Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Разберете как да облекчите болката, подуването, сърбежа и да предотвратите инфекцията при ужилване от оса.

Топлите месеци вече са факт, но заедно със слънчевото време се появяват и някои неприятни насекоми, едни от тях са осите. Дори лекото ужилване от оса може да предизвика зачервяване, подуване, болка, сърбеж и възпаление в засегнатата зона. Макар и неприятни, тези проблеми могат да се излекуват и облекчат в домашни условия, използвайки някои лесни и ефективни методи.  Тези малки насекоми обикновено не жилят, освен когато не са застрашени. Ако почувстват заплаха, те атакуват, а това в голяма част от случаите е доста болезнено. Всяка една оса е в състояние да нанесе няколко ужилвания наведнъж.

ужилване от оса

Важно е да се отбележи, че при някои хора, ужилванията могат да доведат до тежки алергични реакции, изразяващи се в затруднено преглъщане, неясен говор, объркване, слабост, затруднено дишане, стягане в гърдите, подуване на езика, повръщане и загуба на съзнание. Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ. Хора, които имат алергия към оси трябва да носят в себе си антихистминен препарат, за да предотвратят опасността.

С навременно лечение, проблемите, свързани с лекото ужилване от оса, отшумяват в рамките на 24 до 72 часа. Преди започването на лечението трябва да се уверите, че жилото не е останало под кожата. Ако това се е случило, го извадете с помощта на дезинфектирана пинсета и измийте мястото със сапун и вода. В никакъв случай не го притискайте, защото жилото съдържа отрова, която ще се разпръсне и ще влоши състоянието. Чак след това, можете да опитате някои естествени средства за бързо облекчение на симптомите, предизвикани от ужилване от оса.

  1. Студени компреси                                                                                                                                                                   За да се намали болката и сърбежът, прилагайте студени компреси върху засегнатата област, преди да сложите нещо друго, върху него. Те ще намалят и подуването, и възпалението.

В купа със студена вода, добавете няколко кубчета лед. Поставете парче плат в нея. Изцедете изсипете излишната вода и поставете напоената кърпа върху засегнатата от ужилването зона. Оставете за 10 минути. Повторете това 2-3 пъти през 15 минути. При необходимост повторете още няколко пъти през първите 24 часа след ужилването. Можете да третирате мястото, слагайки студена бутилка върху него или пакет със замразени зеленчуци. Важното е никога да не ги прилагате директно върху кожата, защото това може да доведе до измръзване. Изолирайте с парче плат или кърпа.

подуване след ужилване от оса
Подуване след ужилване от оса.
  1. Сода за хляб

Содата е ефективен природен лек при ужилване от оси. Алкализиращият ефект на содата помага за неутрализиране на отровата от жилото и се получава моментално облекчение от болка и сърбеж. Нейният противовъзпалителен ефект ще намали подуването, възпалението и зачервяването.

Смесете 1 чаена лъжичка сода за хляб с малко вода, за да направите паста. Нанесете върху засегнатата зона за 5-10 минути, а след това изплакнете с хладка вода. При необходимост – повторете след няколко часа.

  1. Оцет

Оцетната киселина има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на подуване и възпаление. Освен това ще неутрализира отровата и ще облекчи болката и сърбежа.

Напоете памук нефилтриран ябълков оцет и го поставете върху засегната от ужилване зона за около 10 минути. Повторете при необходимост.

  1. Мед

Медът е друго ефективно средство, което осигурява моментално облекчение при ужилване от оса. Ензимите, които се съдържат в меда помагат да се неутрализира отровата и по този начин, само за няколко минути, се намалява болката и сърбежа. Антибактериалните свойства на меда ще предотвратят евентуална инфекция.

Нанесете дебел слой мед върху засегнатата област. Оставете в продължение на 30 минути, докато медът изсъхне и изплакнете с топла вода. Правете тази процедура няколко пъти дневно.

Алтернативно, може да смесите мед с 1 чаена лъжичка куркума и да направите паста, която да прилагате върху ужиленото място. Оставете да изсъхне и изплакнете с хладка вода. Нанасяйте няколко пъти дневно в продължение на 2 дни.

5. Живовляк

Листата от живовляк често се препоръчват от здравни експерти поради техните лечебни свойства. Те са особено ефективни и носят бързо облекчение при ужилване от оса. Противовъзпалителните и антибактериалните им свойства ще намалят болката, подуването, сърбежа и ще намалят риска от инфекция.

Извлечете сок от листата на живовляк, натискайки ги леко с ръцете си. Нанесете този сок върху засегнатата област и оставете да изсъхне, а след това изплакнете с хладка вода. Повторете 2 – 3 пъти дневно в продължение на няколко дни.

  1. Активен въгленактивен въглен

Активният въглен също помага много при ужилване от оса. Той извлича токсичните вещества от организма, а при незабавна употреба ще предотврати подуването и болката. За да се възползвате от положителния му ефект, разтрийте леко влажна таблетка въглен върху обикновен лейкопласт и го поставете върху ужиленото място. След няколко часа го подменете с нов. Другият вариант е да изсипете съдържанието на 2 или 3 капсули активен въглен в малка купа и да добавите вода, за да се получи паста, която трябва да нанесете върху засегнатата област, да изчакате няколко часа и да изплакнете с вода.

  1. Лук

Лукът е изключително ефективен натурален домашен лек при ужилване от оса. Той ще намали подуването, ще успокои сърбежа, а миризмата му ще ви предпази от нови ухапвания.

Нарежете една глава лук и втривайте върху засегнатата област в продължение на няколко минути, което ще помогне за отделянето на сок, който трябва да преседи за около 15 минути, а след това да бъде измито мястото. Друг вариант е да сложите парче лук върху раничката и да го увиете с марля. Оставете за 30 минути и изплакнете с хладка вода. Повторете, ако е необходимо.

  1. Аспирин

Аспиринът неутрализира отровата и има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката и подуването.

Натрошете 2-3 таблетки аспирин и добавете вода, за да се получи паста. Нанесете върху засегнатата област и оставете да изсъхне. Измийте с хладка вода. Повторете при необходимост.

  1. Бяла паста за зъби

Бялата паста за зъби също може да е бъде ефективно средство за облекчение на болката и подуването. Намажете малко бяла паста за зъби върху засегнатата област. Оставете да седи в продължение на няколко часа и изплакнете. Повторете при необходимост.

Забележка: Не използвайте цветна паста за зъби или избелващ гел.

Предпазни мерки:

След ужилване от оса се преместете на безопасно място, за да предотвратите други ужилвания.

Не се опитвайте да премахнете жилото без инструмент, защото може да го скъсате или да изпусне още отрова.

Когато осата е кацнала върху някоя част от тялото ви, не я бутайте, не разклащайте и тръскайте. Това може да я предизвика да ви ужили.

По време на летния сезон е важно да покривате храната и напитките си и да внимавате да на погълнете някоя оса, защото това може да доведе до сериозни последствия за здравето ви.

Източник : http://www.top10homeremedies.com/home-remedies

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *