Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Натурални методи за лечение на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е често срещано състояние, свързано с хормоналния дисбаланс при жените в репродуктивна възраст. Състоянието се причинява от високи нива на андрогените (мъжки хормони) в тялото. Проучванията сочат още, че развитието на поликистозните яйчници е свързано и с нивата на инсулин в тялото.

Точната причина за развитието на попликистозните яйчници не е ясна, но не се отхвърля възможността да се предават генетично.

Състоянието води до проблеми като промени в менструалния цикъл и проблеми при забременяване.

Най-често срещаните симптоми на поликистозните яйчници са:  редки или продължителни менструални периоди, прекомерено окосмение по лицето и тялото, наддаване на тегло, акне, мазна кожа, изтъняване на косата, както и болки в таза. Признаците и симптомите са склонни да варират от човек до човек.

поликистозните яйчиници

Поликистозните яйчници повишават риска от развитие на инсулинова резистентност, диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и сърдечни заболявания. Поради тази причина е важно ранното диагностициране.

Въпреки, че няма лечение за този проблем, той може да се контролира. Някои натурални методи, медикаменти и промени в начина на живот могат да помогнат за контрол на симптомите и намаляване на усложненията, причинени от поликистозните яйчници.

Ето и едни от най-ефективните натурални средства при синдром на поликистозните яйчници Консултирайте с вашия лекар за правилна диагноза и лечение.

  1. Канела

Изследователи от Колумбийския университет са установили, че добавянето на канела в ежедневието може да помогне за подобряване на редовността на менструалния цикъл. Друго проучвано, публикувано в списание „Фертилност и стерилитет“, сочи, че подправката помага за намаляването на инсулиновата резистентност, в следствие от поликистозните яйчници.

  • Добавете една чаена лъжичка канела на прах в чаша гореща вода. Пийте ежедневно в продължение на 1-3 месеца.
  • Освен това, можете да вземете приемате канела като хранителна добавка. Препоръчителната дневна доза е по една капсула (1000 мг) по три пъти на ден.
  • Включете канелата, добавяйки я към киселото мляко, кафе, извара, сандвич и други.
  1. Ленено семе

Лененото семе помага за понижаването на нивата на андроген, което предизвиква появата на синдром на поликистозните яйчници. Високото му съдържание на фибри помага да се понижат нивата на холестерола. Омега -3 мастните киселини в тази суперхрана намаляват възпалението и риска от развитието на хронични заболявания.

  • Смесете една или две супени лъжици прясно смляно лененото семе с чаша вода. Пийте сместа ежедневно в продължение на няколко месеца.
  • може да добавите ленено семе към вашите шейкове, супи и салати.
  1. Ментов чай

Ментовият чай може да помогне в борбата с поликистозните яйчници, благодарение на своите анти-андрогенни свойства. Изследване, публикувано в списание „Фитотерапия“ установява, че приемът на ментов чай може да помогне за намаляване на излишното окосмяване по тялото, чрез намаляване на свободните и общите нива на тестостерон.

  • Към вряла вода добавете една лъжичка сушени ментови листа. Оставете да къкри 5-10 минути и прецедете. Пийте този чай два пъти дневно в продължение на няколко седмици.
  1. Ябълков оцет

поликистозните яйчнициЯбълковият оцет също ще е от полза в борбата с поликистозните яйчници. Той контролира нивата на кръвната захар и предпазва тялото от свръх производството на инсулин. По-малко инсулин означава по-малко тестостерон. Плюс това, той ще ви помогне да отслабнете и ще подобри цялостното ви здраве.

  • Смесете две супени лъжици ябълков оцет в чаша вода. Пийте всяка сутрин преди хранене в продължение на няколко седмици.

Можете постепенно да увеличите дозата на ябълковия оцет до две супени лъжици на чаша – два или три пъти на ден. Ако вкусът е прекалено силен за вас, разбъркайте ябълковия оцет с портокал или друг плодов сок.

  1. Сминдyх

Сминдухът подобрява инсулиновата резистентност. Това от своя страна спомага за балансиране на хормоните, които са в хаос при синдром на поликистозните яйчници. Той може също да помогне за понижаване на холестерола, както и в борбата с килограмите.

  • Накиснете три супени лъжици семена сминдух във вода в продължение на шест до осем часа. Приемайте по една чаена лъжичка от накиснатите семена, заедно с малко мед – сутрин на празен стомах. Приемайте по още една лъжичка преди обяд и преди вечеря.  Практикувайте този метод ежедневно в продължение на няколко месеца или докато не видите подобрение.
  1. Сао Палмето

Тази билка действа има анти-андрогенно действие, намалява превръщането на тестостерона в по-активна форма, наречена дихидротестостерон (DHT). Това от своя страна може да помогне за предотвратяване на прекомерното окосмяване при жени със синдром на поликистозните. Сау Палмето помага за нормализиране на хормоналния дисбаланс.

Приемайте по 320 мг екстакт от Сау Палмето ежедневно, в продължение на няколко месеца.  Ако приемате течен екстракт, приемайте по една чаена лъжичка на ден.

  1. Рибено масло

Високото съдържание на омега-3 мастни киселини в рибеното масло помага за намаляване на андрогена и подобряване на инсулиновата чувствителност. Изследване, публикувано в американския вестник за медицинска практика показва, че омега-3 мастните киселини могат да подобрят симптомите на поликистозните яйчници, балансирайки нивата на андрогените.

Добавете мазни риби в диетата си или приемайте под формата на хранителна добавка. Рибеното масло помага за намаляване на възпалението, телесните мазнини и се бори с хроничните заболявания.

  1. Женско биле
    поликистозните яйчници
    Женско биле

Италиански учени са установили, че коренът от женско биле корен може да помогне за намаляване на серумния тестостерон при жени със синдрома на поликистозните яйчници.  Учените считат, че глициризина в тази билка инхибира ензим, който е необходим за производството на тестостерон. Женското биле може да се използва като помощна терапия при повишено окосмяване при жените.

Освен това, коренът от женско биле подпомага нормалното протичане на овулацията и детоксикацията на черния дроб. Черният дроб от своя страна изхвърля токсините и излишните хормони и по този начин помага при хормонален дисбаланс.

  • Добавете една чаена лъжичка изсушен корен от женско биле в чаша вряща вода. Оставете да къкри за около 10 минути и след това го прецедете. Пийте този чай два или три пъти дневно в продължение на няколко седмици.
  • Може да приемате женско биле и под формата на таблетки/капсули.

Забележка: Коренът на женското биле не е подходящ за тези, които страдат от високо кръвно налягане или от сърдечно, бъбречни или чернодробно заболяване.

Източник: http://www.top10homeremedies.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *