Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК ПОДСКАЗВА ЗА НАЧАЛОТО НА АЛЕРГИЯ

На сина ми му беше поставена диагнозата атопичен дерматит диета и състоянието му се стабили­зира. Но пра него и досега си остана т.нап. географски език. Това означава ли, че алергията все още не е излекувана напълно?

Анелия Красимирова – Габрово

Географският език е индиви­дуална особеност. Все още няма изяснени причини за появата му. Предполага се, че се среща често при алергични хора, но между ге­ографски език и алергия не може да се постави знак за равенство. Релефът върху езика може да се | засилва или изчезва в резултат на редица фактори – инфекции, драз­нене от храни. Възможно е дълго време да няма петна по езика и в определен момент да се появят отново при провокация. Що се отнася до това дали детето има алергия или не – доказването става с кожноалергично тест­ване при деца над три години и с изследване на специфични иму- ноглобулини в кръвта на деца под три години.

Географски език има при деца, предразположени към алергия, което все още не значи, че са алер­гични. Тези деца боледуват по- често и са склонни да получават по-често увеличени лимфни възли при обичайните респираторни инфекции.

Обикновено тези петна по ези­ка се обострят преди заболяване. Не е нещо притеснително. Но при всички случаи трябва да потърси­те консултация със специалист, ако симптомите продължат по­вече от десет дни, ако възникне проблем с дишането, ако езикът се подуе, появят се проблеми с говоренето, дъвченето или гъл­тането.

Би трябвало да се прави раз­лика между географски език и набразден език. Първият не е се­риозно състояние, но е неприятно усещането. Географският език може да се види още в кърмаческа възраст, но често остава и в следващите години. Той е по-леко наранен от набраздения език. Ло­шото при географския език е, че не се лекува. Човек с такъв език, докато се храни, не изпитва болка. Това е и основната разлика между географски и набразден език.

При набраздения език пикант­ната храна веднага оказва влия­ние. Набразденият език се полу­чава при ядене на люто, солено, пържено, препържено.

КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК?

Езикът има едно особено лю­щене на кръгове, които докато се разширят, в средата оздравя­ват. Появяват се и белезникави зони, които са рязко изразени и наподобяват географска карта. В някои случаи такива петна има в продължение на 1-2 месеца. Ако не се лекува правилно, това смущение може да продължи до 5-6-годишна възраст, след което отшумява.

Народната медицина препо­ръчва общо лечение за засилване на организма. Сутрин, на обяд и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (спо­ред възрастта на детето) отва­ра от агримония, червен и жълт кантарион, лайка (цвят), мента, пиперита и слез (листа и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън. След като изстине, се прецежда и се пие подсладена с чист пчелен мед или захар, и 1-2 капки лимонов сок.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК ПОДСКАЗВА ЗА НАЧАЛОТО НА АЛЕРГИЯ

  1. Pingback: Зависимостта между езика болестите | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *