Какви са ползите за здравето от балнеолечението?

Балнеолечението е вид алтернативна терапия, чиято цел е да помогне в борбата с различни заболявания

балнеолечение

Балнеолечението е вид алтернативно лечение, което набра голяма популярност през последните години. Всъщност, поради ефектите си върху различни видове заболявания и състояния, той се използва и препоръчва от здравни специалисти.

Този тип терапия има някои прилики с хидротерапията, но те не са еднакви. Тази практика обикновено се провежда в спа центрове, като се използват вода и минерални соли чрез потапяне, инхалации и масажи за терапевтични цели. Професионалистите могат да използват и лечебна кал.

Приемането му е такова, че само в Испания около 700 000 души следват програми за балнеотерапия всяка година. Нещо повече, няколко европейски страни са включили тази терапия в своите системи за обществено здраве.

Какво точно е балнеолечение?

Балнеотерапията се отнася до набор от алтернативни лечения, които са част от традиционната медицина. Въпреки че използването на вода за терапевтични цели датира от Хипократ, славата на балнеотерапията настъпва между 18-ти и 19-ти век. Тогава започват да се появяват първите минерални извори.

Оттогава и до днес експертите са открили, че водата, калта, камъните и минералните соли могат да помогнат за облекчаване на различни заболявания. Освен това като цяло прилагането на различните му техники насърчава физическото и психическото благополучие.

Ползите от балнеолечението

Балнеолечението е вид алтернативна терапия, чиято цел е да подпомогне лечението на различни видове заболявания и заболявания. Техниките се основават на използването на вода и минерални соли.

Популярни техники

В практиката на балнеолечението се използват различни техники за терапевтични цели. Често спа центровете, които предлагат тези услуги, имат води, богати на минерали като силициев диоксид, сяра, селен, радий и др. Освен това те обикновено варират по температура. Също така често се използва лечебна кал, като тази конкретна техника е известна като калолечение.

Топла и студена терапия

Това е най-популярната техника във всички спа центрове. Включва различни температури, в зависимост от терапевтичната цел. Докато прилагането на студена вода подобрява здравето на кожата, облекчава мускулните спазми и болката; горещата вода разширява кръвоносните съдове, релаксира и подпомага метаболитната система.

Минерализация

Тази техника включва използването на специални соли за борба и лечение на различни заболявания. Чрез потапяне във вода с тези соли може да се подобри сърдечно-съдовото и дихателното здраве. В допълнение, пиенето на тези минерали подпомага елиминирането на токсините и насърчава бъбречната и метаболитната функция.

Морска минерализация

Основата на тази техника е използването на силно концентрирани морски минерали за подпомагане на лечението на сърдечно-съдови проблеми или кожни заболявания като псориазис и акне.

Ползи за здравето

Балнеотерапията може да помогне при лечението на няколко вида мускулно-скелетни заболявания, включително тези, които причиняват артрит и фибромиалгия.

Балнеотерапията използва техники за подобряване на притока на кръв и способността за пренасяне на кислород до всяка част на тялото. Следователно практикуването му има ползи както за сърцето, така и за мозъка. По същия начин помага за регулиране на нервната система и е полезен за лечение на мускулни и кожни заболявания.

В същото време, чрез използване на методи като инхалацията с минерална вода, балнеолечението е препоръчително за профилактика и лечение на различни заболявания на дихателната система. Това също така подобрява здравето на кожата, тъй като помага за детоксикацията на тъканите ви, докато се борите с инфекциите и акнето. Други предимства на балнеотерапията, които заслужават да бъдат споменати, са следните:

 

Подпомага лечението на артрит: Въпреки че не е лек за болестта, може да помогне за намаляване на болката до известна степен според изследване, публикувано в Journal of Rheumatology.

Помага на пациентите с фибромиалгия: Въпреки че са необходими повече проучвания за подкрепа на тази полза, балнеотерапията изглежда помага на пациентите с фибромиалгия да успокоят болката си и да подобрят настроението си.

Успокоява болките в гърба: Къпането във вода с минерални и серни соли допринася за облекчаване на болките в гърба, особено в лумбалната област.

Подобрява настроението: Като цяло хората, които се подлагат на балнеолечение, забелязват подобрение в настроението си. Всичките му техники помагат за облекчаване на ефектите от стреса и тревожността.

Източници: steptohealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *