ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК ПОДСКАЗВА ЗА НАЧАЛОТО НА АЛЕРГИЯ

На сина ми му беше поставена диагнозата атопичен дерматит диета и състоянието му се стабили­зира. Но пра него и досега си остана т.нап. географски език. Това означава ли, че алергията все още не е излекувана напълно?

Анелия Красимирова – Габрово

Географският език е индиви­дуална особеност. Все още няма изяснени причини за появата му. Предполага се, че се среща често при алергични хора, но между ге­ографски език и алергия не може да се постави знак за равенство. Релефът върху езика може да се | засилва или изчезва в резултат на редица фактори – инфекции, драз­нене от храни. Възможно е дълго време да няма петна по езика и в определен момент да се появят отново при провокация. Що се отнася до това дали детето има алергия или не – доказването става с кожноалергично тест­ване при деца над три години и с изследване на специфични иму- ноглобулини в кръвта на деца под три години.

Географски език има при деца, предразположени към алергия, което все още не значи, че са алер­гични. Тези деца боледуват по- често и са склонни да получават по-често увеличени лимфни възли при обичайните респираторни инфекции.

Обикновено тези петна по ези­ка се обострят преди заболяване. Не е нещо притеснително. Но при всички случаи трябва да потърси­те консултация със специалист, ако симптомите продължат по­вече от десет дни, ако възникне проблем с дишането, ако езикът се подуе, появят се проблеми с говоренето, дъвченето или гъл­тането.

Би трябвало да се прави раз­лика между географски език и набразден език. Първият не е се­риозно състояние, но е неприятно усещането. Географският език може да се види още в кърмаческа възраст, но често остава и в следващите години. Той е по-леко наранен от набраздения език. Ло­шото при географския език е, че не се лекува. Човек с такъв език, докато се храни, не изпитва болка. Това е и основната разлика между географски и набразден език.

При набраздения език пикант­ната храна веднага оказва влия­ние. Набразденият език се полу­чава при ядене на люто, солено, пържено, препържено.

КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕОГРАФСКИЯТ ЕЗИК?

Езикът има едно особено лю­щене на кръгове, които докато се разширят, в средата оздравя­ват. Появяват се и белезникави зони, които са рязко изразени и наподобяват географска карта. В някои случаи такива петна има в продължение на 1-2 месеца. Ако не се лекува правилно, това смущение може да продължи до 5-6-годишна възраст, след което отшумява.

Народната медицина препо­ръчва общо лечение за засилване на организма. Сутрин, на обяд и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (спо­ред възрастта на детето) отва­ра от агримония, червен и жълт кантарион, лайка (цвят), мента, пиперита и слез (листа и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън. След като изстине, се прецежда и се пие подсладена с чист пчелен мед или захар, и 1-2 капки лимонов сок.

Материалът е от в-к „Доктор”


Публикувано в категории: Алергии » Кожни болести » Любопитно » Уши, нос и гърло

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Географският език подсказва за началото на алергия [...]

    Коментар by Зависимостта между езика болестите | ПО-КРАСИВИ — 05.09.2012 @ 17:03

Напишете коментар


Още по темата

Алергия

Алергиите са заболявания, които протичат в защитната система (имунната система) на ор­ганизма.

Как да разберем от какво страдаме – алергия, непоносимост или хранително разстройство?

Признаците и на трите са по­добни.

За какво да внимавате, когато купувате праскови?

Прасковите са плод, който може да си отглеждате в двора.

Странна и опасна алергия: 26-годишна жена не може да пие… вода!

Тя е на 26 години и последните няколко месеца не е излизала от дома си. Просто живее в английската провинция, където се сипят дъждове, невиждани през последните 200 години.

Каква е разликата между атопия и алергия?

Ако имате атопия, това не значи, че страдате от косопад или губите разсъдъка си. Просто сте генетично предразположени към някои форми на алергия или по-точно, организмът ви произвежда емуноглобулин Е в отговор на различни алергени.

Внимавайте с какво се храните! Вижте най-честите храните с алергени!

Теоретично всяка храна, съдържаща белтъчини, може да доведе до хранителна алергия. В действителност обаче следните седем продукта са причинители на най-често срещаните хранителни алергии.

Може ли да сте алергични към какаото?

Въпреки че здравните специалисти не отричат ​​възможността за алергия от какао, те предполагат, че се случва много рядко.

Не яжте фъстъци, ако не сте проверили дали нямате алергия от тях!

Въпреки че се наричат ядки, фъстъците са всъщност бобови растения, но съдържат подобни протеини на тези в ядките като бадеми, бразилски орехи, орехи, лешници и макадамия.

Алергията е навсякъде около нас

Алергени, с които се сблъскваме всекидневно, са хромът и формалдехидите

Учител страда от алергия към школото!

Страда съвсем истински – болестта му е напълно реална. Тежките алергични реакции му пречат да използва всякаква техника, училищните дъски и дори най-обикновените столове

Прочистване на организма от токсини помага при атопичен дерматит!

Атопичният дерматит носи името си от “атопия”, наследствено състояние, при което човек е предразположен към развитие на различни алергични заболявания, включително астма, сенна хрема и хранителни алергии.

Хомеопатични лекарства против обриви

Обривите често са причинени от контакт с дразнещо вещество. Някои от тях имат вирусни причини (като шарка), а други са причинени от лекарства, химически вещества, съставки на ваксини и имунизации.