ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Джантар: 5 от най-честите операции при реконструктивна хирургия

Естетична медицина и пластична хирургия – същност и причини за нейното приложение. Реконструктивна хирургия – корекции на вродени или придобити дефекти по лицето или по тялото – на носа, на клепачите, на брадичката, на гърдите. Корекции на вродени малформации и аномалии при бебетата – цепнато небце; цепната уста; бебета, родени без горна или без долна челюст; родени без уши и с други проблеми. Реконструкции при рак на гърдата – чрез силиконови протези или чрез собствени тъкани. Новости в света на естетичната хирургия – виртуална хирургия и изработване на протези с помощта на компютри, широка употреба на стволовите клетки.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани д-р Халил Ибрахим Джантар, който сподели, че целта на естетичната хирургия е да имитира природата, да се поддържат естествените форми и хармонични пропорции.

реконструктивна хирургия
Д-р Щонова запознава българските зрители с възможностите на реконструктивната хирургия

Според представително проучване, направено във Франция,  повече от 10 000 мъже се оказало, че спадат в групата на синдрома „красив мъж – грозна жена“. Мъжете все повече предпочитат  да се женят за жени, които не са се подлагали на пластична хирургия и не са тунинговани, т.е. не са толкова суетни и не държат прекалено много на своя външен вид.

Д-р Джантар коментира този синдром по следния начин. Външният вид е особено важен за всеки човек, за да може да даде представа за себе си пред околните. Но отношенията между хората не се базират само на външния вид. Не рядко се случва двама души да не изпитат външно привличане от пръв поглед, но впоследствие може да се окаже, че споделят еднакво хоби или други неща, които позволяват да бъдат изградени подходящи взаимоотношения между хората. Хармонията в душата е по-важна от външния вид.

реконструктивна хирургия
Д-р Джантар обяснява кои са новостите в света на реконструктивната хирургия

Реконструктивната хирургия има за цел да подобри здравето на пациентите като в същото време придава по-красив вид. Най-честите операции, които д-р Джантар прави са за корекции на носа (1). Често правят и операции на клепачите на очите (2). Тези операции не са свързани само с изчистване на появилите се бръчки, но също така и за да бъдат коригирани прекалено увисналите клепачи, които затрудняват зрението.

Цепнато небце (3) и цепната уста (4) – вродена аномалия, която успешно се коригира с помощта на пластичната хирургия. Едно бебе, родено с цепнато небце ще има и говорен дефект, когато порасне. Красивият външен вид е свързан едновременно със здравето и комфорта на пациента. Други малформации, които се лекуват с помощта на естетична, пластична и реконструктивна хирургия са бебета, родени без горна или долна челюст, без уши и с други проблеми.

реконструктивна хирургия
В студиото на „Духът на здравето“ коментар за необходимостта от реконструктивна хирургия

При рак на гърдата (5) се спазват мултидисциплинарните съвети. В един такъв съвет участие вземат онколози, патолози и специалисти по естетична хирургия. Според размера на тумора и според това дали са засегнати лимфи под мишницата, се избира начин на реконструкция. Отрязаната част от гърдата може да бъде реконструирана  и възстановена. Това е болест, която влияе не само на здравето, но и на самочувствието на жената. Може да се използват силиконови протези, но също така гърдата може да се изгради от собствени тъкани. Това зависи дали ще се премине през радиотерапия, или не.

Новости в света на естетичната хирургия –  постоянно се откриват и се прилагат иновации. Виртуална хирургия и изработване на протези с помощта на компютри. Правят се 3-измерни симулации на меките тъкани и на костите. По този начин операциите стават все по-прецизни.  Широко приложение на стволовите клетки – тяхната употреба става все по-активна. Тя е характерна, както за естетичната, така също и за реконструктивната хирургия.

Ще ви бъде интересно да чуете лично разговора с д-р Халил Ибрахим Джантар по Би Ти Ви   ТУК >>>.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *