Внимание! Прекаленият перфекционизмьт може да бъде вреден за здравето

Перфекционистите са хора, които се стараят да достигнат съвършенство във всичко – като се започне от изпитите в училище и се завърши с растежа в кариерата и възпитанието на децата. А знаете ли какво подминават, взирайки се в де­тайлите? Те изпускат от поглед собственото си физическо и психично здраве.

Колкото и идеални да ни изглеждат перфекци­онистите, те далеч не се грижат по най-добрия начин за здравето си. Прекаленият стремеж да дос­тигнат идеалното и съвършеното във всичко друго си има своите плюсове, но си има и своите минуси. Старанието да се достигне невъзможност може да се превърне в истинско изпитание за здравето. Например перфекционистът може „да преумори“ организма си, когато се занимава със спорт. А също и така прецизно да следва указанията на лекарите при лечение на хроничните заболявания като диа­бет втори тип например. Психиката невинаги може да издържи на силното напрежение, необходимо за постигане на най-добрите резултати.

Перфекционистите много повече се тормозят, когато не всичко е така, както го очакват. Или както са го замислили. И още: те не обичат да търсят помощ от другите.

Редица изследвания потвърждават, че такава черта от характера като перфекционизма, често е свързана с лошото физическо здраве и повишения риск от смъртност. „Ние задължително трябва да започнем да проучваме този проблем“- смята професорът по психология от Канада. Той и него­вите колеги повдигнали въпроса за връзката между перфекционизма и здравето на симпозиума на Асо­циацията на психологичните науки в Бостън.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *