ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как помагат хранителните добавки при артрит?

  • Пийте витамините си. Според изследванията голяма част от хората, засегнати от някаква форма на артрит, имат скрит недостиг на витамини и/или ми­нерали, затова е препоръчително да се приемат мултивитамини с минерали. Ако имате опасение, че не си набавяте до­статъчно количество витамини и минерали, помолете лич­ния си лекар да ви насочи към диетолог.
  • Запасете се с калций. При продължително лечение с кортикостероиди лекарите обикновено препоръчват да се увеличи приемът на калций. Може да ви предпишат и лекар­ство, което предотвратява настъпването на остепороза. Уместно е по-възрастните хора да приемат калциев цитрат, тъй като при понижената концентрация на стомашна кисе­лина той се усвоява по-лесно от калциевия карбонат. Кал­цият трябва да се взема заедно с добавка магнезий. Съвет: Избирайте калциеви добавки, които не са на основа­та на доломит, черупки на стриди или костно брашно, тъй ка­то могат да имат повишено съдържание на олово.
  • Витамин Е за облекчаване на болката. Хората с високо съдържание на витамин Е в организма си са по-малко пред­разположени към OA. Изследване, проведено в Германия, показва, че терапевтичният прием на витамин Е намалява болката и сутрешната скованост и повишава силата на за­хващане при хора с РА почти толкова ефикасно, колкото лекарството диклофенак, но без риск от стомашни пробле­ми. Избирайте добавка с витамин Е, съдържаща чисти алфа-токофероли или естествен витамин Е, който поня­кога се отбелязва като d-alpha и по-лесно се усвоява от организма. В някои препарати използваната мерна еди­ница за витамин Е е международна – IU, като 1IU се рав­нява на 0,67 мг. Доказано е, че ефектът от витамин Е се увеличава, когато се приема едновременно с витамин С.
  • Опитайте прием на глюкозамин. Приемът на добав­ка глюкозамин и хондроитин сулфат, които са основните изграждащи елементи на хрущяла, е един от най-добрите начини да предотвратите артрита и да облекчите болка­та, ако вече страдате от това заболяване. При последни­те изследвания чрез рентгенови снимки се доказва, че тези добавки забавят прогресирането на уврежданията на ставите. За да постигнете резултат, трябва да приема­те 1500 мг глюкозамин и 1200 мг хондроитин дневно. Разделете дозите и ги вземайте 3 пъти дневно с храната. Подобрението обикновено настъпва най-рано след 4-8 седмици. Глюкозаминът се изписва от лекарите в над 70 страни и лечението има голям успех. Най-добрият начин да си го доставите е чрез добавки, тъй като се съ­държа в ограничен брой храни.
  • Незаменими мастни киселини. При някои пациенти с РАса регистрирани ниски нива на мастните киселини, по­ради което е препоръчително да се приемат добавки с гама-линоленова киселина – есенциална мастна киселина, която се съдържа в маслото от вечерна иглика и маслото от пореч. Тя има силно противовъзпалително действие. Подобрението настъпва едва след 4-8 седмици редовен прием на високи дози от тези добавки (1000 мг масло от вечерна иглика три пъти дневно). Омега-3 мастните кисе­лини ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA), които се съдържат в рибеното мас­ло, също могат да облекчат симптомите при РА. Приемай­те 3000 мг на ден или консумирайте повече тлъста риба като сьомга, сардини и риба тон.
  • Добавка с мед срещу възпалението. Проведено е изследване, в което са участвали болни с OA. Те приема­ли 0,3 мг мед три пъти на ден, обичайното съдържание в повечето мултивитамини. След един месец участниците почувствали леко подобрение, което обаче било по-голя­мо в сравнение с групата, която приемала плацебо.
  • Помислете за варианта SAM. Проучванията сочат, че болката при OA се овладява до известна степен след прием на добавки с S-аденозилметионин – аминокиселина, която се съдържа в организма на човека и има противовъз­палително и регенериращо хрущяла действие. Тя може да се използва вместо ибупрофен без риск от стомашно неразпо­ложение, язва и други странични реакции, съпровождащи приема на медикамента.
  • Опитайте добавка с колаген тип II. Според някои изследвания малките дози, приемани през устата (не повече от 60 мг), могат да облекчат симптомите при РА. Консулти­райте се с лекар, защото е възможно взаимодействие с дру­ги лекарства, които вземате.

 

 

При артритни болки може да се доверите и на алтернативната медицина:

 

Магнитен колан за кръста – НАНОБЕЛТ

 

Магнитни наколенки – БИОМАГНЕТИК ПАУЪР

 

Загряваща турмалинова яка за врата – БИОМАГНЕТИК ПАУЪР

 

Трипластови билкови магнитни пластири – СПОНДИ ГАРД

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *