ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК ПОДСКАЗВА ЗА НАЧАЛОТО НА АЛЕРГИЯ

На сина ми му беше поставена диагнозата атопичен дерматит диета и състоянието му се стабили­зира. Но пра него и досега си остана т.нап. географски език. Това означава ли, че алергията все още не е излекувана напълно?

Анелия Красимирова – Габрово

Географският език е индиви­дуална особеност. Все още няма изяснени причини за появата му. Предполага се, че се среща често при алергични хора, но между ге­ографски език и алергия не може да се постави знак за равенство. Релефът върху езика може да се | засилва или изчезва в резултат на редица фактори – инфекции, драз­нене от храни. Възможно е дълго време да няма петна по езика и в определен момент да се появят отново при провокация. Що се отнася до това дали детето има алергия или не – доказването става с кожноалергично тест­ване при деца над три години и с изследване на специфични иму- ноглобулини в кръвта на деца под три години.

Географски език има при деца, предразположени към алергия, което все още не значи, че са алер­гични. Тези деца боледуват по- често и са склонни да получават по-често увеличени лимфни възли при обичайните респираторни инфекции.

Обикновено тези петна по ези­ка се обострят преди заболяване. Не е нещо притеснително. Но при всички случаи трябва да потърси­те консултация със специалист, ако симптомите продължат по­вече от десет дни, ако възникне проблем с дишането, ако езикът се подуе, появят се проблеми с говоренето, дъвченето или гъл­тането.

Би трябвало да се прави раз­лика между географски език и набразден език. Първият не е се­риозно състояние, но е неприятно усещането. Географският език може да се види още в кърмаческа възраст, но често остава и в следващите години. Той е по-леко наранен от набраздения език. Ло­шото при географския език е, че не се лекува. Човек с такъв език, докато се храни, не изпитва болка. Това е и основната разлика между географски и набразден език.

При набраздения език пикант­ната храна веднага оказва влия­ние. Набразденият език се полу­чава при ядене на люто, солено, пържено, препържено.

КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК?

Езикът има едно особено лю­щене на кръгове, които докато се разширят, в средата оздравя­ват. Появяват се и белезникави зони, които са рязко изразени и наподобяват географска карта. В някои случаи такива петна има в продължение на 1-2 месеца. Ако не се лекува правилно, това смущение може да продължи до 5-6-годишна възраст, след което отшумява.

Народната медицина препо­ръчва общо лечение за засилване на организма. Сутрин, на обяд и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (спо­ред възрастта на детето) отва­ра от агримония, червен и жълт кантарион, лайка (цвят), мента, пиперита и слез (листа и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън. След като изстине, се прецежда и се пие подсладена с чист пчелен мед или захар, и 1-2 капки лимонов сок.

Материалът е от в-к „Доктор”


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Алергии » Кожни болести » Любопитно » Уши, нос и гърло

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Географският език подсказва за началото на алергия [...]

    Коментар by Зависимостта между езика болестите | ПО-КРАСИВИ — 05.09.2012 @ 17:03

Напишете коментар


Още по темата

Подходяща ли е имунотерапията за мен?

Инжекциите обикновено се прилагат при хора, страдащи от целогодишни или сезонни алергии към носени по въздуха алергени като полени, животински пърхот, акари в домашен прах и плесени и към ужилвания от насекоми.

Какво представлява подезичната имунотерапия?

Най-големият проблем на имунотерапията са инжекциите. Докато завършите курса на лечение, може да са ви уболи над 100 пъти. Ето защо нараства броят на лекарите в Европа, които предпочитат подезичната имунотерапия.

Имунотерапия – дългосрочно лечение на алергии

Идеята да ви бият инжекции веднъж или два пъти седмично в продължение на шест месеца или дори по-дълго вероятно не е много привлекателна. Но какво ще кажете, ако това ви помогне да се наслаждавате на пролетта, без да се боите от алергични пристъпи? Внезапно изборът на курс за лечение чрез инжекции не изглежда толкова зле, нали?

Подходящи лекарства при алергия

Когато човек страда от астма или алергия, за безпроблемно дишане трябва да промени начина си на живот: например обстановката, хранителния режим и дори добавките, които приема, за да ограничи алергичните реакции и проявления на астмата. Също толкова важно е да взима точните медикаменти, независимо дали са с рецепта или без лекарско предписание.

Важни въпроси, свързани с алергиите

Имам ли алергия към цигари?

Отговорът накратко е – „не“. Невъзможно е да сте алергични и към парфюм. Но можете да развиете чувствителност към определени вещества, от които се получава секрет в очите, запушване на носа и кихане.

Как да се предпазим от кръвожадните комари?

Комарите не само че разнасят потенциално смъртоносния вирус от Западен Нил, те могат да причинят и алергична реакция при хората, които са податливи. Ако страдате от алергия към тези насекоми, ще изпитате доста по-неприятни реакции от типичните пъпки и сърбежи, които траят няколко часа. Поради увеличената ви реакция към антитела в слюнката на комарите може да се появят огромни червени подутини, мехури по кожата, синини и дори обриви, които траят седмица и дори повече. Но за щастие системните реакции (анафилактичен шок) в тези случаи са много редки.

ТЕСТ: Настинка или алергия?

Мислите, че имате алергия, но все пак не сте сигурни. Преди да посетите лекаря си, отделете време и отговорете на следните въпроси:

Алергия към плесени – какво трябва да знаем?

Днес плесените се считат за потенциално вредни за здравето. Тук ще се концентрираме върху влиянието на спорите на обикновените плесени върху алергиите. В семейството на гъбите и плесените има хиляди представители. Плесените се състоят от множество клетки, които растат на разклонения, наречени хифи. Гъбичките са единични клетки, които се делят и образуват снопове. Въпреки че и двата вида са в състояние да предизвикват алергични реакции, са идентифицирани 20 вида вредни плесени.

За алергични хора: 13 съвета срещу ужилване от пчели и оси

Ако сте алергични към ужилването от пчели и оси, най-важната стъпка, която първо трябва да предприемете, е да избягвате контакта с тези насекоми, но забравете за репелентите – те не действат при жилещите пчели и оси.

Съвети за алергични хора: Първа помощ при ужилване от пчела или оса

Ако сте алергични към ужилване от пчели или оси, преминаването на лятото може да се окаже по-опасно от карането на велосипед в София. Според проучвания към 3% от хората страдат от подобни алергии, които в редки случаи са дори с фатален край. Ако подозирате, че и вие сте засегнати от проблема, помолете лекаря си да ви направи кожен тест.

Алергия към полени – има ли спасение?

Разпространяващите се с въздуха алергени като полени, прах и спори на плесени, животински пърхот и фибри са най-често срещаните причинители на ринита. Да започнем с полените. Въпреки че повечето хора се радват на края на зимата и на идването на пролетта, милиони засегнати от алергии се скриват в домовете си, вместо да излязат на открито, отказвайки се от спортуване или разходки сред природата и сериозно обмислят възможността да си купят противогази, защото това, което носи красотата на пролетта, е отговорно за тяхното страдание. Става въпрос за полените – микроскопичните овални или кръгли зрънца, чрез които растенията се размножават. Някои се самооплождат, други разчитат на насекомите, на вятъра и дори на случаен допир, за да могат малките зрънца да се разнесат наоколо и да оплодят други растения.

Лечение на атопичен дерматит – как да си помогнем?

Обикновено екземата се лекува с кортикостероидни мехлеми и кремове, които действат, като контролират имунната реакция, която я причинява. Но стероидите провокират собствени проблеми като изтъняване на кожата, разширяване на кръвоносни съдове, стрии и инфекции.