ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Митове и истини за хипотонията

1. СЛАБОСТ И ГЛАВОБОЛИЕ СА СИМПТОМИТЕ НА НИСКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Симптомите при понижаване и повишава­не на налягането може да бъдат едни и същи: главоболие, тежест в тила, световъртеж, пулсираща болка в слепоочието, сърцебиене, тъпа или пронизваща болка в сърцето, гаде­не, загуба на апетит, слабост, умора, раз­дразнителност, нервност, безсъние. Може да разберете какво се случва с налягането ви само с помощта на тонометър. Нормал­ното налягане е 115-120/75 мм. За хипотония се смята състоянието, когато налягането е под 105/70 мм.

2. АКО НАЛЯГАНЕТО Е ПОД 120/75 ММ, ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА

За 5-7% от хората пониженото кръвно налягане е нормално, вродена особеност на вегетативната нервна система. Обикновено това е характерно за хората от астеничен тип, с бледа кожа, крехка физика, руса коса. Те се уморяват по-бързо, имат нужда от повече време да се възстановят. Но при правилен режим се чувстват много добре. Което не може да се каже, ако налягането им се повиши до общоприетите норми.

3. ХИПОТОНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПИЯТ ПОВЕЧЕ КАФЕ ЗАРАДИ ТОНУСА СИ

Кафето повишава налягането много до­бре, но е вредно за здравето да го пиете в конски дози. При рязко падане на кръвното налягане ще ви помогнат много сладкият силен черен или зелен чай и сандвичът с масло и сирене. Сиренето има идеалното съ­отношение на мазнини и соли за повишаване на налягането. Между другото, хипотониците трябва да се „зареждат“ с храна най-малко 4 пъти на ден. Не забравяйте да включите в менюто си риба и морски дарове, зеленчуци, плодове, билки. Особено полезни са кайсиите, патла­джаните, зелето, сливите и сиренето – те укрепват кръвоносните съдове.

4. НИСКОТО КРЪВНО Е ПО-БЕЗОПАСНО ОТ ВИСОКОТО

Когато налягането пада често или про­дължително се задържа 6 ниски граници, човек изпада в странно състояние, когато в действителност не е болен, но не е и здрав, няма сили за нищо. Организмът на хипотониците трудно се адаптира към резките промени в климата по време на пътуване, към влажността на въздуха и магнитните бури. Хипотонията често засяга млади или на средна възраст хора и с годините в повечето случаи се развива в хипертония: съдовият тонус вече е нарушен, като при това в тях се е натрупал и холестерол. А и бившите хипотоници понасят много по-тежко скоковете в кръвното налягане, отколкото обикновените хипертоници.

5. ОТЛИЧНО СРЕДСТВО ЗА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ Е ПАРНАТА БАНЯ

Банята има силен ефект върху сърдечно­съдовата система. Веднага от горещата пара се хвърляте в ледения басейн – и раз­ширените съдове се свиват рязко. Но не за всеки е полезна такава „тренировка“. Затова преди да решите да се „лекувате“ в сауната или термалните извори, консултирайте се с вашия лекар. Започнете постепенно про­цедурата и ако почувствате най-малкото неудобство, сърцебиене, сухота в устата, виене на свят, веднага излезте от сауната. По време на такива процедури кръвоносните .съдове се разширяват, а съответно наляга­нето пада рязко. И това може да доведе до загуба на съзнание.

6. НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПРИ НИСКОТО КРЪВНО

Здравословният начин на живот и физи­ческите упражнения, колкото и банално да звучи това, са първите ви помощници. Отка­жете се от цигарите и не освобождавайте напрежението с помощта на алкохола. Тези пагубни навици нарушават тонуса на съдо­вете. Затова обаче контрастният душ ги подсилва. Вечерта може да се ограничите с контрастни вани на краката. Свикнете да ходите боси вкъщи. Имате нужда от сутрешна гимнастика, разходки в парка и сред природата, плуване. Но не трябва да се пренатоварвате: въздържайте се от упраж­нения, свързани с продължителни статични натоварвания.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *