Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко опасно е кървенето в периода на овулация?

Всяко генитално кървене, което се различава от нормалното менструално по сила, продължителност или период на поява, сигнализира за проблем

 

овулация

Причините могат да бъдат различни – стрес, хормонални смущения (понякога вследствие от употребата на противозачатъчни хапчета), миомни възли, болестни състояния. Невинаги обаче този проблем има гинекологичен произход. Някои заболявания на правото черво или на пикочния мехур и уретрата също причиняват кървене.

„Кървенето в периода на овулация, в случай че не се приемат хормонални контрацептиви, се нарича овулаторно и се дължи на спадане на нивото на естрогените – обяснява от страниците на вестник „Всичко за семейството“ акушер-гинеколожката д-р Марина Михова. – Среща се при 10-30% от жените в репродуктивна възраст. Овулаторното кървене е значително по-слабо от нормалната менструация, а цветът му варира от бледорозов до яркочервен. Започва между 10-ия и 16-ия ден на менструалния цикъл. Не продължава повече от 1 -3 дни и не е съпроводено от коремна болка.“

Въпреки че овулаторното кървене е безобидно състояние, дължащо се най-често на физиологични хормонални промени, необходимо е да се направи гинекологичен преглед, за да се изключат евентуални органични причини и заболявания. Обикновено то не изисква лечение, тъй като представлява отражение на нормални хормонални смущения по време на цикъла. Когато създава дискомфорт на жената, се прилага краткотрайно лечение с естрогени между 13-ия и 17-ия ден.

Ако имате кръвотечение няколко дни преди менструацията, най-вероятно това се дължи на недостатъчност на жълтото тяло (вид вътрешна жлеза на яйчника, произвеждаща прогестерон). Диагнозата се поставя въз основа на базалната температура и изследвания на прогестерона. Прилага се лечение с гестагени между 18-ия и 25-ия ден, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *