Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СОРТИС / SORTIS

Съдържа е аторвастатин, калциев карбонат, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, натриева кроскармелоза, полисорбат, хипролоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 8000, титанов диоксид, талк, симетикон, стеаринов емулгатор, сорбитолова киселина

Предназначение

Сортис регулира стойностите на хорестерола и триглицеридите в кръвта
Сортис регулира стойностите на хорестерола и триглицеридите в кръвта

СОРТИС е лекарствен продукт от групата на статините и се препоръчва за регулиране на липидната обмяна и стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта. Медикаментът се взема в случаите, когато опитите за корекция на опасно високи стойности само с диета не дават резултат.

При лечение със СОРТИС спазването на диета с ниско съдържание на мазнини трябва да продължи.

Продуктът СОРТИС се предлага под формата на таблетки от 10, 20, 40 и 80 мг.

Как се приема

СОРТИС се приема само по лекарско указание; продуктът може да се прилага и при деца над 10 години. Определената от лекуващия дневна доза се приема веднъж дневно – без връзка с храненето, но е желателно това да става по едно и също време. Таблетките се гълтат цели с малко вода.

Терапията стартира с дози от 10 мг, като впоследствие тя може да бъде повишена по лекарска преценка и контролни изследвания на мастен профил. Корекции в дневната доза могат да се правят през интервали от четири седмици. Продължителността на терапията се определя от лекуващия. Паралелно с медикамента трябва да се спазва препоръчаната диета и да се осигури подходяща физическа активност.

Пределната дневна доза за възрастни е 80 мг, а за деца – 20 мг.

При неволно предозиране направете консултация с медицинско лице, ако чувствате някакви промени в обичайното си състояние. Ако пропуснете редовния прием на СОРТИС, направете го при първа възможност – стига часът да не е твърде близък до времето на следващия прием. Не вземайте двойна доза, за да наваксате пропуснатото. Определените от лекар дневни дози не бива да се превишават.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на СОРТИС може да причини алергични реакции с отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане. Описвани са състояния с тежки обриви, червени петна и излющване по кожата; поява на мехури по лицето и гениталиите.

Възможни са симптоми от рода на мускулна слабост и болки, висока температура, проблеми с бъбреците.

Сред съобщаваните нежелани ефекти са различни отклонения в кръвната картина, главоболие, болки в ставите, необичайно кървене и поява на синини по тялото, възпаления в зоната на носоглътката, кървене от носа, гадене, влошено храносмилане, диария или запек.

В по-редки случаи може да настъпят промени, свързани с качеството на съня – безсъние, кошмари. Има информация и за анорексия, усещане на замаяност, повишаване стойностите на кръвната захар, зрителни нарушения, болки в корема и панкреатит, проблеми със слуха, пожълтяване на кожата, сексуални нарушения, депресия.

Възможно е да не се прояви нито един от описаните странични ефекти, както е допустимо да усетите няколко. В такъв случай трябва да се направи консултация с лекуващия за корекция на терапията.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СОРТИС не се прилага при алергия към някой от компонентите на продукта.

Медикаментът не е подходящ за деца под десетгодишна възраст.

СОРТИС е противопоказан при бременност и кърмене.

Продуктът не се препоръчва при заболявания на черния дроб.

Необходима е индивидуална преценка за пациенти от рискови групи: със заболявания на бъбреците или щитовидната жлеза, преживели инсулт, със заболявания на мускулите, алкохолно зависими, с тежка дихателна недостатъчност, по-възрастни от 70 години.

Не шофирайте по време на лечението със СОРТИС, ако това ви причинява замайване, зрителни нарушения или влияе върху бързината и точността на реакциите ви.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходим е детайлен анализ за възможните негативни последици от паралелен прием с други медикаменти. Повишено внимание изискват антибиотици и противогъбични продукти, циклоспорин, фибрати, блокери на калциевите канали за стенокардия и някои други медикаменти за сърдечни заболявания, медикаменти за лечение на СПИН, на хепатит, перорални контрацептиви, антикоагуланти, срещу подагра и др.

Лекуващият следва да бъде уведомен за всеки медикамент, който пациентът е приемал доскоро или трябва да продължи да го приема паралелно със СОРТИС.

_________

Усреднена цена в аптеките – 16 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *