ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АВЕЛОКС / AVELOX

Съдържа моксифлоксацин, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 4000, оцветители

Предназначение

авелокс
Авелокс помага при бактериални инфекции

АВЕЛОКС е антибиотик с активен компонент моксифлоксацин; принадлежи към групата на флуорохинолоните и е ефикасен в редица случаи на бактериални инфекции. Прилага се при възпаления на синусите, дихателните пътища – включително пневмонии, гинекологични възпаления, някои видове инфекции на кожата и меки тъкани.

При комплицирани състояния е възможно АВЕЛОКС да е един от медикаментите в комбинирана терапия, назначена от специалист.

Как се приема

Приемът на антибиотика е по лекарско предписание; лекуващият определя дневната доза и продължителността на лечението с АВЕЛОКС. Този медикамент не се прилага при пациенти под 18-годишна възраст.

Стандартната доза е една таблетка от 400 мг дневно; поглъща се цяла, с много течност, без връзка с храненията. За най-силен ефект е необходимо таблетката да се приема по едно и също време.

При влошаване на хроничен бронхит тази доза се приема от 5 до 10 дни. Бактериалният синузит изисква едноседмична терапия, гинекологичните възпаления – двуседмична, а пневмонията – без тежки случаи с усложнения – 10 дни.

В някои случаи приемът на таблетки е завършваща фаза от първоначална терапия с инфузионен разтвор на АВЕЛОКС. Обикновено това се случва при пневмонии и възпаления на кожата, като преходът към таблетки се извършва в рамките на 4 до 6 дни от началото на терапията и приемът продължава до 2-3 седмици според състоянието на конкретния пациент.

Възможни нежелани ефекти

Сред най-често наблюдаваните странични ефекти от лечението с АВЕЛОКС са орални и вагинални гъбични инфекции, обикновено кандидози. Наблюдават се също промени в кръвната картина, като най-изявени са отклоненията от нормите за съсирване на кръвта – понижаване или повишаване на скоростта. Следват отклонения в стойностите на липиди, кръвна захар и пикочна киселина, алергични реакции с различен интензитет, емоционална нестабилност и потиснатост, депресивни състояния, превъзбуда и безпокойство, главоболие и замайване, страх от полудяване, мисли и опити за самоубийство, дезориентация, влошено качество на съня, изтръпване на крайниците, промени във вкуса и обонянието, нарушения на концентрацията и паметта, проблеми със зрението – включително временна слепота, нарушения на сърдечния ритъм и припадъци, спиране на сърцето, промени в артериалното налягане.

Лечението с АВЕЛОКС може да влоши апетита, да причини стомашни болки, подуване и газове, запек или диария, кървене от тракта, отклонения в чернодробните функции, болки в стави и мускули, кожни възпаления, парене, проблеми с бъбреците, отоци на крайниците и лицето, затруднено дишане и астматични пристъпи.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АВЕЛОКС не се прилага при алергия към моксифлоксацин или друга съставка на медикамента, както и към антибиотици от флуорохинолоновата група.

Медикаментът не е подходящ за пациенти под 18-годишна възраст.

Бременни и кърмачки не бива да се лекуват с този антибиотик.

Не прилагайте АВЕЛОКС при пациенти със заболявания на черния дроб, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, нарушения на солевия баланс.

Приемът на този медикамент може да бъде допуснат от лекуващия при определени условия за пациенти от рискови групи – хора от третата възраст, пациенти с миастения гравис, някои възпаления на женската репродуктивна система, психични проблеми. В подобни случаи се преценява дали очакваната полза превишава потенциалния риск, като при допуснато лечение с АВЕЛОКС медицинският контрол е постоянен.

Лечението с АВЕЛОКС се прекратява незабавно и се търси спешна помощ, ако са налице симптоми на алергична реакция, сърдечна криза, ако е наблюдавано бързо протичащо чернодробно възпаление.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на АВЕЛОКС едновременно с някои лекарства създава предпоставки за рискови състояния, за това следва да се избягва паралелна употреба. Става дума за медикаменти за регулиране на сърдечния ритъм, трициклични антидепресанти, някои антимикробни продукти, антихистаминови препарати, антипсихотици и др.

Необходимо е постоянно наблюдение, ако даден пациент трябва да приема АВЕЛОКС едновременно с диуретици, лаксативи и кортикостероиди.

Приемът на АВЕЛОКС е най-ефективен, ако се спазва 6-часова пауза между приема му и прием на медикаменти, съдържащи алуминий, желязо, магнезий, цинк или сукралфат.

Действието на АВЕЛОКС намалява, ако се приема заедно с активен въглен, затова комбинацията се избягва.

Комбинираният прием с антикоагуланти изисква периодичен контрол върху времето за съсирване на кръвта.

Усреднена цена в аптеките – 32 лв за опаковка от 5 таблетки х 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *