ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е гастропареза и как да я третираме у дома

гастропарезаГастропареза, известна още като забавено изпразване на стомаха е състояние, при което стомашните мускули не функционират правилно. При здравия организъм мускулните контракции избутват храната през храносмилателната система, но при това състояние те се свиват слабо или изобщо не го правят, което пречи на нормалното изпразване на стомаха и може да доведе до сериозни усложнения, пише top10homeremedies.com

 

Експертите все още не са сигурни кои са причините, водещи до гастропареза, но се смята че увреждане на блуждаещия нерв, който контролира мускулите на стомаха, може да го предизвика.

Неконтролираният диабет, лъчевата терапия, хипотиреоидизъм и няколко заболявания на нервната система, като Паркинсон или множествена склероза могат да предизвикат увреждане на блуждаещия нерв. Хранителните разстройства като анорексия и булимия също увеличават риска от развитие на гастропареза.

Някои често срещани симптоми на гастропарезата са болката в горната част на корема, гадене, повръщане, киселини в стомаха, подуване на корема, липса на апетит, колебания в нивата на кръвната захар и рязка загуба на тегло. Тези симптоми могат да варират от леки до тежки и са специфични при всеки човек.

Важно е да потърсите лекарска помощ, ако се съмнявате, че имате гастропареза, тъй като това може да доведе до тежка дехидратация, недохранване, проблеми с кръвната захар и да повлияе качеството ви на живот. Някои прости средства, като диетата и промяна в начина на живот могат да облекчат симптомите на гастропареза.

Вижте кои домашни средства  могат да ви помогнат при заболяването.

  1. Пробиотични храни
    гастропареза
    Пробиотични храни

Пробиотиците са живи микроорганизми, които осигуряват много ползи на храносмилателната система, ако се консумират в достатъчни количества. Пробиотиците помагат на тялото да разгради храната и да усвоявои хранителните вещества. Пробиотични храни са киселото мляко, кисело зеле, кимчи, кисели краставички и други. Може да приемате пробиотични добавки, след консултация с лекаря си.

  1. Алое Вера

Алое Вера е много полезна добавка за хората, страдащи от гастропареза. Растението помага за храносмилането и стимулира движението на червата. Неговото слабително действие поддържа правилното функциониране на храносмилателната система и помага за облекчаване на подуването на корема и болките в стомаха.

  • Пийте една чаша сок от алое вера всяка сутрин. Това ще стимулира червата. За да направите сок от алое вера, смесете 2 супени лъжици от гел на алое вера и 1 чаша вода или фреш от портокал.
  • Забележка: Да не се консумира сок от алое вера, съдържащ повече от 2 супени лъжици от гел алое вера, дневно.
  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е ефективен за лечение на гастропареза. Той има алкализиращ ефект в тялото и помага за облекчаване на болките в корема, киселините и подуването на корема, също така подобрява храносмилането.

  • Смесете 1 чаена лъжичка нефилтриран ябълков оцет в чаша топла вода. Пийте 15 до 20 минути преди всяко хранене.
  1. Витамин D

Поддържането на добри нива на витамин D в организма е задължително за хората, страдащи от гастропареза. Без достатъчно витамин D вашите имуннна, храносмилателна и неврологична системи влошават състоянието си.

  • Яжте храни с високо съдържание на витамин D
  • Може да приемате таблетки витамин D след консултация с вашия лекар.
  1. Кокосово масло

Мастните киселини в кокосовото масло са изключително полезни за храносмилателната система. Те не се нуждаят от жлъчни соли, за да се разградят. Кокосовото масло помага и в борбата с възпалението и подсилва имунната система.

  • Добавете 1 чаена лъжичка био кокосово масло в ¼ чаша вода. Затоплете разтвора в микровълновата фурна или на котлона, за да се разтопи и пийте преди всяко хранене.
  • Може да добавите 1 чаена лъжичка био кокосово масло в чаша горещ чай или към шейкове и смутита.
  1. Джинджифил

Друго добро природно средство за лечение за гастропареза е джинджифилът. Той стимулира производството на храносмилателни сокове и ензими, необходими за правилното храносмилане. Това от своя страна ускорява изпразването на стомаха.

  • Добавете 1 – 2 супени лъжици сок от джинджифил в чаша топла вода.Пийте 20 до 30 минути преди хранене.
  • Може да пиете няколко чаши чай от джинджифил дневно. За да го приготвите, сварете 1 до 1½ чаша вода, добавете 5-6 резена джинджифил и оставете да къкри в продължение на 5 минути. Можете да добавите малко лимонов сок и мед, за да подобрите вкуса на чая.
  1. Мента

Ментата помага за облекчаване на гаденето и повръщането, два от най-честите симптоми на гастропареза. Тя подпомага храносмилането и предотвратява подуването на корема и спазмите. Проучване от 2007 г., публикувано в списание „Гастроентерология“ показва, че ментово масло стимулира изпразването на стомаха.

гастропареза
Ментов чай
  • За да спрете гаденето, сложете няколко капки ментово масло върху носна кърпа и вдишвайте известно време.
  • За да подобрите храносмилането, пийте ментов чай веднъж или два пъти на ден. Направете чая, накисвайки 1 чаена лъжичка сушени листа от мента в чаша топла вода за 10 минути. Прецедете и изпийте.
  1. Течности

Хората, страдащи от гастропареза трябва да приемат много течности, особено вода. Пийте вода на равни интервали. Също така се препоръчва да се пие по време на хранене. Плодовите и зеленчуковите сокове също са препоръчителни. Консумирането на бистри супи и бульони също може да бъде полезно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *