Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява ихтиозата?

Досега не съм намерила достъпно обяснение и определение за ихтиозата, а много хора страдат от нея. Лекарите го обясняват просто: суха кожа или себорея, или лишей. Мажете се с крем и се радвайте, казват те. Но защо кожата е такава по рождение и от каква зависи тава? Предавали сам наследство?         

Лида Попова, Русе

Ихтиозата действително се смята за наследствено заболяване. Проявява не само с вроговяване на кожата, но u с нарушение на бълтъчната, въглехидратната и мастната обмяна. Както и с пони­жена функция на щитовидната и половите жлези, а също и недостиг на витамин А. Обикновената ихтиоза, която се среща най-често, се проявява в ранно детство и се характеризира гьс суха кожа об­разуване на люспички с белезникав или сивкав цвят. В тежки случаи те придобиват вид на корички, пластинки. Често тя се съчетава с атопичен дерматит, себорея и бронхиална астма. А всичко това навежда на мисълта, че в организма има невроендокринни нарушения.

Съществува и вродена ихтиоза, която се развива през 3-ия до 5-ия месец от бременността на май­ката. Кожата на новороденото напомня костенурка, а това веро­ятно е предизвикано от „заплаха за живота“ на нероденото т.е. от аборт, който майката е възнамерявала да направи. Такива деца чвсти са нежизноспособни. Ако се роди дете с ихтиозни на­рушения, то изисква цял живот грижа и защита. Неговата кожа трудно се снабдява с кръв, много слабо отделя пот, мастните жле­зи не работят – затова на детето са нужни специални условия.

Освен това се назначават и други Витамини – от групата В, препарати с желязо – те стиму­лират имунната система. Под контрол трябва да се държат както щитовидната, така и над- бъбречните жлези – назначават се хормони. А също и отделителните органи. Но това е работа на лекарите. На болния обаче са нужни и общоукрепващи процедури.

Препоръчваме слънчеви бани, но само сутрин, за да не се пре­грявате. Може и ултравиолетово облъчване в съвсем малки дози. По­мага и къпането в морето, но ако нямате възможност, си правете! бани у дома – Нужни са 15-20 проце­дури. Най-добре да ги редувате: с морска сол, след това с глицерин, с минерални соли, със сода, с нишес­те, с хвойнови иглички, със ситно сено. След банята обработете кожата с мазен крем с добавен витамин А. Можете да използвате и крем за след бръснене с витамин F, но добавяйте в него малко зех­тин. Всеки сам си подбира какво най-много му помага.

Ако във вашето семейство има човек с такова заболяване, значи в рода ви има подобна предразполо­женост. И това е свързано с някак­ва стресова ситуация, в отговор на която генът може да мутира и като резултат да развиете кожна реакция – във вид на себорея, кератоза. Опефаиит, дистрофия на ноктите и косите, разщдашж дерматити. Затова е необходимо да игнорирате доколкото можете стресовете и да контролирате емоциите, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *