бебета.  Недоносени бебета – причини за тяхната ранна поява. Признаци, че едно бебе е недоносено – родено е под 2500 грама и преди 37-та гестационна седмица. Недоразвити органи като бял дроб, очи и други. Най-голям риск за недоносените бебета е хипоксията.  Поставяне в кувьоз. Подаване на кислород и поддържане на подходяща температура с помощта на компютър при свръх модерните кувьози. Минимализиране на рисковете – родилка с проблемни бели дробове подлежи на кортикостероидна терапия. Недоносените бебета, родени след такава профилактика, изискват по-малки грижи и по-бързо нарастват.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани д-р Янита Иванова и д-р Тияна Николова, за да коментират грижите, които се полагат у нас за недоносените бебета.

недоносените бебета
Д-р Щонова не случайно поставя въпроса за  недоносените бебета

Недоносено бебе е онова, чието теглото при раждане под 2 500 грама, а срокът на раждане е преди 37-та  гестационна седмица. Има бебета, родени в срок, но са с ниско тегло, защото е било нарушено храненето по време на бременността. Клиничните им проблеми са различни, казва д-р Иванова.

По време на цялата бременност е важна връзката между родилката, гинекологът и неонатологът, пояснява д-р Николова. Проследява се дали плодът нараства добре. Състоянието на  плацентата и на пъпната връв.  При едно възпаление на околоплодните води или възпаление на надбъбречната жлеза, водите на бременната жена могат да изтекат и да се получи преждевременно раждане. Най-голям риск при недоносените бебета е хипоксията – не могат да получат кислород, защото техните бели дробове не са добре развити все още.  Незрелите органи в телцето имат незрели функции – слаба биохимия.

 недоносените бебета
Д-р Иванова обяснява кои са недоносените бебета

Необходимост от специалната техника, в която бебето трябва да бъде поставено след преждевременно раждане. Апаратите са снабдени с компютър.  Ако едно бебе е на вентилационно дишане, компютърът определя колко кислород да му бъде подадено. Температурата  на въздуха в кувьоза също се регулира от компютър.

Новината, че бебето трябва да бъде сложено в кувьоз е огромен стрес за неговите родители. Стрес е и за самите лекуващи лекари, защото грижите са различни. Родителите могат да имат достъп до бебето – да му говорят, да го пипнат, да го погалят.

Минимализиране на рисковете – колкото по-недоносено е едно бебе, толкова по-голям риск крие недоразвитият бял дроб. Когато се знае, че пациентката има проблеми с белите дробове, трябва да се подложи на кортикостероидна терапия. Тя е важна и за бебето. Децата родени след такава профилактика изискват по-малки грижи и по-бързо излизат от това състояние.

недоносените бебета
Д-р Николова казва, че трябва да има тясна връзка между родилката, гинекологът и неонатологът
недоносените бебета
В „Духът на здравето“ разговор за  недоносените бебета

Не пропускайте да изгледате и видеото на Би Ти Ви  ТУК  >>>.

На видеото долу е качен репортаж за първата специализирана линейка у нас за недоносени бебета, която пристигна в страната наскоро.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *