ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Домашни методи, облекчаващи зъбобол

Разберете как ефективно на облекчите зъбобол, използвайки натурални продукти в комфорта на собствения си дом.

Езъбоболдна от най-разсейващите и неприятни болки е тази, причинена от зъбобол. Тя може да варира от лека до непоносима пулсираща болка, засягаща зъбите и челюстите. Най- често зъбобол се причинява от инфекции в устната кухина, открит корен на зъб, пукнатини в зъбите, заболявания на венците и други.

Ако имате зъбобол, най-добре е да потърсите незабавно мнението на зъболекар, за да предотвратите влошаването на проблема. Можете да опитате и някои естествени средства за временното облекчение на болката.

  1. Пипер и сол

Смесването на сол и черен пипер може да е от голяма полза при чувствителни зъби. И двете съставки имат антибактериални, противовъзпалителни и аналгетични свойства, които ще облекчат досадния зъбобол.

Смесете равни количества сол и пипер с няколко капки вода, за да се образува паста. Нанесете директно върху засегнатия зъб и оставете да поседи няколко минути. Правете процедурата в продължение на няколко дни.

  1. Чесън

Чесънът също има силата да облекчава зъбобол. Антибиотичните, антисептичните и противовъзпалителните свойства на чесънът ще намалят болката и ще предотвратят развитието на инфекцията.

Смесете една смачкана скилидка чесън (може да използвате и чесън на прах) с готварска сол и приложете директно върху засегнатия зъб. Ако предпочитате, може да дъвчете една или две скилидки чесън,   това също ще помогне срещу болката.

  1. Карамфил

Карамфилът имат противовъзпалителни, антибактериални, антиоксидантни и анестетични свойства, които помагат за облекчение на зъбобол и успешно се борят с инфекцията.

Смелете два цели цвята карамфил, смесете с малко зехтин или друго растително масло и приложете върху болния зъб. Друг вариант е да смесите няколко капки карамфилово масло с половин чаша вода и с получения разтвор изплакнете цялата си уста.

  1. Лук

Антисептичните и антимикробни свойства на лука ще помогнат при зъбобол. Употребата на жълт лук ще облекчи болката, убивайки микробите, които причиняват инфекцията.

При първите признаци на зъбобол, дъвчете суров лук в продължение на няколко минути. Ако предпочитате, може да поставите парче суров лук директно върху зъба или венеца.

  1. Асафетида

Дентални проблеми като зъбобол и кървене на венците могат да се лекуват у дома с използването на асафетида. Това е подправка, която се извлича от корените на едноименното растение и има широко приложение в индийската кухня.

Добавете една щипка или половин чаена лъжичка прах от асафетида към две супени лъжици лимонов сок и леко затоплете сместа. Нанесете с помощта на памучен тампон, директно върху засегнатия зъб. Това ще доведе до бързо облекчение на болката.

  1. Топла солена вода

Една чаша с обикновена топла солена вода може да помогне за облекчаване на зъбобола.

Смесете половин лъжица готварска сол в чаша с гореща вода и изплакнете добре устата си. Това ще помогне за намаляване на подуването и възпалението, освен това ще подпомогне борбата с бактериите, които причиняват инфекцията.

  1. Листа от гуава

Пресните листа от гуава също могат да облекчат зъбобол, благодарение на техните противовъзпалителни, аналгетични и антимикробни свойства.

Дъвчете едно или две листа от растението, докато сокът започне да достига до засегнатия зъб. Можете да използвате и сурови листа от спанак.

  1. Екстракт от ванилия

Екстрактът от ванилия е друг популярен домашен лек за лечение на зъбобол.

Напоете памучен тампон в екстракт от ванилия и нанесете върху болния зъб. Правете това няколко пъти на ден, докато не усетите облекчение.

  1. Сок от житни стъбла

Сокът от житни стъбла има антибактериални свойства, които ще помогнат в борбата с кариесите и за облекчаване на зъбобол. Сокът може да се използва и като вода за уста. Той абсорбира токсините от венците, намалява растежа на броя бактерии и държи инфекцията под контрол.

  1. Кубчета лед

Ледът може да помогне за облекчаване на зъбобол, обезболявайки нервните окончания.

Увийте малко кубче лед в тънка памучна кърпа. Дръжте компреса на бузата си, близо до болния зъб,  в продължение на няколко минути. Ако имате оголен нерв, контактът със студеното може да засили болката.

В допълнение към тези домашни лекове при зъбобол, се консултирайте със стоматолог. Някои заболявания на зъбите и венците изискват по-агресивно лечение от това, което можете да си осигурите в домашни условия.

Източник: http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *