5 съвета при шийна остеохондроза

Здравейте, аз сьм с шийна остеохондроза u имам постоянни болки зад гръдната кост. Моля ви, напишете за лечението на това заболяване?

Красимир Боянов – Плевен

Шийна остеохондроза е дегенеративно ставно заболяване, в ос­новата на което лежи дегенерация на диска с въвличане в процеса на тялото на прешлена, свързващия апарат и междупрешленните стави. Тези дегенеративни про­цеси се получават от възрастови изменения, пренатоварвания, ин­фекциозни и ендокриини смущения. Най-съществените изменения са в ядрото на междупрешленния диск, който намалява по обем, загубва своята еластичност и може да калцифицира. Получават се и изме­нения в пръстена на диска, ставния апарат и телата на прешлените. Оплакванията на болния започват, когато процесът се разпространи в задните части, които са богато инервирани и кръвоснабдени.Те са особено ярко изразени при задно изпъкване на диска, което може да притисне нервните коренчета или мозъка. В зависимост от стадия на заболяването се различават: раздразнение, компресия и прекъс­ване проводимостта на коренче­тата. Като при първите (раздраз­нение и компресия) има болка, а при третото се развиват парези. При шийната остеохондроза е нало­жително подробно неврологично изследване. Рентгенографично се наблюдава намаляване на между-дисковото пространство, костни израстъци по предната и задна­та повърхност на прешлените. Понякога се налага извършване на миелография (изследване на гръбначния канал чрез въвеждане на контраст), ангиография (конт­растно изследване на артерии­те), скенер и ядрено- магнитен резонанс.

Ортопедичното лечение е на­сочено към разтоварване на гръб­начния стълб за намаляване на вътредисковото налягане и мускул­ния спазъм. Болните се поставят на гръб с възглавница под шията. Препоръчва се носенето на яката на Шанц. Добър ефект се получава с масажна яка, медикаментоз­ни средства като нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици.

През последните години успеш­но се прилагат кинезитерапия и мануална терапия. Ако няма ефект, се налага оперативно лечение (ендопротезиране на диск – поставяне на изкуствен диск след премахване на увредения).

Материалът е от в-к „Доктор”



Публикувано в категории: Болести на опорно двигателната система » Любопитно » Народна медицина » Специалисти

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Нарушенията в шийните прешлени водят до упорита мигрена

Много години вече ме измъчва шийна остеохондроза. Въпросът ми е ми е дали това състояние може да предизвика мигрена?

Шийната остеохондроза е изключително коварна

Здравейте, какви може да са причините за възникване на силна болка в шията и рамене и твърди, че няма за какво да се притеснявам. Но след като има болка, би трябвало да има и причина за нея? Разчитам на вашата помощ и компетентен съвет!

Шийната остеохондроза е опасно заболяване

Здравейте! От няколко месеца имам проблем с ръцете. Първо запо­чна от лявата ръка – появи се лека болка в мускула между рамото и лакътя. До Вечерта Вече ме болеше и рамото. Цяла нощ болките бяха нечовешки. Ако леко мръднех ръка­та, се появяваше силна, нетърпима болка. Имаше оток В областта на мускула, а след това и в рамото. Биха ми инжекция, противовъзпа­лителни лекарства и невробекс и мина за няколко дни. След месец-два пак ме заболя лявата ръка, но този път започна от пространството под показалеца. След това слезе към ставата на палеца, китката, пръстите се подуха, накрая стигна до рамото ми. Отново ми биха инжекция, противовъзпалителен крем, комреси с реванол и се оправих. В момента няма оток, но има лека болка в рамото и мускула между рамото и лакътя. Личната лекарка ме изпрати на рентген за снимка на шийните прешлени. Каза, че проблемът идва от това, че има стеснение на прешлените, които притискат нерв. Не ми постави диагноза. Каза, че лечението ще продължи, след като премине криза­та, а след това може да се направи физиотерапия. Забравих да ви кажа, че първите два пъти ме изпрати на невролог, хирург, ортопед и съдоВхи-рург, но всички казваха, че не виждат проблем. При тези симптоми каква според вас е диагнозата? Има ли възможност за пълно излекуване?