Д-р Дарданов: При всяко кървене от ануса трябва да се отиде при специалист

Хернии – същност и причини за появата. Външни и вътрешни хернии. Лечение на хернии – класическа операция и лапароскопски методи. Упойка, която се поставя при лечение на хернии – спинална анестезия и пълна анестезия. Анални фисури – същност и причини за появата. Кървене от ануса – задължително посещение при специалист. Причини – вследствие появата на хемороиди, на анални фистули и фисури, при рак на дебелото черво и много други сериозни проблеми.

В предаването „Здравословно“ на СКАТ ТВ проф. Деянов покани хирурга д-р Драгомир Дарданов. Двамата изтъкнати медици обсъждат един изключително сериозен проблем – лечението на хернии, анални фисури и анални фистули.

 хернии
Проф. Деянов и д-р Дарданов говорят за лечението на хернии

Херниите  са едни от най-често срещаните хирургични заболявания. Най-често се срещат при мъжете, обяснява д-р Дарданов. Появяват се в слабините, затова са известни като слабинни хернии. При наличие на слаба стена  се появява отвор, а в коремната кухина навлиза част от съдържимото. Хернията може да се появи навсякъде в коремната кухина, не само в слабините. Това може да се случи в областта на пъпа, между пъпа и гръдната кост, както и странично.

Гореизброените хернии са външни, а има и вътрешни хернии. Вътрешните се появяват в коремната кухина, където хранопроводът преминава през диафрагмата, нарича се диафрагмална херния. Слабинните хернии се появяват в слабините и те са видими, защото има подуване. Тази херния може да бъде съпроводена с болка, но може и да няма, но преди да се появи това подуване има болка. През тази слабинна област преминават много нерви. При жените също се появява слабинна херния, но това става доста по-рядко.

хернии
Д-р Дарданов оперира хернии

Когато част от червото излезе под формата на херния в слабинната област, то се заклещва извън коремната кухина. Тогава неговото захранване не може да се осъществи както е необходимо и тази част загива (получава се никроза). Това е опасно, защото може да се получи перитонит, запушване на червата. Ако не се лекува, може да доведе до фатален изход. Затова е важна навременната  консултация със специалист.

Лечението на херниите е строго индивидуален подход. Някои млади мъже имат разширен канал и там съществува предпоставка за херния. Има  хернии, които не създават проблеми, тогава не се предприемат никакви хирургични действия. Може да се образува малка херния, която засяга важни нерви и предизвиква болка. Пациентът не може да води пълноценен живот, не може да работи и да спи нормално, тогава се налага операция. Пациентът с херния може да бъде в напреднала възраст. Той има съпътстващи заболявания като проблеми със сърцето, с бъбреците и други. Той не извършва тежък физически труд. Тогава се избягва операция, защото може да доведе до по-големи усложнения от самата херния.

Лечението на херния става чрез конвенционална операция и чрез лапарскопски методи. При стандартната операция се прави външен малък разрез. Може да се наложи поставянето на платно. Платното е направено от специални материали, които не задържат бактерии. Когато платното се постави в тялото, където има слаба стена, съединителната тъкан изгражда своите клетки върху това платно.

ануса
Д-р Дарданов съветва при всяко кървене от ануса да се търси консултация със специалист

Лапароскопски интервенции – при тях се налага навлизане през коремната кухина, докато се достигне до проблемната стена. Това навлизане може да доведе до други проблеми и наранявания, затова д-р Дарданов препоръчва класическата операция. Класическата операция е много по-щадяща, затова тя е за предпочитане, обяснява хирургът. Упойката е спинална, докато при лапароскопския метод упойката задължително е пълна.

Анални фисури – ранички, които се появяват в областта на ануса вследствие на продължителен запек. Ако се направят промивки със смрадлика, раничката заздравява, но ако не се вземат дори такива мерки, раната става по-голяма и крие рискове. Наличието на системен, хроничен и продължителен запек крие рискове за дебелото черво и ануса. Причината за запек най-често са хамбургерите и другите сухи мазни храни, с които се храним.

Анални фистули – запушване на аналните жлези, което довежда до образуване на торбички, пълни с гной. Пациентът изпитва силна и остра болка. Гнойта трябва да се изчисти, в противен случай може да доведе до натравяне на кръвта.

Кървене от ануса – причините могат да бъдат различни – наличие на анални фисури, хемороиди, рак на дебелото черво. Без значение дали пациентите са млади или са възрастни, щом се получи кървене от ануса, задължително трябва да си направят изследвания при специалист.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *