Доц. Тодоров: Университетска болница „Света Марина“ няма друг аналог по физикална терапия в България

Физикална и рехабилитационна медицина. Необходимост от провеждането на  рехабилитационна и физикална терапия – при пациенти, които са получили ортопедични травми, след инсулти, при неврологични проблеми. Пациенти с новооткрити диагнози – дискови хернии, патология на гръбначния стълб, проблеми в таза, тазобедрени и коленни стави. Методи и способи за физикална и рехабилитационна терапия – водолечение; термотерапия (сауна, парафанго, криотерапия); екстензионна терапия; електростимулации и електродиагностика; лечение с ток (нискочестотен, средночестотен и високочестотен); инфрачервени лъчи; лазертерапия и магнитотерапия; кинезитерапия. Предоперативна и постоперативна рехабилитация.

В поредицата  „Да бъдем здрави с д-р Иванов“, по  TV Cherno More, гостува доц. Илия Тодоров.

физикална терапия
Д-р Иванов разглежда въпроса за физикална терапия

Физикална и рехабилитационна медицина включва методи и похвати, с които здравето на пациентите се възстановява, вследствие прекарани широк спектър от заболявания. Без тях възстановителите процеси в организма са немислими.

Доц. Тодоров изтъква, че отделението по Рехабилитационна и физикална терапия към Университетска болница „Света Марина“ във Варна, разположен на територията на „Св. Св. Константин и Елена“, няма друг аналог в България. Когато го създават, лекарите си поставят за цел да направят един хибрид между СБР (специализирани болници по рехабилитация) и университетската многопрофилна болница.

 физикална терапия
Доц. Тодоров е специалист по физикална терапия

Като структура новото отделение се възползва от възможностите и на двете болнични заведения. Не трябва да се забравя климатът, морето и минералната вода, които допълват оздравителния ефект от провеждането на физикална и рехабилитационна терапия. Пациенти от цялата страна могат да се възползват от предлаганата там физикална и рехабилитационна терапия.

 физикална терапия
В студиото на ТВ „Черно море“

Физикална и рехабилитационна терапия се прилага на пациенти, които са получили ортопедични травми, след инсулти, при неврологични проблеми.

Физикална и рехабилитационна терапия се провежда чрез различни методи и способи.  Това са: водолечение; термотерапията включва сауна, парафанго, криотерапия; екстензионна терапия; електростимулации и електродиагностика; лечение с ток – нискочестотен, средночестотен и високочестотен; инфрачервени лъчи; лазертерапия и магнитотерапия; кинезитерапия.

Хроничните пациенти трябва да провеждат 2 курса годишно. Най-често те предпочитат да се подложат на такава терапия през есента и през пролетта на следващата година. Пациенти, които са претърпели определени хирургични интервенции, започват своята  рехабилитация в строго определен период, който е конкретизиран от оператора.

На рехабилитация се подлагат пациенти с новооткрити диагнози. Такива са дисковите хернии, патология на гръбначния стълб, проблеми в таза, тазобедрени и коленни стави.

Рехабилитацията е предоперативна – преди извършването на някаква операция и постоперативна – следоперативна рехабилитация.  Предоперативната рехабилитация е изключително важна. Тя има за задача да подготви пациента така, че той да може да премине през операцията по най-добрия начин. Помага на пациента да се възстанови след проведената интервенция на 100%.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *