ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК ПОДСКАЗВА ЗА НАЧАЛОТО НА АЛЕРГИЯ

На сина ми му беше поставена диагнозата атопичен дерматит диета и състоянието му се стабили­зира. Но пра него и досега си остана т.нап. географски език. Това означава ли, че алергията все още не е излекувана напълно?

Анелия Красимирова – Габрово

Географският език е индиви­дуална особеност. Все още няма изяснени причини за появата му. Предполага се, че се среща често при алергични хора, но между ге­ографски език и алергия не може да се постави знак за равенство. Релефът върху езика може да се | засилва или изчезва в резултат на редица фактори – инфекции, драз­нене от храни. Възможно е дълго време да няма петна по езика и в определен момент да се появят отново при провокация. Що се отнася до това дали детето има алергия или не – доказването става с кожноалергично тест­ване при деца над три години и с изследване на специфични иму- ноглобулини в кръвта на деца под три години.

Географски език има при деца, предразположени към алергия, което все още не значи, че са алер­гични. Тези деца боледуват по- често и са склонни да получават по-често увеличени лимфни възли при обичайните респираторни инфекции.

Обикновено тези петна по ези­ка се обострят преди заболяване. Не е нещо притеснително. Но при всички случаи трябва да потърси­те консултация със специалист, ако симптомите продължат по­вече от десет дни, ако възникне проблем с дишането, ако езикът се подуе, появят се проблеми с говоренето, дъвченето или гъл­тането.

Би трябвало да се прави раз­лика между географски език и набразден език. Първият не е се­риозно състояние, но е неприятно усещането. Географският език може да се види още в кърмаческа възраст, но често остава и в следващите години. Той е по-леко наранен от набраздения език. Ло­шото при географския език е, че не се лекува. Човек с такъв език, докато се храни, не изпитва болка. Това е и основната разлика между географски и набразден език.

При набраздения език пикант­ната храна веднага оказва влия­ние. Набразденият език се полу­чава при ядене на люто, солено, пържено, препържено.

КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК?

Езикът има едно особено лю­щене на кръгове, които докато се разширят, в средата оздравя­ват. Появяват се и белезникави зони, които са рязко изразени и наподобяват географска карта. В някои случаи такива петна има в продължение на 1-2 месеца. Ако не се лекува правилно, това смущение може да продължи до 5-6-годишна възраст, след което отшумява.

Народната медицина препо­ръчва общо лечение за засилване на организма. Сутрин, на обяд и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (спо­ред възрастта на детето) отва­ра от агримония, червен и жълт кантарион, лайка (цвят), мента, пиперита и слез (листа и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън. След като изстине, се прецежда и се пие подсладена с чист пчелен мед или захар, и 1-2 капки лимонов сок.

Материалът е от в-к „Доктор”

ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Алергии » Кожни болести » Любопитно » Уши, нос и гърло

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Географският език подсказва за началото на алергия [...]

    Коментар by Зависимостта между езика болестите | ПО-КРАСИВИ — 05.09.2012 @ 17:03

Напишете коментар


Още по темата

Какво представлява кихането?

Кихането, подобно на запушения нос, също е част от алергичната реакция, но какво всъщност представлява то? Това е неволево рязко изхвърляне на въздух през носа и устата, като в процеса са включени много мускули от горната част на тялото.

Ако страдате от алергия, внимавайте с тези неща!

Хората, страдащи от алергии, са щастливи в наши дни. След векове на ползване на дебели мокети от стена до стена, което представлявало висша мода в обзавеждането, днешните жилища имат подове от дърво, ламинат, плочи или винил.

Още рецепти от народната медицина против алергия

Научете още безвредни начини за лечение на вас или вашите деца.

Как лекуваме алергията с рецепти от народната медицина?

Всички хора понякога кихат и понякога ги мъчи безпричинна хрема, на което не обръщат внимание.

Как да се грижим за домашните си любимци, ако страдаме от алергия?

Ако сте алергични към домашното си животно, не търсете причината за това в козината му. Всъщност проблем ви създават протеините, секретирани от мастните жлези по животинската кожа, както и тези в слюнката, които полепват по козината, когато животното се ближе.

Как да помогнем на детето си, ако страда от астма или алергия?

Личните лекари и педиатрите по принцип не са алерголози. Първоначалните данни от мащабно проучване сред деца сочат, че много от тях, приети в болничните спешни отделения, не използват превантивни лекарства или го правят неправилно.

ТОП 4 причини да се лекувате с мед и с канела

Най-често използваната подправка по Коледа в чужбина е канела, защото с нея подправят курабийките и печените меса. Но мед и канела е вълшебна комбинация за здраве

Алергия или обикновено раздразнение? Разберете кое ви мъчи!

Ако носът ви тече и кихате, не означава непременно, че страдате от алергия. Може да става въпрос за настинка, синузит или такава форма на ринит, която не е свързана с алергия.

Ето какви усложнения предизвиква алергията от мухъл

Ако при дъждовно време усещате, че симптомите на вашата алергия се задълбочават, то по всяка вероятност причината за това е появилият се мухъл.

Грижете се за здравето си и почиствайте с натурални препарати!

Всяка химия, до която се докосвате, нанася вреди на здравето ви, уврежда кожата и в организма ви се натрупват токсини!

Таблетът може да предизвика алергия?

Таблетът и телефонът, които децата не изпускат от ръце, може да са причина за обрив, вследствие алергия към никел

Може ли бебето да развие алергия още в утробата?

Според учените, хранителният режим и поведението на бременната несъмнено имат влияние върху гените, които са отговорни хранителните алергии на бъдещото бебе