ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Все повече млади хора страдат от пародонтоза

Горещо се вълнувам от темата чан стоматолог ми каза, че я имам, но явно все още не е напреднала. Затова се обръщам с молба към вас да получа повече информация за това заболяване. След като излекувам пулпита си искам да предприема мерки за лечението на пародонтозата, а не зная има ли ефикасна терапия която да гарантира излекуване? Какво представлява лазерната терапия? Има ли ефект от нея? Почти всяка сутрин съм с кръв в устата от зъбите и наистина искам да ги излекувам по най-успешния начин.

Галина Желязкова, Добрич

Пародонтозата е стоматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. То е характерно заболяване за възрастните хора, но все повече млади се оплакват от симптомите му. Това е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса. От болестта са застрашени предимно хората над 30-годишна възраст. Тя е свързана и с болести на кръвоносната, ендокринната и нервната система. Болестта се разбива в няколко стадия. Първоначално се появяват сърбеж, парене, зачервяване и изтръпване на венците. Впоследствие те се подуват, отичат, набират гной и е възможно да започнат да кървят. В други случаи венците стават бледи.

Пародонтозата често е придружена и от лош дъх и образуването на периодични абцеси. Последният стадий на болестта се изразява В оголването на зъбите в основата им поради атрофията на края на венеца.

Има някои фактори, за които се знае, че са основни причинители на заболяването. Зъбен камък, недобре поставена пломба или протеза, недостиг на витамини, лоша зъбна хигиена, нездравословен начин на живот, неправилно подредени зъби и наличието на прекалено много място между тях са част от причините за възникването на пародонтозата. Възможно е да има и генетична предразположеност да е причината за заболяването. Застрашени от болестта са най-често бременните, диабетиците и хората с неправилна захапка.

Лечението на пародонтозата е комплексно и индивидуално, и е резултат от съвместните усилия на терапевт, ендокринолог, невролог. Важно е първоначално да бъдат излекувани възпалителните процеси в устната кухина. Лечението на пародонтозата се изразява и 8 премахването на зъбната плака и зъбния камък. Препоръчва се и насищането на организма с витамини, чиято липса е един от основните фактори за развитието на пародонтозата. Нужна е и подходяща диета, богата на витамини и минерали, както и воденето на здравословен начин на живот. Препоръчително е правенето на гаргара с разтвор от сол и сода, или с отвара от билки. Отварата от супена лъжица смрадлика и лайка, плюс чаена лъжичка сода, попарени в 500 мл вода, е изключително ефикасна при възпалени венци.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Все повече млади хора страдат от пародонтоза

  1. Pingback: Какви са симптомите на пулпита? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *