Пъпната херния трябва да се оперира задължително

Здравейте, молбата ми към вас е да ме насочите към кои специалист да се обърна за помощ. Аз съм от Перник –  пенсионер, миньор. От март започна да ме боли корем. Ходих в една частна болница и там ми казаха, че имам колит. Но болката не минаваше и отидох втори път в друга болница. Там ми казаха, че имам пъпна херния. Оперираха ме, но оттогава изминаха почти два месеца, а болката си остава. Затова ви моля да ме насочите към някой специалист. Може ли да се прегледам с направление от личния лекар? Моля ви, посъветвайте ме какво да правя.

Д. Иванов – Перник

Радикално решение при пъпна херния е навременната интервенция. Пъпната херния представлява излизане на коремни органи през пъпния пръстен. Основната причина за възникване на пъпна херния е разкъсва¬не на пъпния пръстен от повишаване на вътреко-ремното налягане, което се получава при физическо усилие, вдигане на тежки предмети, напъни за уриниране и дефекация, кашлица и др. Предразполагащи фактори са полът, възрастта, наследствеността, телосложението, слабост на съединителната тъкан. Пъпната херния може да достигне огромни размери – до човешка глава и повече. Болните се оплакват от тежест в коремната област, болка, теглене в кръста. Често възникват прояви на чревна непроходимост, гадене, повръщане, подуване на корема. Хернията се лекува по оперативен път.

Съществуват няколко различни процедури за лечение на отделните видове херния. Стандартната процедура се състои 6 направата на разрез във всички тъкан-ни слоеве, разположени непосредствено над засегнатата от хернията част на стомаха. Целта е чрез отделяне на здравата да се достигне до увредената тъкан и да се определи големината и състоянието на отвора. След като това бъде направено, отборът, или с други думи хернията, се затваря чрез зашиване. Един от проблемите, който може да възникне по време на процедурата, е, че тя би могла да причини излишно натоварване на съседните на хернията тъкани, през които се извършва операцията. С течение на времето при натоварване тези тъкани могат да се разкъсат и така да се получи нова херния. Именно затова са създадени и други методи за зашиване на дълбока херния, които осигуря¬ват благоприятен краен резултат. След зашиване на хернията следва затваряне и на останалите тъкани. За целта се из¬ползва саморазграждащ се конец. Днес голяма част от операциите за затваряне на херния се осъществяват с помощта на техника, наречена лапароскопия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *