Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КАЛПОЛ перорална суспензия / CALPOL oral suspension

calpol-120Съдържа парацетамол, захароза, глицерол, сорбитол, дисперсна целулоза, ксантова гума, пропил-,етил- иацесулфам калий, метил-парахидроксибензоати, полидорбат 80, ароматизатор, оцветител, вода

Предназначение

Пероралната суспензия КАЛПОЛ е подходящо средство за понижаване на температурата и неутрализиране на леки до умерени болки при деца. Въздействието е симптоматично, т.е. приемът облекчава състоянието временно. При липса на положителен ефект или прогресия на симптомите е необходимо да се потърси медицинска помощ. Суспензията се препоръчва като продукт в комплексна терапия при простуда и грип.

Как се приема

Суспензията се дозира с помощта на мерителна лъжичка; дозата зависи от възрастта на пациента и естеството на здравословния проблем. В опаковката на суспензията има мерителна лъжичка с два дозатора, малък от 2.5 мл и голям от 5 мл. Преди употреба бутилката се разклаща енергично.

Продуктът е подходящ за бебета; деца на възраст под 3 месеца могат да приемат една малка мерителна лъжичка от суспензията – т.е. 2.5 мл, при леко повишение на температурата, например след ваксинация. В рамките на 24 часа може да се даде втора доза, но не по-рано от 4-6 часа след първата. Ако температурата трайно не спада или се повишава, трябва да се търси лекар.

Деца на 3-11 месеца могат да приемат по 1-2 малки лъжички от лекарството 4 пъти в денонощието; от 1 до 6 години 1-2 големи лъжички до 4 пъти в денонощието; от 6 до 12 години – две до 4 големи лъжички 4 пъти дневно. Точната доза се определя от педиатър, който отчита и килограмите на пациента.

Забележка: При деца на възраст над 6 години може да се използва продуктът „Калпол 6+”. Дозирането при него е както следва: 6-8 години 4 пъти по 5 мл; 8-10 години 4 пъти по 7.5 мл; 10-12 години 4 пъти по 10 мл; 12-16 години 4 пъти по 10 до 15 мл. Дозата за подрастващи над 16 години и възрастни е 4 по 10 до 20 мл.

Единичната доза за всяка възрастова група не бива да се превишава. Приемът на КАЛПОЛ не може да е повече от 4 пъти в рамките на денонощието.

Възможни нежелани ефекти

Сред най-често съобщаваните странични реакции от приема на КАЛПОЛ са зачервяване на кожата, обриви и сърбеж, поява на мехури. В по-редки случаи се проявяват алергични реакции, засягащи дихателната система – затруднено дишане, затруднено преглъщане. Има данни за много редки случаи на отклонения в чернодробните функции. Страничните реакции се проявяват по правило при по-продължителна употреба или прием на високи дози.

Кога НЕ БИВА да се употребява

calpol-6КАЛПОЛ не се прилага при алергия към парацетамол или друга съставка на медикамента.

КАЛПОЛ не се използва за деца под тримесечна възраст, а продуктът калпол 6+ – за деца под шестгодишна възраст.

Рискови групи пациенти са тези с чернодробни заболявания или системно употребяващи алкохол. Преди прием на КАЛПОЛ тези пациенти трябва да се консултират за възможния риск с лекар.

Бременни и кърмачки се нуждаят от консултация с лекар преди приема на КАЛПОЛ. Наложителна е преценка за очакваните ползи и възможния риск.

Взаимодействия с други медикаменти

Паралелният прием на КАЛПОЛ с други медикаменти трябва да бъде консултиран със специалист. Известно е, че може да усили ефектите от приема на антикоагуланти.

______

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 100 мл КАЛПОЛ, или 9 лв за 100 мл КАЛПОЛ 6+

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *