ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДЕФИНАКС / DEFINAX

Съдържа целекоксиб, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, повидон К30, натриев лаурил сулфат, магнезиев стеарат, титанов диоксид, желатин, железен оксид

Предназначение

definax200mgДЕФИНАКС е нестероидно противовъзпалително средство, препоръчвано при ревматоиден артрит, остеоартрит, анкилозиращ спондилит – във връзка с дегенеративни промени в опорно-двигателния апарат при възрастни. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Механизмът на въздействие е свързан с потискане продукцията на простагландини, които причиняват болезнените усещания.

Как се приема

Медикаментът се прилага под формата на капсули за перорален прием по лекарска препоръка. Дозата и продължителността на приема са в зависимост от диагнозата и общото здравословно състояние на потребителя. Принципът, както при всички нестероидни противовъзпалителни, е лекарството да се взема в минималните ефективни дози за възможно най-кратък полезен срок.

При остеоартрит стандартната доза е 200 мг дневно (рядко 400), приемани наведнъж или 2х100 мг.

При ревматоиден артрит се вземат 200 мг на ден, разпределени на два равни приема.

При анкилозиращ спондилит се приема веднъж дневно х 200 мг, или 2х100 мг.
Максималната дневна доза при всички диагнози е 400 мг.

Капсулите се приемат по едно и също време, с чаша вода – независимо от храненията; поглъщат се цели.

При неволно предозиране и поява на необичайни симптоми направете медицинска консултация.

Приемът на медикамента не бива да се прекратява без консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Сред сериозните странични ефекти на този медикамент, заради които следва да се търси бърза медицинска помощ, са алергичните реакции от рода на обриви, затруднено дишане и оток на лицето; чернодробни смущения с гадене, повръщане и пожълтяване на склерите и кожата; сърдечни смущения от типа на болка в гърдите; болки в корема с кръвенисто повръщане или изхождания.

Лечението с ДЕФИНАКС може да провокира повишаване на кръвното налягане, задържане на течности с отоци по крайниците, сърдечен удар.

Сред съобщаваните проблеми са също световъртеж, влошено качество на съня, инфекции на отделителната и дихателната система – проява на грипоподобни симптоми, болки в гърлото, запушен нос.

Има информация също за нарушения на храносмилането, газове, диария.

Други странични ефекти са мускулна скованост, сърбеж, усложняване на по-рано проявени алергии. Описани са и случаи на инсулт, сърдечна недостатъчност, влошени кръвни показатели по параметри, свързани с функциите на черния дроб и бъбреците, крампи, фоточувствителност и косопад.

Фармакологичната характеристика на продукта съдържа също предупреждения за възможни, макар и редки тежки реакции като менингит, флебит, образуване на тромби, бъбречни възпаления, нарушения на цикъла и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките му. Не се лекувайте с него, ако получавате реакции на свръхчувствителност от други нестероидни противовъзпалителни или от сулфонамиди.

ДЕФИНАКС не е приложим по време на бременност или кърмене.

Противопоказан при тежки бъбречни или чернодробни заболявания.

Не е подходящ за потребители със сърдечни заболявания, преживели инсулт или инфаркт, със стенокардия, със заболявания на кръвоносните съдове.

Да не се прилага при язва и обострен гастрит, при възпалителни заболявания на чревния тракт, болест на Крон, склонни към вътрешни кръвоизливи.

Капсулите ДЕФИНАКС не се използват за лечение на деца.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е конкретна преценка за възможно съвместяване на лекарства, тъй като ДЕФИНАКС влиза в множество взаимодействия и ефектът от паралелния прием може да има различни измерения и опасни последици. Не е изключено засилено проявление на странични ефекти, усилване или отслабване на лечебния ефект и пр. Да се внимава при съчетаване с продукти от типа на лекарства за контрол на високо кръвно налягане, диуретици, антикоагуланти, лекарства за гъбични инфекции, литий и медикаменти за депресии и нарушения на съня, лекарства за епилепсия, левкемия, за потискане на имунната система при трансплантирани пациенти.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 10 капсули по 200 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *