ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК ПОДСКАЗВА ЗА НАЧАЛОТО НА АЛЕРГИЯ

На сина ми му беше поставена диагнозата атопичен дерматит диета и състоянието му се стабили­зира. Но пра него и досега си остана т.нап. географски език. Това означава ли, че алергията все още не е излекувана напълно?

Анелия Красимирова – Габрово

Географският език е индиви­дуална особеност. Все още няма изяснени причини за появата му. Предполага се, че се среща често при алергични хора, но между ге­ографски език и алергия не може да се постави знак за равенство. Релефът върху езика може да се | засилва или изчезва в резултат на редица фактори – инфекции, драз­нене от храни. Възможно е дълго време да няма петна по езика и в определен момент да се появят отново при провокация. Що се отнася до това дали детето има алергия или не – доказването става с кожноалергично тест­ване при деца над три години и с изследване на специфични иму- ноглобулини в кръвта на деца под три години.

Географски език има при деца, предразположени към алергия, което все още не значи, че са алер­гични. Тези деца боледуват по- често и са склонни да получават по-често увеличени лимфни възли при обичайните респираторни инфекции.

Обикновено тези петна по ези­ка се обострят преди заболяване. Не е нещо притеснително. Но при всички случаи трябва да потърси­те консултация със специалист, ако симптомите продължат по­вече от десет дни, ако възникне проблем с дишането, ако езикът се подуе, появят се проблеми с говоренето, дъвченето или гъл­тането.

Би трябвало да се прави раз­лика между географски език и набразден език. Първият не е се­риозно състояние, но е неприятно усещането. Географският език може да се види още в кърмаческа възраст, но често остава и в следващите години. Той е по-леко наранен от набраздения език. Ло­шото при географския език е, че не се лекува. Човек с такъв език, докато се храни, не изпитва болка. Това е и основната разлика между географски и набразден език.

При набраздения език пикант­ната храна веднага оказва влия­ние. Набразденият език се полу­чава при ядене на люто, солено, пържено, препържено.

КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК?

Езикът има едно особено лю­щене на кръгове, които докато се разширят, в средата оздравя­ват. Появяват се и белезникави зони, които са рязко изразени и наподобяват географска карта. В някои случаи такива петна има в продължение на 1-2 месеца. Ако не се лекува правилно, това смущение може да продължи до 5-6-годишна възраст, след което отшумява.

Народната медицина препо­ръчва общо лечение за засилване на организма. Сутрин, на обяд и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (спо­ред възрастта на детето) отва­ра от агримония, червен и жълт кантарион, лайка (цвят), мента, пиперита и слез (листа и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън. След като изстине, се прецежда и се пие подсладена с чист пчелен мед или захар, и 1-2 капки лимонов сок.

Материалът е от в-к „Доктор”


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Алергии » Кожни болести » Любопитно » Уши, нос и гърло

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Географският език подсказва за началото на алергия [...]

    Коментар by Зависимостта между езика болестите | ПО-КРАСИВИ — 05.09.2012 @ 17:03

Напишете коментар


Още по темата

Как реагира имунната ни система, когато страдаме от астма или алергия?

Когато става въпрос за причинителите на астма и алергии, забравете за обичайните заподозрени. Това не са инфекциозните болести, т. е. вирусите и бактериите не са виновни. Нито пък претоварването с работа, стоенето под дъжда, пълчищата от комари или прекаляването с мазни храни.

ТЕСТ: Каква е причината за вашата хрема?

Може да имате настинка или пък това да се дължи на дразнител като пушек например. А има вероятност да е алергична реакция. Задайте си следните въпроси, за да установите дали носът ви тече поради алергичен ринит или поради друга, несвързана с алергия причина.

Диета при хранителни алергии

За повечето хора храната е източник на удоволствие.

ПСОКАЛМИН / PSOCALMIN

ПСОКАЛМИН крем е продукт на билкова основа, предназначен за лечение на псориазис, себореен и атопичен дерматит. Прилага се и при много суха, болезнено напукана кожа. Продуктът хидратира, подхранва и омекотява кожата, насърчава регенерацията в проблемните кожни зони, действа антисептично и бактерицидно.
Прилага се външно, терапията се понася продължително време.

Помагат ли пречиствателите на въздух на страдащите от алергии?

Те се групират според способността да премахват замърсителите. Механичните и електростатичните филтри се използват за отстраняване на прахови частици, но нямат ефект върху газовете и молекулите от изпаренията, които най-успешно се улавят с въглероден филтър (какъвто имат кухненските аспиратори).

АВАМИС / AVAMYS

Назалният спрей АВАМИС блокира възпалителните процеси при целогодишен алергичен ринит или сенна хрема. Препоръчва се при запушен и течащ нос, сърбеж в носа и очите, сълзене, мъчително кихане. Глюкокортикостероидът АВАМИС е особено ефикасен при алергия към домашен прах, животински косъм и плесени.

Какво представлява кихането?

Кихането, подобно на запушения нос, също е част от алергичната реакция, но какво всъщност представлява то? Това е неволево рязко изхвърляне на въздух през носа и устата, като в процеса са включени много мускули от горната част на тялото.

Ако страдате от алергия, внимавайте с тези неща!

Хората, страдащи от алергии, са щастливи в наши дни. След векове на ползване на дебели мокети от стена до стена, което представлявало висша мода в обзавеждането, днешните жилища имат подове от дърво, ламинат, плочи или винил.

Още рецепти от народната медицина против алергия

Научете още безвредни начини за лечение на вас или вашите деца.

Как лекуваме алергията с рецепти от народната медицина?

Всички хора понякога кихат и понякога ги мъчи безпричинна хрема, на което не обръщат внимание.

Как да се грижим за домашните си любимци, ако страдаме от алергия?

Ако сте алергични към домашното си животно, не търсете причината за това в козината му. Всъщност проблем ви създават протеините, секретирани от мастните жлези по животинската кожа, както и тези в слюнката, които полепват по козината, когато животното се ближе.

Как да помогнем на детето си, ако страда от астма или алергия?

Личните лекари и педиатрите по принцип не са алерголози. Първоначалните данни от мащабно проучване сред деца сочат, че много от тях, приети в болничните спешни отделения, не използват превантивни лекарства или го правят неправилно.