Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е важно да знаете ако имате нефроптоза

Здравейте уважаема редакция, аз съм ваша редовна читателка. С интерес чета всеки брой на вестника ви. Давате много компетентни отговори от вашите консултанти. Моля да ми обясните, какво трябва да спазвам при птоза на бъбреците? При ехография ми откриха спа­дане на десния бъбрек, който вече бил на входа на малкия таз. Имам постоянна тъпа болка в областта на десния бъбрек и много чести позиви за уриниране.

Маргарита Спасова – Пловдив, ул. „Върховръх“ 6

 Нефроптозагла е увеличение на подвижността на бъбрека над физио­логичната граница (2-4 см) и измест­ването му надолу. Заболяването се среща 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете и е 5-6 пъти по-често на десния бъбрек, отколко­то на левия.

ТО СЕ ДЪЛЖИ НА РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ:

  • травми;
  • отслабване на коремната мускулатура;
  • раждания, значително отслабване на те­глото и други.
  • Наблюдава се и известна фамилна фамилна наследственост.

При изместване на бъбрека надолу се наблюдава и завъртване по надлъж­ната и напречната му ос, при което се пристискат кръвоносните съдове и уретерът. Това помага за кръвния застой и за нарушението в оттича­нето на урината.

Нефроптозата много често протича без симптоми. Обикновено се установяват непостоянни болки в поясната област при стоене в право положение, при движение и при лежане на противоположната на нефроптозата страна. Рядко те имат коликовиден характер. Поня­кога заболяването се съпровожда с подуване на корема, гадене, запек. Смъкнатият бъбрек по-често е засегнат от нефролитиаза и пие-лонефрит.

 СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Ходете изправени, пра­вилно седете на работно­то си място. Когато спортувате, избягвайте силови упражнения, подскоци, не вди­гайте тежко. При избор на професия се съобразявайте с опасността от постоянен тежък физически труд, принудителни пози, вибрации, продъл­жително стоене на едно място във вертикално положение. Не допускайте рязко намаляване на тегло, хранете се пълноценно и рационално, запазете индекса на масата на теглото не по-малко от 21-22. За да сметнете, раз­делете теглото в килограми на ръста в метри, повдигнати на квадрат.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Какво е важно да знаете ако имате нефроптоза

  1. Pingback: Изваждането на жлъчката се отразява на храносмилателния тракт | Лекува нет

  2. Pingback: Какво е двустранна нефроптоза? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *