Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

12 консерванта в баничка на Била – ето как влияят на организма!

Колко много консерванти в баничка на Била

Снимка на опаковка на баничка, купена от хипермаркет Била, обиколи социалната мрежа Фейсбук и предизвика стотици коментари. Във въпросната закуска има 12 консерванта. Ето как всеки един от тях влияе на човешкото здраве:

Е160а – Алфа-, бета-, гама – каротини – в малки количества не вредят на организма, но редовният прием може да доведе до рак на белите дробове и рак на простатата при мъжете.

Е422 – Глицерол – има дехидратиращи свойства. Добавката е забранена за хора, които имат бъбречни заболявания и нарушено кръвообращение. Повишеният му прием може да доведе до силно обезводняване на човешкия организъм.

Е471 – най-често използваният емулгатор. Увеличава калориите в храната. Особено хора с наднормено тегло или проблемна храносмилателна система трябва да го избягват.

Е492 – Сорбитан тристеарат – използва се като сгъстител, има ниска токсичност. В някои страни като Германия добавката е забранена. В големи количества може да доведе до фиброза, забавяне на растежа, увеличаване на черния дроб, натрупване на мазнини.

Е412 – Гума гуар – в малки количества се смята за напълно безвреден, но прекаленият прием може да предизвика болка в корема, гадене, диария, метеоризъм.

била

Е330 – Лимонена киселина – тази добавка може да се получи от естествени съставки и по синтетичен начин. В малки количества влияе положително на човешкия организъм, но ако дозите са високи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Контактът с кожата и очите води до силно химично изгаряне и дори до загуба на зрението. При редовен прием води до разрушаване на зъбния емайл.

Е202 – Калиев сорбат – този консервант дразни кожата, очите и дихателната система. От токсикологична гледна точка е безвреден, но е мутагенен – предизвиква генетични мутации.

Е307 – Алфа токоферол – използва се за увеличаване на годността на продуктите. Известен е още като витамин Е. Смята се, че е безвреден за организма.

Е920 – L-Цистеин – безвредна аминокиселина. Но е забранено да се приема при цистинурия – сравнително рядко генетично заболяване, което е причина за появата на цистинови камъни. Важно е да се избягва и от хора, страдащи от захарен диабет.

Е300– аскорбинова киселина (витамин С) – антиоксидант с естествен произход, безвреден.

Е466 – Карбокси метил целулозата – стабилизатор – в някои страни е забранен за употреба. Категорично се забранява използването му в бебешката храна. Смята се за абсолютно неразграждащо се вещество. Може да допринесе за образуването на рак и за повишаване нивото на холестерола.

Е551 – Силициев диоксид – представлява ронлив синьо-бял прах без вкус и мирис. Може да се получи по синтетичен път. Използва се като антислепващ агент и средство за предотвратяване образуването на бучки. Няма единно мнение за въздействието му върху човешкия организъм.

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “12 консерванта в баничка на Била – ето как влияят на организма!

  1. Тома Велев каза:

    Продуктът е добавен и в сайта ми: http://kakvoiadesh.com/app/index.jsp?showbarcode=2548484000010&l=bg_BG

    Идеята му е свързана с темата от статията – с мобилното (за сега само Android, но в бъдеще може и други) приложение или сайта по най-бърз начин с търсене по баркод или име, да може да се прочете какво съдържат храните и по-важното какъв ефект имат те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *