Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да укрепите организма си в сезона на грип – съвети и рецепти

Вирусът на всеки грип е един от най-коварните. В апогея на болестта ви измъчва такава треска, че се завивате с няколко одеала, температурата ви светкавично скача…

Чай от липа при грип
Чай от липа при грип

И отгоре на това – главоболие, болки в ставите, страхотна слабост. Имате чувството, че никога няма да станете от леглото.

При вирусна инфекция антибиотиците са безсмислени. Както впрочем и лекарствата, които смъкват температурата и успокояват болките. Те подтискат симптомите, но не лекуват заболяването. Организмът трябва да се справи сам. Ако поемате много течности, спазвате подходящ хранителен режим и вземате аспирин за температурата и болките в ставите и мускулите, след седмица ще се почувствате по-добре. Но ако искате по-бързо да се справите с инфекцията (а кой ли не би искал?), опитайте следните средства.

Лечение с билки

При остри вирусни инфекции са полезни отварите от билки с потогонно действие – например от липов и бъзов цвят. Те понижават температурата, а с потта от организма се изхвърлят токсините. Запарката от липов цвят освен това укрепва защитните сили на организма. Полезни са и билките с противовъзпалително, общоукрепващо и имуностимулиращо действие.

Чай от липов цвят

На 400 мл вода 1 супена лъжица липов цвят, захар на вкус. Изсушеният цвят се слага във водата да кипне и се запарва 10-15 минути. Прецежда се и се пие при простуда. Особено силно е действието му след баня.

Лук за лечение на грип
Лук за лечение на грип

Лук

  • По време на грипна епидемия е полезна следната профилактика: настържете на едрото ренде лук и в продължение на 10-15 минути вдишвайте миризмата на кашичката.
  • Кипнете 1 чаена чаша прясно мляко. На ситното ренде настържете 1 по-малка глава лук, залейте в кастронче с врялото мляко и разбъркайте добре. Запарете под капак 10 минути, след което пийте сместа топла, на малки глътки в продължение на половин час.
  • Още при първите признаци на болестта започнете да ядете лук. За да укрепите организма си в сезоните, когато простудните заболявания и грипът са в стихията си, като профилактика използвайте в храната си много лук – в салатите, в ястията, за гарнитура.
  • Ако в семейството ви вече има болен от грип, сложете в стаята му чинийка със срязан наполовина лук. Той ще предпази от зараза останалите членове на семейството.

Бяла сибирска ела – клонките, игличките и връхчетата

При грип и остри респираторни заболявания се препоръчва на всеки 5-6 часа да се втрива етерично масло от ела в областта на гърдите, врата, гърба, активните точки по носа и по страничните му части. Смес от това масло с масло от облепиха (зехтин, слънчогледово масло) в съотношение 1:1,5 се капе във всяка ноздра по 1 капка. След тази процедура е добре веднага да се изпие чаша потогонен билков чай и да се легне под топло одеало.

По време на грипна епидемия и остри респираторни заболявания за профилактика се препоръчва из стаята да се подредят клонки от ела, хвойна, бор или въздухът да се напръска с екстракт от тези растения.

Бор – връхчетата

Направете запарка от 1 супена лъжица борови връхчета на 1 чаена чаша кипяща вода. Държат се 30 минути на вряща водна баня, запарват се 15-20 минути и течността се прецежда. Пие се по 1/3-1/2 чаена чаша 3 пъти дневно след хранене при грип, остри респираторни заболявания и кашлица.

Чай от шипка, мента и градински чай

Сложете в чайника по 1 чаена лъжичка от билките шипка – плодовете, мента-листата и градински чай -листата, разбъркайте добре, залейте с кипяща вода и запарете 10 минути. Прецедете и подсладете с мед на вкус. Пийте бавно, преди чаят да е изстинал.

Шипковите плодове съдържат много витамин С, а ментата и градинският чай свалят високата температура. Този чай е много полезен при трескави състояния, а освен това е и много приятен на вкус.

Яжте чесън

Още от библейски времена чесънът е бил прочут с лечебните си свойства.Това е един от най-активните природни стимулатори на имунната система, който предпазва от простуда и грип. Доказана е способността му да унищожава вирусите, предизвикващи простудата и в частност – един от вирусите-причинители на грипа. Има данни, че чесънът понижава кръвното налягане, нивото на холестерола в кръвта, помага при анемия, подобрява храносмилането.

В процеса на храносмилането един от компонентите в чесъна, наречен алиум (производно на аминокиселина), се превръща в алицин – естествен антибиотик с антибактериално действие.

Суровият чесън съдържа повече от 200 фитосъставки. Повечето от тях все още не са възпроизведени в лекарствени препарати.

Ароматотерапия

Ароматерапия при грип
Ароматерапия при грип

Простудите идват с есенно-зимния сезон. Носът протича, очите сълзят, гърлото започва да боли, особено при преглъщане. Подобна инфекция, която все още не се е усложнила до грип, ангина или бронхит, може бързо да бъде преодоляна с помощта на етерично масло от чаено дърво или евкалипт. Капнете 3-5 капки от маслото върху носната си кърпичка или ги добавете в ароматичната лампа. По-често си правете инхалации с тези масла. Помагат и горещите вани с добавка от същите препарати, като веднага след това трябва да легнете и да се завиете с топло одеяло.

При грип към симптомите на простудата се прибавят и висока температура, главоболие, болки в ставите и мускулите. Заболяването трябва истински да се излекува, защото може да се повтори, а усложненията са наистина тежки. Освен традиционните препарати, които се използват при остри респираторни заболявания, можете да се възползвате от действието на етеричните масла от майоран и чаено дърво.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

При простуда и грип са полезни еликсирите от берил и метеорит. Когато има и висока температура – еликсирите от халцедон, корал, червен яспис, лазурит и рубин, както и еликсири от мед, сребро и злато. Носете на бижута или дръжте в себе си аквамарин, сапфир или син турмалин.

Акупресура

За да свалите температурата си, въздействайте на точката, която се намира малко над горния край на лопатката. С лявата ръка обхванете дясното рамо. Намерете удебеления участък между основата на шията и края на рамото и натиснете с пръсти. С големия пръст на дясната ръка стимулирайте основата на ноктите на всеки пръст на същата ръка. Едновременното въздействие на рамото и ръката ще понижи температурата в цялото ви тяло.

Лечителите с традиционни китайски методи съветват също да се стимулира точката в основата на кутрето на крака.

Цветотерапия

Източните лечители с цветотерапия различават 2 вида болести – остри и хронични. Всяка болест, която протича с висока температура (остра), се лекува със студени багри – синьо, виолетово, индиго, пурпурно и зелено. Ако в стаята преобладава синият цвят и в нея има болен, температурата му ще се понижи, ще изчезне нервността. С дискомфорта, който предизвиква простудяването, можете да се преборите с помощта на “топлите” цветове – жълт, лимонов, червен, оранжев, ален.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *